Hramul bisericii "Sf. Imparati Constantin si Elena“ din Galati

In cadrul Anului Omagial dedicat de catre Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, Sfintilor Imparati Constantin si Elena, in Arhiepiscopia Dunarii de Jos au fost initiate si derulate o seama de programe si activitati cu un pronuntat caracter pastoral-misionar si social-filantropic, in special in parohiile care au biserici cu hramul Sfintilor Imparati.

In acest context, marti, 21 mai 2013, biserica "Sfintii Imparati Constantin si Elena“ din municipiul Galati si-a sarbatorit ocrotitorii.

Manifestarile pastoral misionare au debutat in preziua sarbatorii prin savârsirea Vecerniei cu Litie de catre un sobor de preoti, iar corul "Ortodoxia“ al Arhiepiscopiei Dunarii de Jos a prezentat un concert de imnuri bizantine si cântari dedicate Sfintilor Imparati Constantin si Elena.A doua zi, Sfanta Liturghie a fost oficiata de pc. pr. Lucian Petroaia, consilier eparhial si delegatul Inaltpreasfintitului Parinte Casian, Arhiepiscopul Dunarii de Jos, inconjurat de un ales sobor de preoti, in prezenta a numerosilor credinciosi din parohie si din municipiu.

La slujba a participat si grupul folcloric stefanian din comuna Piscu, judetul Galati, care a oferit credinciosilor un scurt moment artistic, ce a constat in intonarea unor cântece religioase si patriotice.

La final a fost sfintita o noua icoana a Sfintilor Imparati Constantin si Elena, inaintea careia toti credinciosii s-au inchinat si au sarutat-o cu evlavie.

Programul a continuat prin invitarea tuturor credinciosilor la agapa frateasca, oferindu-se in acelasi timp pentru persoanele nevoiase ale parohiei un numar de peste 500 de pachete cu alimente.

Istoric:

Biserica "Sfintii Imparati Constantin si Elena“ din municipiul Galati a fost inaltata intre anii 1857-1863. Sfântul locas este incarcat de istorie si numara un veac si jumatate de existenta.

Cu o arhitectura impunatoare, biserica a fost proiectata dupa planul catedralei din Bolgrad, la propunerea episcopului Melchisedec Stefanescu (primul episcop al Dunarii de Jos, din 1864) si a fost pe punctul de a deveni Catedrala a Galatiului. A ramas insa prin veacuri, un loc plin de sfintenie care a adunat crestinii la rugaciune.

In vremea acestui vrednic pastor au fost organizate si s-au desfasurat renumitele "scoli de duminica“ care reuneau crestinii din intregul oras, avand ca invitati conferentiari personalitati de marca din Romania, intre care istoricul, omul de cultura si ministrul Nicolae Iorga, preotul Gala Galaction s.a. Aceste intalniri pe teme de cultura si spiritualitate romaneasca erau gazduite in cladirea de langa biserica, ridicata in 1904 si care s-a constituit de-a lungul vremii intr-un important centru cultural al orasului Galati.

Galateanul Constandache Constantinescu (1864-1924) a sustinut din rasputeri refacerea si consolidarea bisericii "Sfintii Imparati Constantin si Elena“, in anul 1907. Intre anii 1908-1909 a construit o clopotnita noua si o sala de conferinte.

Parohia inregistzreaza o activitate intensa atat in vederea infrumusetarii sfantului locas, cât si pentru zidirea sufleteasca a credinciosilor. De asemenea, preotii slujitori, precum si enoriasii parohiei, s-au implicat in programele de educatie crestina, derulate la nivel de Patriarhie: "Hristos impartasit copiilor“ si "Alege scoala!“.

Sursa: edj.ro

.

22 Mai 2013

Vizualizari: 679

Voteaza:

Hramul bisericii "Sf. Imparati Constantin si Elena“ din Galati 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE