Duminica Ortodoxiei in Arhiepiscopia Dunarii de Jos

Dupa traditie, Duminica Ortodoxiei este cinstita in toate parohiile Arhiepiscopiei Dunarii de Jos prin ample manifestari liturgice si cultural-misionare dedicate cinstirii icoanelor in Biserica Ortodoxa, realizate in parteneriat cu scolile si liceele din cadrul Eparhiei.

La Catedrala Arhiepiscopala din Galati, programul a inceput prin procesiunea cu icoane realizate de tineri elevi seminaristi si a continuat cu savarsirea Sfintei Liturghii de catre Inaltpreasfintitul Parinte Casian, Arhiepiscopul Dunarii de Jos, inconjurat de preoti si diaconi, de numerosi credinciosi galateni si de un numar impresionant de copii si tineri.

Pentru persoanele cu deficiente de auz si vorbire prezente la Sfanta Liturghie, slujba a fost transpusa si in limbaj mimico-gestual.La momentul liturgic potrivit, tinerii iconari au fost impartasiti cu Sfintele Taine de catre Chiriarhul Dunarii de Jos, dupa care, pe solee, au prezentat credinciosilor prezenti icoanele lor.

Traditionala procesiune cu icoane a continuat de la Catedrala Arhiepiscopala pana la Teatrul Muzical „Nae Leonard“ din municipiu, elevilor seminaristi alaturandu-li-se alti elevi de la scoli si licee galatene, precum si numerosi credinciosi.

Manifestarile dedicate Duminicii Ortodoxiei din acest an, in Arhiepiscopia Dunarii de Jos, ajunsa la a XIV-a editie, au fost asezate sub genericul „2014 - Anul omagial euharistic (al Sfintei Spovedanii si al Sfintei Impartasanii)“ si „Anul comemorativ al Sfintilor Martiri Brancoveni“.

In deschidere, corul Seminarului Teologic „Sfantul Apostol Andrei“, corul Liceului de Arta „Dimitrie Cuclin“ din Galati si corul de muzica psaltica „Ortodoxia” al Arhiepiscopiei Dunarii de Jos, au sustinut un mini-concert, in care au fost interpretate imne din perioada Postului Mare.

In continuare, a fost vernisata expozitia de icoane, intitulata „2014 – Anul omagial euharistic (al Sfintei Spovedanii si al Sfintei Impartasanii)“ si „Anul comemorativ al Sfintilor Martiri Brancoveni“.

Lucrarile iconografice au fost realizate de copii si tineri de la Liceul de Arta „Dimitrie Cuclin“ din Galati si Liceul de Arta „Haricleea Darclee“ din Braila, „Palatul Copiilor“ din Galati, „Palatul Copiilor“ din Braila, „Clubul Copiilor“ din Tecuci, Seminarul Teologic „Sfantul Apostol Andrei“ din Galati, sectia patrimoniu si pictura bisericeasca, Centrele parohiale pentru tineret din Liesti si Barcea, judetul Galati, precum si de tineri studenti teologi sau ai Facultatii de Arte a Universitatii ”Dunarea de Jos” din Galati.

Inaltpreasfintitul Parinte Casian a apreciat implicarea tinerilor si pasiunea lor pentru realizarea lucrarilor iconografice vernisate si, adresandu-se acestora a evidentiat faptul ca icoanele ”vernisate in Duminica Ortodoxiei reprezinta deodata atat creatia tinerilor, cat si personalitatea ortodoxa a credintei care a crescut, intocmai cum vedem aici, in icoanele facute din seminte. Ortodoxia este samanta cea buna care zugraveste intotdeauna, cum zice Eminescu, icoane in biserici!”.

La final, Chiriarhul Dunarii de Jos a oferit tuturor participantilor diploma „Icoana – frumusete a Ortodoxiei“, precum si importante premii care au constat in seturi de icoane – model, seturi de acuarele, blaturi pentru icoane, pensule dar si alte daruri de suflet.

Inaltpreasfintitul Parinte Casian a apreciat implicarea tinerilor si pasiunea lor pentru realizarea lucrarilor iconografice vernisate ssi a oferit diploma „Icoana – frumusete a Ortodoxiei“, precum si importante premii care au constat in seturi de icoane – model, seturi de acuarele, blaturi pentru icoane, pensule dar si alte daruri de suflet.

Sursa: edj.ro

.

11 Martie 2014

Vizualizari: 164

Voteaza:

Duminica Ortodoxiei in Arhiepiscopia Dunarii de Jos 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE