Duminica Vamesului si a Fariseului la Paraclisul Catedralei episcopale din Severin

Biserica Ortodoxa serbeaza anul acesta, pe 9 februarie, inceputul Triodului cu Duminica Vamesului si a Fariseului si Odovania Praznicului Intampinarii Domnului.

La ceas de indoita sarbatoare, credinciosii mehedinteni au luat parte in numar mare la slujbele care marcheaza noul inceput al trairilor duhovnicesti aflate sub semnul pocaintei.

In municipiul Drobeta Turnu Severin, o slujba aparte a fost savarsita la Paraclisul Catedralei episcopale de catre Chiriarhul locului, Preasfintitul Parinte Nicodim. Inconjurat de soborul de preoti si diaconi ai sfantului lacas de inchinare, Episcopul Severinului si Strehaiei s-a rugat alaturi de dreptslavitorii crestini pentru binecuvantarea acestei noi perioade liturgice.

Raspunsurile stranei au fost date de grupul psaltic al Catedralei episcopale, alcatuit din cativa membri ai corului Kinonia.

Predica la Duminica a XXXIII-a dupa Rusalii a fost rostita, cu binecuvantarea Parintelui Episcop, de catre preotul slujitor George Radu Trailescu. Sfintia sa a pus la inima credinciosilor cuvintele Scripturii, impletite cu frumoasele invataturi ale Sfintilor Parinti referitoare la virtutea smereniei si la pacatul mandriei.

La finalul Sfintei Liturghii, Preasfintitul Nicodim le-a vorbit celor prezenti despre faptul ca smerenia este una dintre portile prin care omul poate intra in Imparatia cerurilor, Duminica Vamesului si a Fariseului fiind asezata la inceputul perioadei Triodului, dupa pedagogia si intelepciunea Parintilor Bisericii. Prin acest fapt se face cunoscut omului ca mai inainte de a da curs ostenelilor, nevointelor si luptelor duhovnicesti, trebuie sa puna bun inceput prin asumarea unei smerite cugetari, bineplacute lui Dumnezeu.

Prin smerenie si constientizarea starii de pacatosenie, vamesul a plecat la casa sa mai impacat sufleteste decat fariseul care s-a umplut de slava desarta. Urmand celui dintai, credinciosul trebuie sa se fereasca de a judeca pe semenul sau, ci mai degraba judecandu-se pe sine, sa afle milostivire de la Dumnezeu si luminare spre mantuirea sufletului, a mai spus Preasfintia Sa.

Sursa: epsicopiaseverinului.ro

.
Pe aceeaşi temă

09 Februarie 2014

Vizualizari: 207

Voteaza:

Duminica Vamesului si a Fariseului la Paraclisul Catedralei episcopale din Severin 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE