Duminica, 18 decembrie 2011, a avut loc la Catedrala Arhiepiscopala din Galati editia a-XXII-a a Festivalului de datini si obiceiuri la Nasterea Domnului si Anul Nou "Tudor Pamfile". Colindatori de pe ambele parti ale Prutului au venit din judetele vecine, din Ucraina si din Republica Moldova sa-i colinde pe galateni cu o saptamana inainte de marea sarbatoare a Nasterii Domnului.
Evenimentul a debutat prin savarsirea Sfintei Liturghii in Catedrala arhiepiscopala, la care au participat si o parte din colindatori, copii, tineri si batrani imbracati in costume populare.
Festivalul propriu-zis a avut loc pe esplanada din fata sfantului locas, unde participantii au venit calare pe cai, cu plugul mare, cu capra si ursul, cu steaua, cu tobe, buciumuri si fluiere, si cu pancarde pe care era scris numele localitatii de provenienta. S-au cantat colinde, s-a jucat capra si ursul, sau spus plugusoare, s-a recitat cantece traditionale si a fost multa voie buna.
Credinciosii au venit in numar mare sa asiste la acest eveniment deosebit, afara fiind senin si cald.
La evenimnent au luat parte si preotii din municipiile Galati si Braila, purtand in brate icoane ale Nasterii Domnului, impodobite cu stergare traditionale romanesti. Slujitorii s-au intalnit la Catedrala arhiepiscopala pentru a primi binecuvantarea inaltpreasfintitului Parinte Casian ca semn de comuniune si slujire sfanta, mai inainte de a pleca spre casele credinciosilor pentru a vesti bucuria intampinarii Fiului lui Dumnezeu din Preacurata Feciara Maria.
Tot in cadrul festivalului, un grup de persoane cu dizabilitati l-au colindat pe ierarhul Dunarii de Jos.
Evenimentul a fost organizat, ca-n fiecare an, de Centrul Cultural "Dunarea de Jos" prin Sectia de Cercetare, Conservare si Valorificare a Creatiei si Traditiei Populare, in parteneriat cu Arhiepiscopia Dunarii de Jos.
Tudor Pamfile, cel al carui nume il poarta acest festival, s-a nascut la 11 iunie 1883 in comuna Tepu, judetul Tecuci, fiind scriitor si folclorist roman, autor de monografii etnografice referitoare la ocupatii si obiceiuri ale poporului roman. A trecut la cele vesnice pe 21.10.1921.
Sursa: edj.ro
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.