Hram la Manastirea Sadinca

Mănăstirea “Înălţarea Sfintei Cruci” din Sădinca, judeţul Sibiu, şi-a sărbătorit hramul din acest an prin Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi. Ziua hramului a fost una specială pentru obştea mănăstirii, deoarece stareţul aşezământului monahal, protosinghelul David Stoica a primit rânduiala Schimei Mari, o chemare la o nouă rânduială monahală, la o viaţă ascetică, retrasă şi cu un program duhovnicesc aparte. Slujba tunderii ca schimonah a fost oficiată de IPS Mitropolit Laurenţiu în biserica mănăstirii. Mai apoi, ierarhul a tuns ca rasofor un nou vieţuitor al obştii monahale de la Sădinca.

Sfânta Liturghie a fost oficiată la altarul de vară al mănăstirii, participând numeroşi credincioşi din satele apropiate şi din Sibiu, precum şi pelerini din alte locuri ale ţării. La slujba religioasă au participat prefectul judeţului Sibiu, Cristian Roman, primarul comunei Loamneş, Maria Greavu, primarul comunei Sadu, Valentin Dumitru Ivan, precum şi alte oficialităţi şi oaspeţi. În soborul slujitor s-au aflat ieromonahi, protopopul de Sibiu, Ioan Coşa, protopopul de Sălişte, Petru-Toader Damian şi alţi preoţi de la parohii sibiene.

În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Radu Constantin Rodean a fost hirotonit preot pentru Parohia Şoroştin, Protopopiatul Mediaş, judeţul Sibiu.

“Ne apără Sfânta Cruce”
În cuvântul de învăţătură, IPS Mitropolit Laurenţiu a vorbit credincioşilor despre însemnătatea Sfintei Cruci pentru viaţa duhovnicească a oamenilor, Sfânta Cruce fiind altarul de jertfă al Mântuitorului Hristos. Ierarhul le-a amintit credincioşilor momentul istoric al descoperirii Sfintei Cruci şi înălţarea acesteia, instituindu-se astfel sărbătoarea de la 14 septembrie. Semnul Sfintei Cruci, a subliniat ierarhul, ne ocroteşte întreaga viaţă.

“Semnul acesta distinctiv al creştinilor a fost însuşit, împropriat şi ne străjuieşte de când ne naştem şi până murim. Orice lucrare sacramentrală, sfinţitoare, începând cu simpla binecuvântare, se face cu semnul Crucii. Închinarea pe care o facem noi pe trup este o mărturisire de credinţă, o rugăciune scurtă dar profundă, este pentru noi pavăză. Ne apără Sfânta Cruce. Semnul Crucii ne devine pavăză dacă îl facem corect şi complet, iar dacă nu, este batjocură. Vrăjmaşul fuge de semnul Crucii dacă ne însemnăm cu el”, a spus ierarhul.

La final, părintele David Stoica i-a mulţumit ierarhului pentru slujirea şi în acest an la hramul mănăstirii. Părintele stareţ le-a mulţumit tuturor credincioşilor veniţi să se roage la aşezământul monahal în zi de sărbătoare, dar şi ctitorilor şi binefăcătorilor. Credincioşii au avut posibilitatea să se închine la final moaştelor Sfântului Ierarh Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei.

Sursa: mitropolia-ardealului.ro
 

16 Septembrie 2016

Vizualizari: 473

Voteaza:

Hram la Manastirea Sadinca 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE