'Florile din gradina Iasilor'

„Florile din grădina Iașilor”, un proiect organizat de ATOR Iași pentru tinerii din centrele de plasament

Situaţia defavorizată a tinerilor din Iaşi care beneficiază de asistenţă socială i-a îndemnat pe câţiva membri ai Asociaţiei Tineretului Ortodox Român (ATOR) să realizeze proiectul „Florile din grădina Iaşilor“, cu sprijinul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului - Iaşi. Tema proiectului a fost „În căutarea bucuriei“.

Beneficiarii proiectului iniţiat de membrii ATOR Iaşi au fost tinerii din centrele de plasament „C. A. Rosseti“, „Veniamin Costachi“, „Ion Holban“ şi Bucium.

Pentru a-i putea întâlni şi cunoaşte pe tinerii din aceste centre, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, atorenii s-au adresat Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului - Iaşi, la care au găsit sprijin pentru realizarea gândului lor. A fost propusă o temă - „În căutarea bucuriei“, o dată - 27-28 septembrie 2014, şi un loc de desfăşurare - Centrul de conferinţe „Providenţa“ - Iaşi.

Astfel, 45 de tineri din centrele de plasament din Iaşi, cu vârste cuprinse între 14 şi 20 de ani, împreună cu 15 tineri atoreni, au plecat în căutarea unei noţiuni aparent abstracte - bucurie - printr-o activitate practică. Împărţiţi pe grupe de vârstă, ghidaţi de moderatori, au încercat să definească împreună termenul de „căutare“ şi să afle cum pot dobândi bucuria, cum o pot păstra şi cum o pot împărtăşi.

Programul manifestării
Ziua de sâmbătă, 27 septembrie, a debutat cu o sesiune de cunoaştere şi comunicare, susţinută de trainerul Cornel Popa. Tinerii au aflat că nu pot fi auziţi şi înţeleşi dacă nu comunică şi, mai ales, dacă nu comunică corect. Comunicarea este o artă. Comunicarea se învaţă şi se exersează. Până la lăsarea serii, au mai avut parte de lucru pe grupe şi au participat la o conferinţă susţinută de protos. Nicodim Petre, coordonatorul Departamentului Tineret şi misiune în universităţi din cadrul Sectorului de misiune, statistică şi prognoză pastorală al Arhiepiscopiei Iaşilor, care le-a reamintit basmul „Tinereţe fără bătrâneţe şi viaţă fără de moarte“ şi cuvintele Mântuitorului spuse mironosiţelor imediat după Înviere: „Bucuraţi-vă, nu vă temeţi!“. Părintele protosinghel a subliniat că poveştile sunt o sursă inepuizabilă de bucurie şi înţelepciune de care ar trebui să ţinem cont mereu şi că ele nu trebuie alungate din viaţa noastră şi nici de pe lista de lecturi, chiar dacă înaintăm în vârstă. Programul s-a încheiat cu vizionarea filmului „Patch Adams“ şi a unui slide cu imagini din timpul activităţii, pentru a rememora clipele frumoase petrecute împreună.

Duminică, a fost vizitată Mănăstirea Hadâmbu, unde prietenia nou formată s-a închegat prin participarea la Sfânta Liturghie. După ce au luat masa, tinerii au primit câte o cruciuliţă împletită de voluntarii atoreni şi câte o carte de rugăciuni, ca semn de neuitare a clipelor trăite împreună şi ca îndemn spre cunoaşterea bucuriei depline.

Cerul, fie că e curat ca oglinda sau înnorat, are pentru toţi porţi de intrare. Aceasta am încercat să înţelegem şi să gândim împreună, tinerii ATOR şi tinerii din centrele de plasament, cu toţii flori din grădina Iaşilor. Nădăjduim să trăim frumos şi să împodobim la vremea cuvenită, cu sufletele noastre, grădinile raiului. (Diana Prisecaru, ATOR - Iaşi)

Sursa: doxologia.ro

.

03 Octombrie 2014

Vizualizari: 156

Voteaza:

'Florile din gradina Iasilor' 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE