Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Romaniei a hirotesit intru duhovnic, astazi, 20 iunie 2014, doi ieromonahi si noua preoti din Arhiepiscopia Bucurestilor. Slujba a fost savarsita in Paraclisul istoric al Resedintei Patriarhale cu hramul Sfantul Mare Mucenic Gheorghe.
La final, in cuvantul de invatatura, Patriarhul Romaniei a spus: „Aceasta zi este una binecuvantata pentru ca avem o bucurie, aceea de a intensifica lucrarea misionara a Bisericii prin noi duhovnici.
In continuare, Preafericirea Sa le-a vorbit noilor duhovnici despre responsabilitatea pe care o au si despre Sfanta Taina a Spovedaniei: „Scopul acestei lucrari duhovnicesti este ridicarea celui cazut si cresterea duhovniceasca a credinciosilor in virtuti. Nu este vorba de o simpla gratiere, ci este vorba de o indrumare si de o crestere spirituala pe calea mantuirii. Trebuie ca preotul sa cunoasca bine rana si sa gaseasca cele mai potrivite leacuri duhovnicesti astfel incat credinciosii nu trebuie sa cada nici in deznadejde printr-o asprime exagerata a duhovnicului si nici in delasare printr-o ingaduinta sentimentalista fara responsabilitate din partea duhovnicului. Deci, el trebuie sa tina cumpana intre rigurozitate si ingaduinta sau iconomie in sensul de pogoramant care are ca scop totusi ridicarea celui cazut si indreptarea celui pacatos”.
Preafericitul Parinte Patriarh a mai vorbit si despre provocarile societatii actuale in care noii duhovnici vor trebui sa faca misiune: „Aceasta este cea mai mare problema a timpului nostru, sinteza intre libertate si responsabilitate. Cum folosim libertatea ? Exista doua feluri de libertate. Libertatea sfintilor de a face bine si libertatea demonilor de a savarsi raul. Cu adevarat este omul liber numai atunci cand savarseste binele. Cand este liber sa savarseasca raul el devine rob al rautatii. De aceea, sfintii apostoli spun ca nu trebuie sa folosim libertatea ca acoperamant al libertatii, ca justificare a raului. Este mult de lucru, dar ceea ce ne incurajeaza este harul lui Dumnezeu care ne ajuta, pentru ca foarte adesea schimbarea omului nu se face numai din sfatul bun, ci si din rugaciunea pentru penitent. Credinciosii care se spovedesc sunt datori sa pomeneasca in rugaciunile lor pe duhovnic ca el sa fie luminat de Duhul Sfant sa ii poata indruma pe calea mantuirii. Duhovnicul trebuie sa ii pomeneasca in rugaciunile sale, nu numai la slujba, ci si in cele particulare, pe toti fiii si ficele duhovnicesti care se spovedesc. Numai prin aceasta rugaciune reciproca sfatul duhovnicesc devine o putere duhovniceasca. Un cuvant duhovnicesc devine o lucrare a harului care indeamna pe om la fapta cea buna”.
Noii duhovnici au primit din partea Preafericitului Parinte Patriarh Daniel certificatul de hirotesie intru duhovnic, o cruce de binecuvantare, precum si noua editie a Molitfenicului.
Sursa: basilica.ro.
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.