Hram la Bisericile inchinate Sfintilor Romani

In Duminica a II-a dupa Rusalii, inchinata Sfintilor Romani, mai multe biserici si manastiri din tara isi sarbatoresc hramul. Dupa savarsirea slujbei Vecerniei in ajun, duminica se va savarsi slujba Utreniei si a Sfintei Liturghii. In zi de hram, credinciosii organizeaza agape crestine, dand de pomana pentru sufletele celor adormiti.

La Manastirea ,,Duminica Sfintilor Romani' din Arhiepiscopia Bucurestilor, sarbatoarea hramului incepe inca din aceasta seara, cu savarsirea slujbei Privegherii. Maine, Sfanta Liturghie va fi savarsita de catre Preasfintitul Mihail, Episcopul Australiei si Noii Zeelande, informeaza „Ziarul Lumina”. Parintele protos. Petru Ungureanu, staretul manastirii, a oferit cateva detalii despre istoricul manastirii si despre evenimentele ce se vor desfasura cu ocazia hramului:'Biserica Ortodoxa Romana, in urma deciziei Sfantului Sinod din 20 iunie 1992, a hotarat sa praznuiasca pe sfintii romani si pe cei ce s-au nevoit pe teritoriul Romaniei, ca si pe sfintii cu moaste la noi in tara, in Duminica a II-a dupa Cincizecime, adica, in Duminica urmatoare Duminicii Tuturor Sfintilor. Fericitul intru adormire patriarhul Teoctist, ctitorul manastirii noastre, a randuit ca biserica de aici sa aiba hramul 'Duminica Sfintilor Romani', in semn de pretuire si de evlavie catre acesti ocrotitori ai intregului popor roman. La praznuirea sfintilor romani ii invitam si-i asteptam pe toti credinciosii care au evlavie si pot sa ni se alature in rugaciune si in lauda acestor sfinti inaintasi ai nostri, care sunt deopotriva pilda si rugatori fierbinti catre Dumnezeu pentru tara si neamul nostru, pentru ca acum, mai mult ca oricand, avem nevoie de rugaciunile lor.'

Slujba arhiereasca si agapa pentru credinciosi in Protoieria III Capitala

Tot maine, isi va sarbatori hramul si Parohia 'Sfintii Romani' din Protoieria III Capitala. Preasfintitul Varlaam Ploiesteanul, Episcop-vicar patriarhal, va savarsi Sfanta Liturghie in mijlocul credinciosilor, inconjurat de un numeros sobor de preoti si diaconi.

'Hramul unei biserici este sarbatoarea comunitatii si de aceea, asa cum pentru zilele noastre onomastice ne pregatim, si comunitatea parohiala se pregateste pentru a-si sarbatori sfintii ocrotitori. Anul acesta vom avea in mijlocul nostru pe Preasfintitul Varlaam Ploiesteanul, ca delegat al Preafericitului Parinte Patriarh Daniel, si de aceea comunitatea noastra va avea aceasta binecuvantare ca de hramul bisericii sa participe la o Liturghie arhiereasca. In seara aceasta vom face Vecernia unita cu Litia si cu Acatistul Sfintilor Romani, la care vor participa preotii din parohiile vecine, numerosi credinciosi, dar si autoritati locale care ne-au sprijinit constant in activitatile noastre. Nu doar pentru slujba ne pregatim, ci fiind o sarbatoare a intregii comunitati, vom oferi o agapa pentru toti cei care vor participa la Sfanta Liturghie. Desi nu avem spatiu suficient, vom intinde mese si pe langa biserica, ca toti credinciosii sa poata participa si la aceasta masa frateasca', a spus parintele paroh Ion Maracineanu.

In sarbatoare se va afla si Manastirea 'Sfintii romani' de la Muncel, din Arhiepiscopia Alba Iuliei, care se va bucura de prezenta Inalt Preasfintitului Andrei, insotit de parintele arhim. Andrei Barbu, exarhul manastirilor.

Sfintii romani vor fi cinstiti, duminica, si in Arhiepiscopia Tomisului. La hramul paraclisului Manastirii 'Sfantul Ioan Casian' din judetul Constanta, Inalt Preasfintitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va savarsi Sfanta Liturghie in mijlocul obstii manastirii si a credinciosilor.

Credinciosii judetului Covasna vor putea participa la Sfanta Liturghie la Manastirea Marcus, savarsita de Inaltpreasfintitul Arhiepiscop Ioan al Episcopiei Covasnei si Harghitei, cu ocazia hramului.

Sursa:basilica.ro

05 Iunie 2010

Vizualizari: 733

Voteaza:

Hram la Bisericile inchinate Sfintilor Romani 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE