La 16 iulie 2014, la Facultatea de Teologie Ortodoxa „Justinian Patriarhul“ din Capitala, se incheie sesiunea de vara a cursurilor pentru obtinerea gradelor profesionale in preotie prin sustinerea examenelor aferente fiecarui grad profesional. La cursuri au participat aproximativ 300 de preoti si diaconi din cadrul eparhiilor Mitropoliei Munteniei si Dobrogei.
Prima zi a examenelor a fost ieri, 15 iulie, iar acestea au constat in doua probe scrise pentru candidatii de la definitivat si o proba scrisa pentru candidatii de la gradul II. Astazi, examenul continua pentru candidatii de la gradul II care sustin proba orala, in cadrul careia, potrivit pr. prof.
dr. Stefan Buchiu, decanul Facultatii de Teologie Ortodoxa „Justinian Patriarhul“ din Bucuresti, prezinta comisiei de examinare aspecte din activitatea pastoral-misionara desfasurata in parohie, dar si modul concret in care preotii au inteles sa solutioneze toate provocarile cu care ei se intalnesc in viata cotidiana a parohiei. „Consideram ca preotii vor avea mult de castigat in ceea ce priveste atat practica liturgica, cunostintele de teologie, cat si actualizarea cunostintelor, si mai ales conectarea lor la paleta atat de larga a misiunii pe care o dezvolta Biserica Ortodoxa Romana astazi. Au putut afla ultimele realitati din activitatea misionara a Bisericii Ortodoxe Romane, sa ia cunostinta cu problemele migrantilor romani care se afla in Europa si care lasa acasa familii descoperite, parinti singuri, copii care raman in grija bunicilor sau a altor rude. De asemenea, au aflat despre prozelitismul sectar, care se accentueaza in ultima perioada, despre ora de religie, care cade si in sarcina unor preoti. Chiar daca unii preoti nu predau cursuri de religie in sistemul primar, gimnazial si liceal, ei au datoria de a mentine o relatie foarte stransa cu profesorul de religie in asa fel incat educatia religioasa primita in scoala sa fie dublata de cea primita in Biserica. De aceea, se pune accent pe pregatirea predicilor, a catehezelor, care trebuie sa se desfasoare saptamanal in parohie si care sa vina in intampinarea cerintelor familiei crestine de astazi. Aceasta trebuie sa primeasca hrana duhovniceasca continua de la preot, iar el sa dea marturie de convingerile sale religioase si de vocatia sa pastorala, in asa fel incat sa stopam fenomenul secularismului si al consumismului care se manifesta atat de pregnant in viata parohiilor noastre“, a spus pr. prof. dr. Stefan Buchiu, decanul Facultatii de Teologie Ortodoxa „Justinian Patriarhul“ din Bucuresti.
Cursurile pentru obtinerea gradelor profesionale in preotie s-au desfasurat in perioada 30 iunie - 16 iulie si au cuprins prelegeri pe teme variate sustinute de catre parinti profesori si cadre didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Bucuresti, Universitatea din Bucuresti si de la Universitatea Politehnica din Bucuresti. „Prelegerile au avut scopul sa le faciliteze preotilor cursanti identificarea problemelor cele mai actuale cu care se confrunta Biserica si societatea noastra, dar si a lucrurilor extrem de importante pe care preotii cursanti le pot transmite in parohia unde isi desfasoara activitatea, mai ales prin intermediul catehezelor tinute tinerilor si altor categorii de varsta. Aceste cursuri isi ating finalitatea in masura in care cursantii s-au dovedit interesati de aprofundarea cunostintelor puse la indemana de catre profesori, intorcandu-se in parohii mult mai bine pregatiti pentru a-si desfasura activitatea pastoral-misionara pe care si-au asumat-o“, a mai spus decanul Facultatii de Teologie Ortodoxa din Bucuresti. Cursurile si seminariile au fost dublate de un program liturgic care s-a desfasurat la Catedrala Mitropolitana „Sfantul Spiridon“ - Nou.
Sursa: basilica.ro
.
Aboneaza-te la newsletter
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.