Festivalul tinerilor ortodocsi din Arhiepiscopia Clujului

Arhiepiscopia Vadului, Feleacului si Clujului va organiza in luna noiembrie in parcul sportiv “Iuliu Hatieganu” din Cluj-Napoca, o prima editie a Festivalului Tinerilor din Eparhie. Ideea acestui festival a fost inspirata de catre Inaltpreasfintitul Parinte Arhiepiscop si Mitropolit Andrei, care doreste o mai dinamica implicare a parohiilor si a preotilor in ceea ce priveste pastoratia tinerilor, mai ales ca de acestia depinde viitorul societatii.

Ateliere de creatie si activitati recreative pentru tinerii clujeni
Festivalul tinerilor din Arhiepiscopia Clujului are ca tema generica un citat al parintelui Arsenie Papacioc “Daca tineretea ar sti si batranetea ar putea…” . Manifestarea va fi structurata pe mai multe sectiuni, dintre care doua de creatie: eseu si pictura, unde participantii vor trebui sa compuna un eseu pornind de la citatul parintelui Arsenie Papacioc si sa realizeze desene sau picturi ce sa ilustreze tema generica a festivalului. Va fi si o sectiune de muzica, la care se vor putea inscrie coruri, formatii vocale si instrumentale, precum si tineri interpreti ce vor putea prezenta un repertoriu fie religios, popular, folk, pop sau clasic.

Tinerii pasionati de teatru vor putea prezenta in cadrul festivalului un fragment sau un act dintr-o piesa de teatru clasica sau moderna, iar cei pasionati de media vor putea realiza scurte filmulete sau documentare cu activitatile tinerilor din parohii, precum si preocuparile lor de zi cu zi. Vor fi si sectiuni de dansuri de societate sau populare si de sport in care se vor organiza concursuri si intreceri sportive.

O manifestare a tineretii in Arhiepiscopia Clujului
Activitatile ce vor fi organizate in cadrul festivalului tinerilor din Arhiepiscopia Clujului se adreseaza tuturor tinerilor din parohiile urbane sau rurale din judetele Cluj si Bistrita-Nasaud si vor fi coordonate de preoti, profesori de religie si voluntarii Asociatiilor Tinerilor Ortodocsi, infiintate la nivelul protopopiatelor. Potrivit consilierului cultural al Arhiepiscopiei Clujului, Pr. Bogdan Ivanov, o prima etapa a festivalului este cea parohiala, ce presupune organizarea si desfasurarea activitatilor artistice si recreative in cadrul tuturor parohiilor de pe raza celor noua protopopiate ale eparhiei. Aceasta etapa va avea loc pana pe data de 2 noiembrie 2013, dupa care va urma o selectie la nivel de protopopiat, care se va incheia pe data de 9 noiembrie anul curent. Gala Festivalului este programata pe data de 16 noiembrie in parcul sportiv universitar “Iuliu Hatieganu” din municipiul Cluj-Napoca. Parintele Bogdan Ivanov a declarat ca se doreste ca acest eveniment sa fie unul public, sa aiba multi spectatori si participanti, astfel incat sa fie o manifestare a tineretii sub auspiciile Bisericii, institutie ce vine in intampinarea nevoilor, a orizontului de asteptari si a preocuparilor tinerilor. Miza festivalului este aceea de a dinamiza si de a crea astfel de actiuni la nivelul parohiilor, fiind foarte important ca pe langa parohii sa se contureze anumite comunitati de tineri, astfel acestia sa aiba sentimentul ca este un spatiu al lor in care isi pot exprima preocuparile si organiza activitati specifice categoriei lor de varsta si ca nu este un spatiu in care ei trebuie sa se inhibe si sa isi reprime felul lor de a fi. Parintele Bogdan Ivanov, consilierul cultural al Arhiepiscopiei Clujului: „Speram sa fie o activitate constructiva, benefica si, de ce nu, datatoare de ton in ceea ce priveste schimbarea de atitudine a noastra in raport cu tinerii, pentru a-i deschide pentru Biserica, pentru a-i face curiosi si pentru a le oferi posibilitatea sa isi manifeste tineretea in Biserica si sa o traiasca asa cum Dumnezeu ne invata sa o traim”.


Andreea Pagleşan
Sursa: radiorenasterea.ro

.
Pe aceeaşi temă

16 Octombrie 2013

Vizualizari: 821

Voteaza:

Festivalul tinerilor ortodocsi din Arhiepiscopia Clujului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE