Episcopia Spaniei, in sprijinul romanilor din diaspora

Centrul de pelerinaje „Eclessia” al Episcopiei Spaniei si Portugaliei

In cadrul sedintei Consiliului Eparhial al Episcopiei Spaniei si Portugaliei, desfasurata in data de 26 septembrie, sub presedintia Preasfintitului Parite Episcop Timotei, s-a decis infiintarea Centrului de Pelerinaje „Eclessia”, prin care romanii ortodocsi din cuprinsul eparhiei sa poata vizita locuri de mare interes spiritual. Prin responsabilul centrului, acesta va colabora cu toate parohiile din cele doua tari, Spania si Portugalia, precum si cu agentiile de turism pentru organizarea pelerinajelor.

„Scopul infiintarii acestui centru de pelerinaje este acela de a le face cunoscute romanilor ortodocsi din cele doua tari ale episcopiei Tara Sfanta, manastirile din Grecia si din Sfantul Munte, iar spaniolilor dornici sa le facem cunoscuta traditia si spiritualitatea noastra ortodoxa, organizand pelerinaje la manastirile ortodoxe din Romania”, a argumentat Preasfintitul Timotei, Episcopul Spaniei si Portugaliei.

Intre obiectivele care pot fi atinse in diaspora se numara Catedrala din Santiago de Compostela, unde se gasesc moastele Sfantului Apostol Iacob, Catedrala din Toledo, sau Monasterio del Piedra.

Pelerinaje pentru romanii ortodocsi din Spania au mai fost organizate pana acum de Parohia „Sfantul Ierarh Nectarie” din Coslada, credinciosii de aici vizitand Ierusalimul, Grecia, Egiptul, iar in perioada urmatoare Parohia „Adormirea Maicii Domnului” din Zaragoza va organiza un pelerinaj in Grecia.

De asemenea, Parohia „Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil din Valencia” isi va duce enoriasii sa viziteze Ierusalimul.

Carti si obiecte bisericesti pentru romanii din eparhie

Tot in cadrul Episcopiei Spaniei si Portugaliei va functiona o societate pentru comercializarea de carti si obiecte bisericesti. Decizia a fost luata in cadrul aceleiasi sedinte de Consiliu Eparhial, pentru a veni in sprijinul romanilor ortodocsi aflati intre granitele celor doua tari.

Aducerea cartilor si obiectelor bisericesti in eparhie se va face prin colaborarea cu diferite edituri, intre care editurile Patriarhiei Romane: Trinitas, Basilica si Editura Institutului Biblic si de Misiune al Bisericii Ortodoxe Romane.

Potrivit Parintelui Episcop Timotei, prin aducerea de carte bisericeasca se urmareste educarea credinciosilor din eparhie prin lectura duhovniceasca.

Parohii cu limba de slujire ucraineana

La solicitarea comunitatilor de ucrainieni, cetateni romani rezidenti in Spania, s-a discutat posibilitatea infiintarii unor parohii cu limba de slujire ucraineana si urmand calendarul iulian. Pentru sustinerea acestui demers s-au strans 630 de semnaturi de la romani din Reus, Catalunia si Madrid. Cererea a fost dezbatuta si aprobata prin vot de catre membrii Consiliului eparhial, cu specificarea ca in respectivele parohii sa se slujeasca doar pentru credinciosii ucrainieni.

Pentru inceput vor fi infiintate doua parohii, la Madrid respectiv Reuss, iar in continuare se vor identifica si alte comunitati de romani de etnie ucraineana din Spania si Portugalia, in incercarea de a infiinta noi parohii pentru nevoile spirituale ale acestora.

Sursa: radiorenasterea.ro
 

.

28 Septembrie 2011

Vizualizari: 233

Voteaza:

Episcopia Spaniei, in sprijinul romanilor din diaspora 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE