Expozitie de carte veche la Alba Iulia

Arhiepiscopia Ortodoxă a Alba Iuliei a organizat în data de 4 septembrie, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, o expoziţie de carte românească veche, intitulată „Domnitorul Constantin Brâncoveanu – Ctitor al cărţii religioase“. Manifestarea a avut loc în cadrul Anului comemorativ închinat Sfinţilor Martiri Brâncoveni în Patriarhia Română și se încadrează într-o serie de evenimente dedicate marelui voievod martir, pe care Eparhia Alba Iuliei le organizează în acest an. Expoziția reunește manuscrise brâncovenești și carte bisericească de epocă, frumos ornamentată și foarte bine păstrată.

Adresându-se celor prezenți, Înaltpreasfinția Sa a spus: „Acest eveniment este binevenit acum, în anul 2014, dedicat martirilor brâncoveni, și datorită faptului că acest voievod valah a avut o legătură strânsă cu Cetatea Alba Iuliei. El este considerat un ocrotitor generos al Bisericii Transilvaniei, care își avea sediul aici, spijinind, pe de o parte, credința ortodoxă a românilor transilvăneni, iar, pe de altă parte, sprijinind cultura românească.”

Muzeul de Artă Sacră al Arhiepiscopiei a primit azi prin acest eveniment un aer menit să ne transpună în vremea Domnitorului Constantin Brâncoveanu, a cărui îndelugată domnie a reprezentat o epocă strălucită în istoria poporului român. De fapt, expoziţia a fost gândită în detaliu ca un pelerinaj întru memoria marelui domnitor și este un omagiu adus personalității lui Constantin Brâncoveanu, de la al cărui martiriu se împlinesc în 2014 – trei sute de ani.

Cărțile expuse, de o mare diversitate și frumusețe, sunt fiecare în parte monumente rare, de o frumuseţe și importanță ieşită din comun, ce păstrează amprenta acelor vremuri. Pe lângă evenimentul cultural de azi și experiența estetică și sufletească a participanților la vernisaj, produsă de expoziţia în sine, ea a actualizat umbra de aur a lui Constantin Brâncoveanu, pe care o putem citi în cheie spirituală din aceste cărţi. Deși au trecut 300 de ani de la plecarea lui martirică din această lume, iată că moștenirea culturală și spirituală lăsată de sfântul domnitor este în continuare impresionanată și bine păstrată, fiind, peste timp, expresia unui efort major de renaştere spirituală.

Expoziția a fost organizată în parteneriat cu Consiliul Judeţean Alba, Direcţia Judeţeană Alba a Arhivelor Naţionale, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia, Muzeul Municipal „Ioan Raica“ Sebeş.

Sursa: reintregirea.ro

05 Septembrie 2014

Vizualizari: 187

Voteaza:

Expozitie de carte veche la Alba Iulia 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

Expozitie de carte veche

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE