Hram la manastirea orsoveana Sfanta Ana

Miercuri, 25 iulie, cand Biserica Ortodoxa praznuieste Adormirea Sfintei Ana, mama Maicii Domnului, Preasfintitul Parinte Nicodim va oficia slujba Sfintei Liturghii la Manastirea Sf. Ana din Orsova, care isi serbeaza hramul.Alaturi de Preasfintitul Parinte vor sluji Inaltpreasfintitul Acad. Dr. Irineu, Mitropolitul Olteniei, Preasfintitul Lucian, Episcopul Caransebesului si Preasfintitul Paisie Lugojanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Timisoarei.

Impreuna cu ierarhii va liturghisi un sobor de preoti si diaconi, in timp ce la strana vor fi date raspunsurile de catre o parte din membrii corului Kinonia al Episcopiei Severinului si Strehaiei.

Sfantul lacas a fost ctitorit de ziaristul interbelic Pamfil Seicaru, care a luptat, in calitate de tanar sublocotenent al Regimentului 17 Infanterie, in primul Razboi Mondial.

Ceea ce l-a facut sa ridice o manastire este o intamplare petrecuta in anii razboiului, intamplare care l-a marcat profund. In toamna anului 1916, chiar pe Dealul Mosului, ziaristul a fost acoperit cu pamant, alaturi de camaradul sau de arme, Petre Gavanescu, de explozia unui obuz.

Amandoi au scapat cu viata, iar Seicaru a fagaduit sa ridice in acest loc, atunci cand va avea posibilitati materiale, o manastire, in semn de multumire lui Dumnezeu, dar si „in memoria tuturor eroilor care au cazut pentru o Romanie Mare”, dupa cum nota el insusi in actul de donatie a manastirii catre Mitropolia Olteniei, document notificat la München la 24 martie 1975.

Pamfil Seicaru este si ctitorul Monumentului Eroilor de la Marasesti, precum si a doua alte monumente inchinate victimelor razboiului, in Franta si Ucraina.

Asezamantul monahal a fost construit intre 1936 si 1939, perioada in care Seicaru era director al ziarului “Curentul” si deputat in Parlamentul Romaniei. In timpul comunistilor, chiliile au fost transformate in locuri de cazare, in biserica functionand o discoteca si un restaurant.

In anul 1990, Manastirea Sfanta Ana a fost preluata de proprietarul de drept, dandu-i-se si menirea pentru care a fost facuta.

Astfel, abia in decembrie 1990, manastirea a fost sfintita de episcopul Damaschin Severineanul, vicar al Mitropoliei Olteniei, ajutat de un sobor de preoti localnici.Complexul monahal initial a fost alcatuit dintr-o biserica de lemn, cu elemente de stil traditional romanesc si chilii pe ambele parti, ansamblul avand forma literei "U". In ultimul deceniu, a mai fost construita clopotnita cu un altar de vara si un fost bloc de alimentatie publica in care functioneaza actualmente Muzeul memorial Pamfil Seicaru, biblioteca, trapeza si un atelier de croitorie.

Sursa: episcopiaseverinului.ro

 

.
Pe aceeaşi temă

24 Iulie 2012

Vizualizari: 412

Voteaza:

Hram la manastirea orsoveana Sfanta Ana 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE