Elogiu lui Mihai Eminescu

Duminica 16 ianuarie 2011, cu binecuvantarea PS Lucian al Caransebesului, in Biserica „Sfintii Apostoli Petru si Pavel” din Calnic, Protopopiatul Resita, s-a desfasurat ultima etapa a proiectului „Mihai Eminescu in slove de aur” dedicat marelui poet.

Dupa incheierea Sf. Liturghii, incepand cu orele 12.00, lacasul de cult a gazduit o ampla manifestare dedicata aniversarii a 161 de ani de la nasterea lui Mihai Eminescu. Manifestarea a debutat cu cateva zile inainte la Scoala cu clasele I – VIII nr. 12 din Resita si la Directia de Cultura, Culte si Patrimoniu National Cultural Caras-Severin. Activitatea didactica de la scoala amintita s-a manifestat sub genericul „Saptamana pentru Eminescu” si a cuprins grupe de elevi din clasele a III –a A, a III – a B si a II –a A aflati sub coordonarea doamnelor Institutor Simona Voin, Cornelia Bribete si inv. Floarea Surulescu.

Invitat special si partener la program a fost parintele Sorin-Valentin Popovici de la parohia Calnic. Elevii au surprins prin multimea cunostintelor din biografia si opera marelui poet. De asemenea elevii au creat diverse lucrari si colaje inspirate din viata poetului si lirica eminesciana. Un material documentar de tip power-point a stimulat si mai mult interesul elevilor pentru opera lui Eminescu. In biblioteca scolii, d-na Mariana Dretcanu a prezentat cateva editii ale operelor lui Eminescu, argumentand inca interesul mare al elevilor spre carte si spre cunoastere. La finalul programului fiecare elev a recitat cate o poezie, s-au schimbat impresii si s-au impartit diplome. In incheiere parintele Sorin-Valentin Popovici a spus: „am ramas placut surprins de cate cunostinte au elevii dumneavoastra despre Mihai Eminescu, de interesul si dorinta de a participa la astfel de activitati comune, la care scoala dumneavoastra e mereu deschisa si dispusa spre cultura si spiritualitate invitandu-ma aici.

Printre elevi am regasit si copii de la scoala noastra catehetica, dat fiind apropierea de domiciliu si frecventarea lacasului nostru de cult. De aceea scoala dumneavoastra confirma atat prin capacitatea cadrelor didactice de aici cat si prin talentul elevilor pe care ii pregatiti”. Incepand din acest an ziua de 15 ianuarie a devenit „Ziua Nationala a Culturii Romane”. Programul desfasurat duminica 16 ianuarie in lacasul de cult al parohiei Calnic a incununat manifestarile dedicate culturii eminesciene desfasurate in Protopopiatul Resita.

El a debutat cu o expozitie ce a cuprins editii de colectie eminesciene si diverse portrete de familie sau personale, pe etape de viata, ale poetului Mihai Eminescu. Printre invitati s-au aflat d-na director, dr. Liubita Raichici de la Directia de Cultura mai sus-amintita, poetul Iacob Roman, scriitorul Anton Georgescu, filologul Vasile C. Ionita, publicistii locali Truica Ioan-Andrei si Dorin Goia precum si alti factori de cultura locali. Invitat special a fost parintele, dr. Nichifor Tanase, inspector pe probleme de cateheza de la Episcopia Caransebesului. Copiii de la Scoala Catehetica a Parohiei Calnic au sustinut in fata credinciosilor prezenti, inca de dimineata la Sf. Liturghie, un program de poezie, inspirate firesc din opera marelui poet sarbatorit.

Au urmat apoi luarile de cuvant. Poeta Liubita Raichici a spus: „tanara generatie ce se formeaza aici se cladeste si sub influenta operelor lui Mihai Eminescu. Pentru a intelege personalitatea marelui poet trebuie sa cunoastem una din componentele esentiale ale operelor sale, si anume bogatia de idei, care inalta orice simtire umana pana la patrunderea in miezul cugetarilor poetului. Prin creatiile sale Mihai Eminescu a intrat in cultura universala, stapanind pana astazi intreg universul poeziei romanesti. De aceea ma bucur ca poezia lui Eminescu prezinta inca un interes mare in scoala romaneasca, stimulata de cadre bine pregatite si de elevi dornici sa se regaseasca in universul copilariei marelui poet din operele sale. Manifestarea de aici de la Calnic se inscrie in sirul marilor activitati culturale aflate la debut in acest an, ce are binecuvantarea Prea Sfintitului Lucian, episcopul Caransebesului, care dezvolta, prin proiectul national „Hristos impartasit copiilor” si astfel de activitati comune, Biserica avand un rol important in societate si in implementarea adevaratelor valori ale poporului roman”.

Poetul Iacob Roman a spus si el cateva cuvinte: „Daca ar fi sa ne raportam la viata lui Mihai Eminescu, ea este una exemplara, pentru ca in ea regasim idei si motive din repertoriul literaturii universale. Nu este viata unui sfant sau a unui anume erou evocat de vreo epopee, ci este viata unui om, care prin opera sa vasta si-a adus contributia la bogatia valorilor universale. Este viata unui geniu care a dezvoltat permanent arta si stiinta poeziei, neacceptand compromisuri ci daruind tot ce avea mai bun din fiinta sa”. Filologul Vasile C. Ionita a precizat ca: „A spune ca Mihai Eminescu este poet national este prea putin pentru el si nedrept fata de ceilalti poeti si scriitori romani, care prin operele lor, toti sunt ai natiunii si patriei romane. Spre deosebire insa de toti ceilalti este cel mai mare geniu al literaturii noastre, iar incadrarea sa ca poet universal este o calitate binemeritata”. Parintele inspector, dr. Nichifor Tanase a spus: „Operele lui Mihai Eminescu reflecta in cea mai mare parte si credinta poetului in divinitate. Insa credinta poetului in Dumnezeu nu trebuie cautata sau limitata numai in aceste opere. A trage concluzii dintr-un anume detaliu sau altul inseamna a extrapola nepermis. Spre exemplu implicarea poetului in organizarea manifestarilor de la Manastirea Putna din anul 1870 intrevede in el o tripla manifestare: credinta ortodoxa a compatriotilor sai, insemnatatea istorica a evenimentului si evocarea figurii domnitorului Stefan cel Mare. Toate acestea ne duc la concluzia credintei sale in Dumnezeu si in Biserica strabuna. Asa cum Hristos Domnul nu poate sa lipseasca din viata noastra tot asa Mihai Eminescu nu poate sa lipseasca din literatura si cultura romana”.

In incheiere parintele Sorin-Valentin Popovici a afirmat: „Poetul Mihai Eminescu si opera sa se bucura in continuare de aceeasi apreciere. Ea renaste si se regaseste la fiecare generatie. Prin versurile sale, Mihai Eminescu exploreaza intreaga noastra fiinta umana. Poate va intrebati de ce o astfel de manifestare intr-un lacas de cult? Tocmai pentru ca Biserica promoveaza adevaratele valori ale poporului roman iar faptul ca, portretul poetului se regaseste pictat in unele lacasuri de cult, arata stima si aprecierea fata de creatiile sale si contributia la patrimoniul universal, al limbii si culturii romane, pe care le intalnim la Mihai Eminescu”.

Manifestarea de la Calnic a fost asadar un elogiu adus marelui nostru poet Mihai Eminescu la cei 161 de ani de la nasterea sa, si a Zilei Nationale a Culturii Romane, prin tot ce e mai bun si mai frumos, un dar al generatiilor actuale.

Sursa: episcopiacaransebesului.ro

19 Ianuarie 2011

Vizualizari: 857

Voteaza:

Elogiu lui Mihai Eminescu 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE