Hramul bisericii 'Sf. Mc. Filofteia' din Constanta

Luni, 7 decembrie, Biserica Ortodoxă Română o cinstește pe Sfânta Muceniță Filofteia. Cu acest prilej, începând cu ora 8.30, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Sfânta Liturghie la biserica „Sfânta Mc.

Filofteia” din Constanța (Șoseaua Mangaliei, nr. 80 A, Cartierul Km. 4, zona Billa).

Sfânta Filofteia a trăit în secolul al XIII, în cetatea Târnovo, din Bulgaria. Din copilărie obișnuia să meargă la biserică și să le dăruiască celor săraci hainele ei și o parte din mâncarea pe care i-o ducea la câmp tatălui. Obiceiul acesta și ura mamei vitrege, au atras ocări și bătăi din partea tatălui. La un moment dat, supărat că fiica sa împărțea mânarea săracilor, tatăl a aruncat asupra fetei cu o secure, provocându-i răni mortale.

Conform unei tradiții bisericești, imediat după moarte trupul său nu a putut fi mutat din loc. Episcopul a rostit nume de cetăți, mănăstiri și biserici; doar când a pronunțat numele bisericii domnești din Argeș, trupul a putut fi ridicat, înțelegându-se prin aceasta că voința sfintei este să ajungă aici. Din anul 1517, când Neagoe Basarab a ctitorit mănăstirea Curtea de Argeș, trupul Sfintei Filofteia a fost mutat aici, rămânând până în zilele noastre.

Biroul de Comunicare

.

07 Decembrie 2015

Vizualizari: 586

Voteaza:

Hramul bisericii 'Sf. Mc. Filofteia' din Constanta 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE