Duminica Ortodoxiei, la Catedrala mitropolitana din Cluj

Preasfintitul Parinte Vasile Somesanul, Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului, a oficiat, in prima duminica din Postul Mare, numita si duminica Ortodoxiei, Sfanta Liturghie a Sfantului Vasile cel Mare la Catedrala Mitropolitana din Cluj-Napoca.

Preasfintia Sa a fost inconjurat de un sobor de preoti si diaconi din care au facut parte preotii slujitori ai catedralei si preoti profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxa din municipiu.

Dupa citirea Sfintei Evanghelii, Parintele Profesor Ioan Chirila de la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Cluj a dat citire pastoralei trimise de Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane in aceasta duminica a Ortodoxiei.

La inceputul scrisorii pastorale se aduce la cunostinta credinciosilor ca in aceasta Duminica a Ortodoxiei se sarbatoreste, potrivit hotararii luate de Sinodul de la Constantinopol in 843, biruinta Ortodoxiei asupra tuturor ereziilor sau abaterilor de la dreapta credinta. Tot in aceasta zi se aminteste si de restabilirea cultului sfintelor icoane de Sinodul VII Ecumenic de la Niceea, din anul 787. De aceea crestinii ortodocsi au fost indemnati sa apere credinta ortodoxa si sa cinsteasca icoanele atat prin inchinaciune si sarutarea lor, cat si prin iubirea aratata semenilor, in a caror fiinta sta ascunsa icoana sau chipul lui Hristos.

La finalul pastoralei credinciosii au fost indemnati sa fie darnici si milostivi cu aproapele lor si sa sprijine activitatile Bisericii. Aceasta in conditiile in care in Duminica Ortodoxiei, in bisericile din Patriarhia Romana, se organizeaza colecta pentru Fondul Central Misionar. Colecta se desfasoara, in fiecare an, in Duminica Ortodoxiei si in urmatoarele doua duminici din Postul Mare.

Sursa: radiorenasterea.ro
 

.
Pe aceeaşi temă

09 Martie 2014

Vizualizari: 156

Voteaza:

Duminica Ortodoxiei, la Catedrala mitropolitana din Cluj 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE