In toate bisericile s-a citit, astazi, 5 ianuarie 2014, in Duminica dinaintea Botezului Domnului, Evanghelia care prezinta propovaduirea Sfantului Ioan Botezatorul.
In cuvantul de invatatura rostit in Paraclisul Resedintei Patriarhale cu hramul Sfantul Grigorie Luminatorul, Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane a aratat invataturile ce reies din Pericopa Evanghelica (n.r. de la Sf. Ev.
Sfantul Ioan traia in multa simplitate si asceza, iar hrana lui cea mai puternica era rugaciunea
Preafericirea Sa a vorbit si despre virtutile Sfantului Ioan Botezatorul: „Remarcam smerenia mare a Sfantului Ioan Botezatorul prin modestia si simplitatea hainelor lui, dar si prin asceza lui. El era imbracat cu o haina aspra facuta din par de camila, incins cu o curea de piele si se hranea cu lacuste si miere salbatica. Lacustele pot avea sensul de insecte care zboara dintr-o parte in alta, insa cu nume asemanator erau numite si unele fructe care cresteau in arbustii din pustie. Oricum era vorba de o hrana foarte saraca incat Sfantul Ioan traia in multa simplitate si asceza, iar hrana lui cea mai puternica era rugaciunea”.
Botezul pocaintei aduce iertarea pacatelor, insa botezul in Duhul Sfant aduce si iertarea pacatelor, dar si infierea dupa har si inceputul invierii sufletului din moartea pacatului
Vedem in mod minunat ca acest botez al pocaintei este dorit de Hristos Domnul nu pentru ca El ar fi avut pacate, ci pentru ca urma sa ia asupra Sa pacatele lumii, a aratat Preafericitul Parinte Patriarh Daniel, continuand: „De aceea, Sfantul Ioan ii spune: Iata Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridica pacatele lumii, atunci cand il prezinta ucenicilor sau lumii. Deci, este vorba de o implinire a botezului pocaintei ca pregatire pentru un alt botez si anume botezul cu Duh Sfant. Botezul pocaintei aduce iertarea pacatelor, dar botezul in Duhul Sfant aduce si iertarea pacatelor, dar si infierea dupa har si inceputul invierii sufletului din moartea pacatului. Asadar este o mare deosebire intre botezul lui Ioan si botezul cu Duh Sfant pe care Mantuitorul il porunceste ucenicilor la sfarsitul activitatii Sale mesianice. Inainte ca Mantuitorul sa instituie prin porunca botezul in numele Preasfintei Treimi vedem cum in mod tainic, indata ce Iisus a primit botezul pocaintei de la Ioan, se arata ceva nou, nemaiintalnit in timpul botezarii oamenilor de catre Ioan si anume se deschid cerurile. Un glas din ceruri striga: Acesta este Fiul Meu Cel iubit intru care am binevoit, iar Duhul Sfant in chip de porumbel coboara deasupra capului lui Iisus indata ce El a iesit din apele Iordanului. Aceasta este noutatea si baza botezului crestin. Deci, baza botezului crestin ca unire cu Sfanta Treime s-a aratat indata dupa ce Iisus a primit botezul pocaintei. Cu alte cuvinte a implinit ceva vechi si a adus ceva nou”.
Prin botez ni se da posibilitatea sa refacem legatura cu Dumnezeu
In continuare, Patriarhul Romaniei a evidentiat darurile duhovnicesti pe care le primim prin botezul crestin: „La Botezul Domnului se dau temeliile botezului crestin si anume: cerurile se deschid, glasul Tatalui marturiseste ca Cel care s-a botezat in Iordan este Fiul Lui Cel Vesnic, devenit Om din iubire pentru oameni si pentru mantuirea lor, iar Duhul Sfant in chip de porumbel confirma Cuvantul puternic al Tatalui. Deodata cu Botezul Domnului in Iordan, dupa ce a primit botezul pocaintei, se arata impacarea oamenilor cu Dumnezeu prin botez. De aceea, Duhul Sfant se arata o singura data in viata lui Iisus amintind ca dupa ce a trecut potopul porumbelul purtand in plisc o ramura de maslin a aparut deasupra apelor care semn de impacare a lui Dumnezeu cu oamenii. Aici, Duhul Sfant apare sub forma de porumbel pentru a arata ca prin botez ni se da posibilitatea sa refacem legatura cu Dumnezeu si prin botez Dumnezeu se impaca cu oamenii iertandu-le pacatele si daruindu-le darul infierii dupa har. In plus, li se da darul invierii din moartea pacatului si apoi a invierii de obste”.
Cand ne pregatim pentru intalnirea cu Dumnezeu si mai ales pentru botez este nevoie de multa rugaciune si post
„Evanghelia ne indeamna ca atunci cand ne pregatim pentru intalnirea cu Dumnezeu si mai ales pentru botez este nevoie de multa rugaciune si post. Faptul ca in Ajunul Botezului Domnului se posteste cu post aspru ne aminteste ca in Biserica primelor veacuri cei care doreau sa devina crestini se pregateau pentru sfantul botez cu post atat ei, cat si intreaga familie. Ajunul Botezului este ajun ca pregatire pentru botez. Acum, noi ajunam aducandu-ne aminte de botezul nostru prin care am primit iertarea pacatelor, darul infierii si darul invierii duhovnicesti si ca atare pregatirea pentru sfintire necesita pocainta, post, rugaciune ca sa intelegem si mai bine valoarea deosebita a darului sfintirii vietii omului”, a mai spus Preafericitul Parinte Daniel.
Darul botezului este un dar duhovnicesc
In finalul cuvantului de invatatura, Preafericitul Parinte Patriarh Daniel a indemnat la rugaciune, post si milostenie atunci cand pregatim pentru a primi darul duhovnicesc al botezului crestin: „Sa ne ajute Bunul Dumnezeu ca sa intelegem cat de mare este darul botezului crestin, in apa si in Duh Sfant. In acelasi timp sa avem intotdeauna o pregatire prin rugaciune, post si milostenie ca deschidere si apreciere pentru a primi un mare dar. Cand postim noi ne hranim mai mult cu rugaciunea, cu prezenta lui Dumnezeu in noi si mai putin cu cele materiale. Prin aceasta intelegem ca darul botezului este un dar duhovnicesc, iar nu material, ci un dar ceresc care nu este din lumea aceasta, dar ne pregateste pentru viata cereasca”.
Sursa: basilica.ro.
-
Parintele Cleopa - Predica la Duminica dinaintea Botezului Domnului
Publicat in : Predici de duminica -
Duminica dinaintea Botezului Domnului
Publicat in : Predici - Predica
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.