Fiecare bacauan este ctitor de lacasuri sfinte

Cateva mii de bacauani si o mare de copii au participat in seara zilei de 1 iunie la Vecernia oficiata de Preasfintitul Parinte Episcop Ioachim Bacauanul, inconjurat de un impresionant sobor de preoti, la Biserica ”Sf. Dumitru” din Cartierul "Narcisa". In contextul serbarii Dumincii Parintilor si Copiilor, dupa incheierea slujbei, Preasfintia Sa a rostit o rugaciune de binecuvantare a copiilor.

Efuziunea curata a tinerilor l-a determinat pe ierarh sa inchege un impresionant dialog ce a scos la lumina dragostea acestora fata de Biserica si de valorile spirituale ale poporului roman. Apoi, sub imboldul gazdei acestui eveniment, pr. Ioan Plescau, biserica a rasunat de cantari de slava aduse Bunului Dumnezeu, toti cei prezenti manifestandu-si bucuria de a fi partasi la aceste momente de sarbatoare. A urmat cuvantul parintelui protopop Costica Busuioc, care a prezentat bacauanilor albumul ”Bacaul. Acasa la crestini”, aparut la editura Filocalia a Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului, cu sprijinul financiar al Primariei Municipiului Bacau, lucrare editata in 50.000 de exemplare. ”Asa cum spunea si Preafericitul Parinte Patriarh Daniel, nu intamplator neamul romanesc este un neam de voievozi si de ctitori de lacasuri sfinte. Ne dorim ca acesta lucrare sa fie un testament de suflet lasat mostenire bacauanilor”, a mentionat, in cuvantul sau, protopopul de Bacau. Multimea credinciosilor prezenta la ”Sf Dumitru” s-a impartasit din cuvantul Preasfintitului Episcop Ioachim care a reamintit in acest context vocatia de ctitori a bacauanilor. ”Bacaul este un oras al catedralelor, pentru ca toate bisericile sunt mari, asa cum sunt si sufletele dumneavoastra.

Bacaul este un oras eminamente crestin, de aceea dupa ce poporul roman s-a eliberat de jugul comunist, aici s-au inaltat multe altare catre cer. Am considerat ca niciodata in istoria acestui oras, poate in istoria tarii, nu s-au construit, intr-o perioada atat de scurta, atatea biserici. De aceea fiecare cetatean al municipiului Bacau, si nu numai, poate fi considetat un ctitor de biserici asemenea voievozilor de demult. Cred ca, dupa 1990, bacauanii au fost printre primii ctitori ce s-au implicat in ridicarea acestor scari catre cer, in cartierele lor”, a mentionat Preasfintia Sa. De asemenea, ierarhul a evidentiat faptul ca, in calitate sa de ierarh, "de 14 ani ne-am straduit sa lucram cu timp si fara timp, si cu dragostea si bunavointa dumneavoastra si a institutiilor administrative reprezentative ale orasului si ale judetului, ne-am ingrijit a ridica o parte din lacasurile de inchinare. Acum 14 ani, unele biserici abia ieseau din pamant, aceasta in care ne regasim acum, ”Sfantul Dumitru”, isi creiona silueta, iar in centrul urbei, Catedrala ”Inaltarea Domnului”, abia se ivea. Acum, daca am vazut ca au coborat schelele din jurul catedralelor, am considerat de cuviinta sa nu se uite ceea ce s-a facut in aceasta lume in care exista atata amnezie. Cred ca este momentul ca noi sa facem anamneza, sa ne reamintim ceea ce inaintasii nostri au facut, pentru ca si copiii sa-si aduca aminte, peste timp, ca voi ati fost ctitori de biserici sfinte. Iar ei la randul lor, nadajduim ca vor incerca sa le pastreze si sa le ingrijeasca. Noi vrem sa adaugam o piatra la edificiul inaintasilor, iar ziua de astazi, alaturi de copii, care sunt pietrele vii ale Trupului eclesial al lui Hristos, sa va punem in brate, in semn de recunostinta pentru ceea ce ati implinit, acest album care este oglinda jertfei de generatii a bacauanilor. Am cerut sprijin municipalitatii bacauane, care a raspuns invitatiei noastre, si l-am editat, pentru a vi-l oferi in mod gratuit”, a mai spus Preasfintitul Ioachim Bacauanul.

Albumul "Bacau. Acasa la crestini" a aparut anul acesta la Editura Filocalia a Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului, cu binecuvantarea PS Parinte Episcop Ioachim Bacauanul si cu sprijinul Primariei Municipiului Bacau reprezentata prin Primarul Romeo Stavarache. In cele 192 de pagini ale lucrarii sunt prezentate pe scurt bisericile ortodoxe ale Bacaului, mai noi sau mai vechi, dar si lacasurile de cult romano-catolice, protestante si neo-protestante, adresandu-se astfel tuturor crestinilor pentru care Bacaul este casa. Pentru fiecare lacas de cult sunt prezentate, alaturi de imagini reprezentative, cateva repere istorice, o scurta explicatie asupra hramului, indicatii asupra preotilor slujitori si a adresei unde se afla biserica. In felul acesta lucrarea contribuie la o mai buna cunoastere a orasului, dar si a istoriei acestuia. "Bacau. Acasa la crestini" se dovedeste a fi un dar facut bacauanilor in care bunele intentii ale Bisericii si reprezentantilor autoritatii locale s-au intalnit intr-un mod fericit. Lucrarea va fi distribuita gratuit, dorindu-se ca un exemplar sa ajunga in casa fiecarui bacauan.
Sursa: epr.ro

.
Pe aceeaşi temă

02 Iunie 2014

Vizualizari: 120

Voteaza:

Fiecare bacauan este ctitor de lacasuri sfinte 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

ctitor de lacasuri sfinte

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE