Finantare din Fondul de Intrajutorare Parohiala


Finantare din Fondul de Intrajutorare Parohiala


Sprijinirea Parohiilor din Arhiepiscopia Craiovei

Constructie/Reabilitare de biserici si Case parohiale
Activitati Catehetice si de Tineret
Activitati Sociale
Activitati Cultural - Educationale
Sprijin pentru preotii cu situatii familiale deosebite
Diverse

Finantare din Fondul de Intrajutorare Parohiala
Context general

Traditional, parohiile din Arhiepiscopia Craiovei contribuie anual cu o anume suma pentru sprijinirea activitatilor misionare ale Arhiepiscopiei Craiovei. S-a considerat oportun ca acest fond, venit de la parohii, sa fie redirectionat tot catre parohii.

La acest fond, Centrul Eparhial, prin bugetul anual, contribuie si el cu o anumita suma. La aceasta suma se adauga si un procent de 40% din Fondul Central Misionar.

Pentru perioada 2007-2008, Arhiepiscopia Craiovei aloca din Fondul de intrajutorare parohiala suma de 106.

244 RON pentru urmatoarele activitati:

- constructia/reabilitarea de biserici si case parohiale - 31.873 RON (30%);
- catehetice si de tineret - 10.624 RON (10%);
- sociale - 15.937 RON (15%);
- cultural-educationale 10.624 RON (10%);
- sprijin pentru preoti cu situatii familiale deosebite - 21.249 RON (20%);
- diverse - 15.937 RON (15%).

Prin lansarea acestui program, Arhiepiscopia Craiovei urmareste dezvoltarea activitatilor din parohiile din judetele Dolj si Gorj si imbunatatirea situatiei grupurilor vizate din comunitati, cu accent deosebit pe parohiile din mediul rural.

Astfel, in fiecare an, pana la data de 1 aprilie, parohiile din Arhiepiscopia Craiovei sunt invitate sa solicite finantare pentru categoriile de proiecte amintite, acestea urmand sa fie implementate incepand cu data de 1 mai.

Cu titlu de exceptie, in acest an, termenul limita de depunere a proiectelor este de 15 septembrie, iar desfasurarea activitatilor va incepe la 15 oct.

Criterii de acordare a finantarii

Pentru a primi finantare, solicitantii trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

Pentru componenta 1. Constructia/Reabilitarea de biserici si Case Parohiale

Parohia sa nu fi primit finantare in anul curent sau precedent de la Secretariatul de Stat pentru Culte, Guvern sau Consiliul Judetean.

Pentru componenta: 2. Catehetica si de Tineret

- preotii trebuie sa desfasoare activitati catehetice si de misiune cu tinerii din parohie.
- parohia trebuie sa asigure 10% contributie proprie (in bani, nu in natura).

Pentru componenta: 3. Sociala

- preotii din parohiile din Arhiepiscopia Craiovei trebuie sa desfasoare activitati sociale cu grupurile defavorizate din comunitatile respective (familii cu multi copii, copii infectati cu virusul HIV, copii cu risc de abandon scolar, copii abandonati, persoane varstnice, rromi etc.).
- parohia trebuie sa asigure 10% contributie proprie (in bani, nu in natura).

Pentru componenta: 4. Cultural - Educationala

- preotii parohi trebuie sa desfasoare activitati culturale si educationale cu tinerii;
- parohia trebuie sa asigure 10% contributie proprie (in bani, nu in natura).

Pentru componenta: 5. Sprijin pentru preotii cu situatii familiale deosebite

- preotii cu situatii familiale deosebite trebuie sa faca dovada situatiei dificile in care se afla. Ei vor completa o cerere de ajutor la care vor anexa adeverinte medicale sau alte documente relevante care sa ateste situatia in fapt; cererea va fi avizata de parintele protopop, dupa analizarea cazului de catre asistentul social de la protoierie (unde este cazul) si va fi transmisa Sectorului Social al Arhiepiscopiei Craiovei. La propunerea Sectorului Social, decizia va fi luata de catre Parintele Mitropolit.

Pentru componenta: 6. Diverse

Fondul este la dispozitia Centrului Eparhial pentru solutionarea unor nevoi urgente care nu se incadreaza in categoriile de mai sus. Solicitarea se face catre secretariatul Sectorului Catehetic, cu viza parintelui protopop. La propunerea Sectorului Catehetic, decizia va fi luata de catre Parintele Mitropolit.

Evaluarea se va face pe baza unui punctaj. Se va acorda prioritate parohiilor in urmatoarea ordine: categoriile III, II, I.

- Parohiile de categoria III - 3 puncte
- Parohiile de categoria II - 2 puncte
- Parohiile de categoria I - 1 punct

De asemenea, se va tine cont de marimea contributiei proprii pe care parohia o va aduce la proiect si de desfasurarea de catre parohie a acestor tipuri de activitati in anii anteriori, cu finantari din alte surse, caz in care se va acorda un punct.

Activitati eligibile in cadrul componentei constructia/reabilitarea de biserici si case parohiale

- constructia/reabilitarea de biserici
- constructia caselor parohiale

Activitati eligibile in cadrul componentei catehetice:

- Infiintarea de noi grupuri de tineri in parohiile din Arhiepiscopia Craiovei, cu monitorizarea activitatii acestora;
- Catehizarea tinerilor inainte de casatorie, spovedania si impartasirea lor;
- Implementarea proiectului "Hristos impartasit copiilor";
- Contracararea prozelitismului sectar.

Activitati eligibile in cadrul componentei sociale:

- Campanii de informare pe tematici sociale;
- Crearea retelelor de suport comunitar/comitete filantropice, prin implicarea autoritatilor locale pentru solutionarea problemelor din comunitate privind grupurile dezavantajate;
- Organizarea unor actiuni caritabile pentru grupurile sociale vulnerabile;
- Socializarea si petrecerea timpului liber pentru copiii nevoiasi (excursii, tabere, vizitarea unor muzee, vizionarea unor filme cu caracter educativ etc.);
- Alte tipuri de activitati sociale.

Activitati eligibile in cadrul componentei cultural-educationale:

- Infiintarea de biblioteci parohiale;
- Activitati in parteneriat scoala/parohie;
- Scoli parohiale de vara cu diverse activitati: teatru, dictie, pictura pe pietre, meditatii scolare, etc.;
- Editarea de foi parohiale periodice;
- Organizarea de coruri parohiale.

Activitatile de mai sus sunt indicative. Programul nu se va limita la finantarea doar a acestor tipuri de activitati. Durata unui proiect nu poate depasi 6 luni.

Termenul limita pentru depunerea proiectelor este 15 septembrie 2007, ora 16:00. Incepand cu anul 2008, termenul limita de depunere este 31 martie.

Cererile de finantare care vor sosi dupa acest termen nu vor mai fi luate in considerare.

Proiectele vor fi depuse la sediul Arhiepiscopiei Craiovei din strada Mitropolit Firmilian, nr.3 din Craiova, astfel:

- Proiectele care vizeaza constructia de biserici sau case parohiale, lucrari de restaurare, vor fi depuse la secretariatul Sectorului Economic I. Informatii suplimentare la numarul de telefon 0251/532.048. Persoana de contact: Pr. Consilier Ion Nicolae, telefon 0788.241.873.

- Proiectele care vizeaza activitati catehetice cu tinerii si pentru preotii cu situatii familiale deosebite vor fi depuse la secretariatul Sectorului Catehetic (Administrativ). Informatii suplimentare la numarul de telefon 0251/533.127. Persoana de contact: Pr. Inspector Claudiu Porneala, telefon 0744.965.830.

- Proiectele care vizeaza activitati de caritate (sociale) vor fi depuse la secretariatul Sectorului Social Misionar. Informatii suplimentare la numarul de telefon 0251/533.019. Persoana de contact: Consilier Social Cristian Chiriac, telefon 0788.267.597.

- Proiectele care vizeaza activitati culturale si de educatie vor fi depuse la secretariatul Sectorului Cultural. Informatii suplimentare la numarul de telefon 0251/533.246. Persoana de contact: Pr. Consilier Sever Negrescu, telefon 0788.574.090.

Ce trebuie sa contina aplicatia

- cererea de finantare (a se vedea modelul anexat). Formularul-tip se procura de la protoierie sau de pe site-ul Arhiepiscopiei Craiovei: www.m-ol.ro;
- copie dupa Procesul Verbal al sedintei in care Consiliul Parohial a aprobat depunerea spre finantare a respectivului proiect;
- referat de inaintare din partea protoieriei de care apartine parohia;
- pentru componenta Constructie/Reabilitare de biserici si case parohiale - cel putin 2 fotografii relevante;
- alte documente relevante pentru justificarea necesitatii proiectului.

Selectia proiectelor

Solicitarile primite vor fi evaluate pana la data de 15 oct 2007, implementarea acestora urmand sa inceapa la 01 nov. Incepand cu anul 2008, solicitarile vor fi evaluate pana la data de 30 aprilie, implementarea urmand sa inceapa cu data de 15 mai.

Proiectele vor fi evaluate de 4 comisii, care vor avea urmatoarea componenta: consilierul de resort, cate 2 parinti protopopi si 2 dintre reprezentantii alesi de preoti in acest scop. Decizia de finantare se ia prin consens. Parintii protopopi si preotii dintr-o anumita comisie nu pot proveni din acelasi protopopiat. Coordonarea fiecarei comisii revine consilierului de resort.

Controlul desfasurarii proiectelor va fi asigurat de catre sectorul de resort, din punct de vedere calitativ, iar din punct de vedere financiar de catre Corpul de Revizie si Control al Arhiepiscopiei Craiovei.

MITROPOLIA OLTENIEI
ARHIEPISCOPIA CRAIOVEI

 

.

04 Iulie 2007

Vizualizari: 2243

Voteaza:

Finantare din Fondul de Intrajutorare Parohiala 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Calatoria mea prin lumea de dincolo
Calatoria mea prin lumea de dincolo Cartea pe care o țineți acum în mâini este o mărturie scrisă cu dorința de a-i aduce cititorului vestea cea bună: nu suntem zidiți pentru moarte, ci pentru viață veșnică. Viața noastră are sens, iar niciunii dintre oamenii care au trăit vreodată pe acest 36.00 Lei
Sfantul Paisie Aghioritul isi face autobiografia
Sfantul Paisie Aghioritul isi face autobiografia Cine nu-l cunoaște pe Sfântul Paisie Aghioritul? Încă mai trăiesc cei care l-au cunoscut personal și care, povestind despre sfântul, varsă o lacrimă de recunoștință și de dor pentru acela care le-a umplut inima de dragoste pentru Dumnezeu, le-a dat 35.00 Lei
Ultima vanzare a pacatului
Ultima vanzare a pacatului Dacă iei în mână acest text, nu ai cum să-l mai lași decât atunci când ai terminat lectura. Subiectul în sine, împreună cu harul autorului, fac din acest roman o excepțională pagină de literatură.Luș Ursu este un om profund, care are în el acel dar de la 35.00 Lei
Biserica, Lume si Imparatie
Biserica, Lume si Imparatie Părintele Alexander Schmemann este unul din cei mai importanți teologi contemporani, ale cărui preocupări teologice s-au centrat pe rolul Euharistiei în viața Bisericii. Firește, studiile sale au atins și alte teme, toate având relevanță pastorală. 43.00 Lei
Ai grija!
Ai grija! Limitele se pun atunci când din centru al lumii devenim observatori ai istoriei celuilalt. Şi dacă n-o judecăm, ci o înţelegem şi o percepem, în afara hărţilor noastre, noi vom alege dacă ne vom muta, dacă vom pleca, dacă vom rămâne sau dacă ne vom 14.00 Lei
Rugaciunea lui Iisus: calauza inimii catre Dumnezeu - Editia a II-a
Rugaciunea lui Iisus: calauza inimii catre Dumnezeu - Editia a II-a Nu sunt o expertă în Rugăciunea lui Iisus, dar m-aș bucura să vă pot ajuta să o înțelegeți măcar atât cât o înțeleg eu. Prea mulți dintre noi își petrec zilele având sentimentul că Dumnezeu este departe, ocupat cu lucruri mult mai importante. Însă Domnul 25.00 Lei
„Ramaneti intemeiati in credinta”. Persoana si comuniune in teologia Sfantului Dumitru Staniloae
„Ramaneti intemeiati in credinta”. Persoana si comuniune in teologia Sfantului Dumitru Staniloae În ultimele decenii, teologia creștinã s-a aplecat cu mult interes asupra tainei persoanei. Aceasta s-ar putea datora atât actului necesar de deslușire, predare și receptare a Revelației dumnezeiești, cât și provocãrilor pe care le întâmpinã ființa umanã 55.00 Lei
Parintii Bisericii despre teologie (Patristica 36)
Parintii Bisericii despre teologie (Patristica 36) Părinții Bisericii Primare au fost mari teologi - deși nu se considerau ca atare - și păstori iscusiți, implicați în viața de zi cu zi a cetății și în conducerea propriilor congregații. Părinții au răspuns la marile întrebări formative ale credinței 66.00 Lei
Metafizica energiilor divine si schisma bisericii (Patristica 37)
Metafizica energiilor divine si schisma bisericii (Patristica 37) În această călătorie în istoria filosofiei și a teologiei creștine, David Bradshaw (Universitatea din Kentucky, Catedra de Filosofie) demonstrează că unul dintre motivele principale ale Marii Schisme (1054) a fost înțelegerea greșită de către apuseni 75.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact