Editura Renasterea, la Targul Gaudeamus

Cel mai prestigios târg de carte din țară, Gaudeamus, se desfășoară în această săptămână la Cluj-Napoca. Amenajat în centrul orașului, îi atrage pe iubitorii de carte cu peste 100.000 de volume și cu reduceri de până la 80%. Editura Renașterea a Arhiepiscopiei Clujului este prezentă și la ediția de anul acesta a târgului cu o bogată ofertăm, dar și cu un eveniment în cadrul căruia au fost prezentate cărți religioase, dar nu numai.

Trei volume lansate în prima zi a târgului
Pr.

Cătălin Pălimaru, directorul Editurii, a spus, pentru Radio Renașterea, care au fost volumele propuse cititorilor: „Au fost lansate trei apariții recente: «Sbornicul, culegere despre rugăciunea lui Iisus», după cum arată și titlul cartea tratează aspecte referitoare la rugăciune, mai cu seamă rugăciunea lui Iisus, așa cum acestea au fost trăite și predate în mănăstirea Valaam din Rusia, o mănăstire isihastă care s-a inspirat duhovnicește din lucrarea Sfântului Paisie Velicikovski. Cartea e tradusă din limba rusă de părintele Gheorghe Roșca. Volumul a fost prezentat de părintele profesor universitar doctor Ștefan Iloaie, de la Facultatea de Teologiei Ortodoxă din Cluj-Napoca. Celelalte două volume lansate au în centru personalitatea lui Alexandru Mironescu, un reputat om de știință și un mare om de cultură, al cărui nume este legat de Rugul Aprins. Unul dintre volume, semnat chiar de el, este inedit și se intitulează «La scaunul spovedaniei». Este o carte de confesiuni care pot să anime spiritual și pe cei din alte generații. Al doilea volum este semnat de Ileana Mironescu, fiica marelui savant, și se intitulează «În preajma lui Alexandru Mironescu». În acest volum sunt evocați Alexandru Mironescu și câteva personalități marcante ale mișcării Rugul Aprins. Volumele au fost prezentate de domnul Oliv Mircea, profesor universitar și critic de artă, precum și de părintele Benedict Vesa, doctor în teologie și cadru didactic la Facultatea de Teologie din Cluj-Napoca.”

Cele cinci trepte ale rugăciunii
Prezent la eveniment, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, a enumerat care sunt cele cinci trepte ale rugăciunii, pornind de la volumul „Sbornicul”, o culegere despre rugăciunea lui Iisus, tradusă din limba rusă, de pr. Gheorghe Roșca: „Calitatea rugăciunii trece prin cinci trepte. Cea dintâi etapă este rugăciunea întinată, adică atunci când omul se roagă, îi trec prin minte tot felul de lucruri necurate. Nu scapă omul de acest tip de rugăciune, dar dacă insistă ajunge la rugăciunea timpului pierdut. Nu se mai gândește la lucruri rele, dar se gândește la lucruri utile. Atâta timp cât își face rugăciunile de dimineață, face și tot planul zilei. Nu ajunge în cer această rugăciune. Dacă stăruie, a treia treaptă a rugăciunii este cea făcută cu mintea. De data aceasta nu se gândește nici la rele, nici la bune, ci urmărește cu mintea ceea ce spune, dar nu se îndulcește de rugăciune. De abia pe a patra treaptă calitativă reușește să facă legătura cu Dumnezeu: e rugăciunea făcută cu mintea coborâtă în inimă. A cincea treaptă calitativă a rugăciunii este starea de extaz sau de răpire.”

Târgul Gaudeamus se desfăşoară la Cluj-Napoca până duminică, 26 aprilie, şi poate fi vizitat între orele 10:00-20:00, iar în ultima zi până la ora 15:00.

Autor: Grigore Sâmboan
Sursa: radiorenasterea.ro

.

24 Aprilie 2015

Vizualizari: 422

Voteaza:

Editura Renasterea, la Targul Gaudeamus 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE