Episcopia Buzaului si Vrancei doreste ca primarii sa apere ordinea publica si sa respecte principiul autonomiei bisericesti

In legatura cu cele intamplate la Manastirile Carnu si Poiana Marului din comunele Panatau si Bisoca, judetul Buzau, Episcopia Buzaului si Vrancei, facem urmatoarele precizari:

Conducerea Episcopiei Buzaului si Vrancei, in sedinta sa de lucru din 17 iunie 2009, a hotarat transformarea Manastirii Poiana Marului din comuna Bisoca, judetul Buzau, din manastire de calugari in manastire de maici-calugarite. Decizia este motivata de faptul ca viata monahiceasca si gospodareasca de la Manastirea Poiana Marului, in care se mai afla doar un singur calugar, poate fi revigorata prin transformarea sa in manastire de maici. Aceasta destinatie a mai avut-o de-a lungul timpului, din 1938 si pana in 1959 cand a fost desfiintata prin Decretul 410/1959. In 1990, asezamantul monahal de la Poiana Marului a fost reinfiintat ca manastire de calugari intrucat aici se mai afla doar o singura maica.

Decizia revigorarii vietii monahicesti si gospodaresti de la Manastirea Poiana Marului este determinata si de faptul ca in anul 2010 va avea loc sfintirea noii Catedrale episcopale din Buzau, iar Manastirea Poiana Marului - locul in care a trait Sfantul Cuvios Vasile, pomenit in calendarul ortodox la data de 25 aprilie - va fi unul dintre obiectivele principale de pelerinaj pentru cei prezenti la festivitati.Potrivit hotararii, monahul Macarie Besliu – actualul staret de la Poaiana Marului – va ramane, in continuare, duhovnicul manastirii, iar un grup de maici se va ruga si va lucra in acest asezamant monahal spre intarirea vietii duhovnicesti si spre a-i reda frumusetea de odinioara prin reamenajari administrativ-gospodaresti. In acest scop, conducerea Episcopiei Buzaului si Vrancei a facut demersurile de aprobare catre Sinodul Mitropolitan al Munteniei si Dobrogei si de instiintare catre cele doua manastiri, hotarandu-se ca un grup de maici de la Manastirea Carnu sa fie detasat pentru 90 de zile pe baza acceptului dat in scris de acestea si al parintelui Macarie Besliu, care a fost randuit sa le ramana duhovnic.

Cu regret, trebuie mentionat ca tulburarile produse ulterior sunt determinate de lipsa de ascultare – unul dintre cele trei voturi monahale – a grupului de maici in frunte cu stareta Manastirii Carnu, Antonia Antoaneta Vrabie, detasate la Poiana Marului, precum si a parintelui Macarie Besliu, care, initial, si-au dat acordul verbal si scris in fata delegatilor eparhiali. Din pacate, prin zvonuri calomnioase si alarmante la adresa conducerii Sfintei Episcopii si a delegatilor ei, in aceasta problema au fost implicate si alte persoane, apropiati sau rude ale presupuselor „victime ale organelor eparhiale”, care au recurs la amenintari si blocaje de drumuri publice, fiind nevoie de interventia organelor publice de ordine, politia si jandarmeria.

Cu surprindere, constatam ca unii primari au ales ca sa reprezinte mai degraba interesele de rudenie sau de bune relatii cu presupusele „victime ale organelor eparhiale”, alimentand si mai mult tulburarile, decat sa respecte decizia conducerii Episcopiei Buzaului si Vrancei, ceea ce consideram ca reprezinta o incalcare a autonomiei Bisericii si a vietii manastiresti.

Luni, 6 iulie 2009, la Centrul Eparhial – Buzau, Preasfintitul Parinte Epifanie, Episcopul Buzaului si Vrancei, s-a intalnit cu primarii comunelor Bisoca, Jitia, Reghiu, Valea Salciei, Dumitresti, Nereju si Andreiasu de Jos. In urma intalnirii, s-a hotarat amanarea mutarii unor maici in Manastirea Poiana Marului si implicit amanarea detasarii acolo a calugaritelor de la Carnu.

Episcopia Buzaului si Vrancei, care doreste imbunatatirea vietii spirituale la Manastirea Poiana Marului, considera ca acuzatiile aduse delegatilor ei sunt false si calomnioase si solicita Domnilor Primari sa dea dispozitiile necesare pentru apararea ordinii publice si sa respecte principiul autonomiei bisericesti, garantat de Constitutie si Legea cultelor, care prevad neamestecul in treburile interne de organizare si functionare a Bisericii Ortodoxe Romane.

Biroul de presa al Episcopiei Buzaului si Vrancei

.

08 Iulie 2009

Vizualizari: 384

Voteaza:

Episcopia Buzaului si Vrancei doreste ca primarii sa apere ordinea publica si sa respecte principiul autonomiei bisericesti 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE