Hram la Schitul de la Moeciu de Jos

Asezamantul monahal din tinutul Branului, ridicat in urma cu doar cativa ani, si-a sarbatorit hramul prin mai multe slujbe religioase. Ca in fiecare an, numerosi credinciosi din comunitatile apropiate de schit, dar si de mai departe, vin sa primeasca binecuvantarea cereasca la sfintele slujbe si sa se bucure, alaturi de obstea monahala, de aceasta zi deosebita.

In ziua de praznuire a Sfintilor Imparati Constantin si Elena, Schitul de maici de la Moeciu de Jos, judetul Brasov, si-a sarbatorit hramul. Anul acesta, mai multi slujitori ai sfintelor altare au venit la asezamantul monahal pentru a oficia slujbele religioase din cadrul programului liturgic al hramului.

Astfel, cu binecuvantarea Inaltpreasfintitului Laurentiu, Arhiepiscopul Sibiului si Mitropolitul Ardealului, si cu purtarea de grija a rasoforei Marta Fodor, egumena schitului si cu implicarea celorlalte maici, in seara premergatoare hramului a fost invitat sa oficieze slujba Privegherii arhimandritul Visarion Joanta de la Manastirea „Brancoveanu“ de la Sambata de Sus, fost exarh al manastirilor din Arhiepiscopia Sibiului. In ziua hramului, la primele ore ale diminetii a fost oficiata slujba de sfintire a apei, apoi slujba Sfantului Maslu si Sfanta Liturghie. In soborul de preoti amintim pe staretul schitului „Sfantul Pantelimon“ din Poiana Brasov, arhimandritul Hristofor Bucur, dar si mai multi slujitori de la Manastirea Coltul Chiliilor, judetul Brasov.

Modelul Sfintilor Imparati
Au participat la hramul asezamantului monahal numerosi credinciosi veniti din imprejurimi, dar si pelerini din alte parti ale tarii. Raspunsurile liturgice au fost date de o parte a Grupului psaltic „Sfantul Andrei Saguna“ din Sibiu.

In cuvantul de invatatura, arhimandritul Hristofor Bucur a subliniat importanta acestei sarbatori si a amintit celor prezenti cele mai insemnate evenimente din viata Sfintilor Imparati Constantin si Elena, care au avut efecte pozitive in viata comunitatilor crestine.

Sfintii Imparati Constantin si Elena au dat multe legi prin care erau pedepsite lucrurile imorale, dand libertate crestinismului. Sfanta Cruce a fost descoperita de Sfanta Elena si aratata credinciosilor ca ocrotitoare pana in zilele noastre“, a spus arhim. Hristofor Bucur.

La final, a avut loc traditionala procesiune in jurul lacasului de cult si o agapa crestineasca, la care au participat toti credinciosii. Schitul „Sfintii Imparati Constantin si Elena“ din Moeciu de Jos a fost ridicat in 2010, prin donatiile actritei Leni Pintea Homeag, ctitorul asezamantului monahal. Lacasul de cult din lemn al schitului a fost sfintit in acelasi an, la sarbatoarea Sfintilor Imparati Constantin si Elena, de IPS Mitropolit Laurentiu si un sobor de preoti si diaconi.

Adrian Dobreanu
Sursa: ziarullumina.ro

.

22 Mai 2014

Vizualizari: 326

Voteaza:

Hram la Schitul de la Moeciu de Jos 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE