Duminica Sfintei Cruci

Fiecare duminica din Postul Mare are propria sa tema. Tema acestei duminici este aceea ca in Crucea lui Hristos se gaseste atat 'puterea lui Dumnezeu cat si intelepciunea lui Dumnezeu' pentru aceia care sunt mantuiti (I Corinteni 1,24).

In aceasta duminica din mijlocul Postului Mare, Crucea este asezata in mijlocul bisericii nu numai pentru a le reaminti credinciosilor rascumpararea lor de catre Hristos si necesitatea ca ei sa ramana angajati in eforturile lor de postire, ci si pentru a le aminti ca: 'cel ce nu-si ia crucea si nu-Mi urmeaza Mie nu este vrednic de Mine.' (Matei 10,38).

Tema istorica, asa cum se observa din imnografia acestei zile, consta in victoria si bucuria Crucii, nu suferinta acesteia. Parintii Bisericii puneau echivalau Crucea de-viata-datatoare cu pomul vietii si o sadeau in mijlocul calatoriei catre Sfintele Pasti. Acesta este pomul care a fost asezat in Rai si care trebuie sa le reaminteasca celor credinciosi atat de bucuria lui Adam cat si de lipsirea lui de aceasta bucurie in urma pacatului.

Pentru catehumenii Bisericii primare si pentru credinciosii zilelor noastre care se pregatesc de Sfintele Pasti, tema spirituala incepe sa se schimbe: dupa concentrarea pe credinta personala si eforturile personale, incepem sa ne indreptam atenția catre Insusi Hristos. Biserica invata ca mantuirea vine prin Crucea lui Hristos. Nimeni nu poate sa-si ia crucea si sa-L urmeze pe Hristos daca nu are cu el Crucea lui Hristos pe care Acesta a luat-o pentru ca sa mantuiasca lumea. Cel ce mananca din acest pom nu va muri, ci va fi vesnic viu.

Acestea sunt spuse pentru a-i intari, reasigura si incuraja pe cei care participa la calatoria care este Postul Mare. Biserica aseamana aratarea Sfintei Cruci in acest moment cu drapelele si simbolurile care il preceda pe regele victorios la intoarcerea acestuia din batalie. Citirea din Apostol este din Evrei 4,14-16; 5,1-6 si explica sensul preotiei lui Hristos. Citirea din Evanghelie este din Marcu 8,34-38; 9,1 si se incheie cu: Si le zicea lor: 'Adevarat graiesc voua ca sunt unii, din cei ce stau aici, care nu vor gusta moartea, pana ce nu vor vedea imparatia lui Dumnezeu, venind intru putere.'

Sursa: basilica.ro

.
Pe aceeaşi temă

21 Martie 2014

Vizualizari: 635

Voteaza:

Duminica Sfintei Cruci 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE