Film documentar despre Mitropolitul Bartolomeu, lansat la Cluj

Filmul-documentar despre viata si activitatea Mitropolitului Bartolomeu a fost lansat, in premiera, la Cluj-Napoca.

Intitulat „Bartolomeu - omul fara viclesug”, filmul a rulat, joi seara, de la ora 17, in Amfiteatrul Campusului Teologic Ortodox „Nicolae Ivan” din cartierul Marasti, in prezenta unui public numeros.

La proiectia filmului au fost prezenti si Inaltpreasfintitul Parinte Arhiepiscop si Mitropolit Andrei si Preasfintitul Episcop Vasile Somesanul, precum si invitatul special scriitorul Dan C. Mihailescu. Acesta din urma s-a intalnit de la ora 12 si cu tinerii teologi clujeni carora le-a vorbit despre „Duhul culturii si cultura duhului”.

Filmul - documentar „Bartolomeu - omul fara viclesug” a fost realizat de cativa tineri pasionati de arta cinematografica. Ei au dorit ca prin acest film biografic sa il cunoasca mai bine pe cel care a fost primul Mitropolit al Clujului, dar si sa il faca cunoscut unei lumi intregi.

“Ideea unui documentar biografic despre vrednicul de pomenire Mitropolitul Bartolomeu a aparut in urma cu un an de zile din dorinta de a-l cunoaste mai bine, noi cei care nu am avut sansa unei intalniri nemijlocite cu Inaltpreasfintia Sa. Din marturiile celor care l-au cunoscut si din toata aceasta experienta am inteles dimensiunea personalitatii Mitropolitului Bartolomeu. Daca prin acest film documentar si altii vor ajunge sa-l cunoasca si cunoscandu-l sa-i urmeze exemplul de demnitate, de verticalitate, de fermitate si de credinta tare, atunci acest film isi implineste rostul”, a precizat parintele Dan Cismas, unul dintre realizatorii filmului.

Potrivit consilierului cultural al Arhiepiscopiei Clujului, pr. Bogdan Ivanov „filmul are in centru traseul si radiografia sufleteasca a vietii Mitropolitului Bartolomeu, care isi propune sa puna in lumina atat personalitatea navalnica, dar ferma a omului Bisericii, cat si sensibilitatea pastorului de suflete si pe cea a scriitorului. Pornind din satul natal, itinerarul continua pe cararile intortocheate, pline de culmi si abisuri, trece prin suferinta inchisorilor comuniste, prin marea experienta a libertatii americane pentru a se implini in singuratatea rodnica de la Varatec si ajungand pe dealurile Niculei, in atelierul biblic si pe tronul arhieriei de la Cluj. Personalitate marcanta si om de actiune, detinut politic, om al culturii si al Duhului, neobosit propovaduitor al Cuvantului lui Dumnezeu, slujbasul Adevarului si al dreptatii, dusman declarat al coruptiei de orice fel, Mitropolitul Bartolomeu ramane fara indoiala un model al omului liber”.

Sursa: radiorenasterea.ro

.

21 Martie 2014

Vizualizari: 383

Voteaza:

Film documentar despre Mitropolitul Bartolomeu, lansat la Cluj 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE