Hramul bisericii Sfintii Ingeri din Constanta

Pe data de 8 noiembrie, Biserica Ortodoxa cinsteste soborul Sfintiilor Arhangheli Mihail si Gavriil. In municipiul Constanta isi serbeaza hramul, prin Sfanta Liturghie arhiereasca, biserica „Sfintii Ingeri” (Bd. Tomis nr.

170). Slujba, oficiata de catre IPS Teodosie, va incepe la ora 8.45.

Construita in anii 1938 - 1940 de catre Regimentul 13 Artilerie, in curtea fostei Garnizoane militare, biserica este cunoscuta si sub numele de Capela militara. Planurile de constructie au fost intocmite de arhitectul sef al Patriarhiei, Ionescu Berechet, in stilul bisericilor bizantine, cu adaptarea fatadei la stilul brancovenesc national, folosind coloane in pridvor.

Sfintirea bisericii s-a facut pe data de 20 octombrie 1940. Pana in septembrie 1949 a fost folosita pentru asistenta religioasa a militarilor, considerata apoi drept catedrala episcopala sub pastorirea episcopului Chesarie Paunescu. Dupa anul 1951 si pana in prezent are intrebuintare de biserica parohiala. Intre anii 1951-1961 s-a executat pictura in tehnica fresco de catre pictorul Costin Ioanid. Datorita degradarii, biserica a fost repictata intre anii 2007 -2011, de catre o echipa coordonata de pictorul Adrian Botea. O parte din fosta fresca, cea realizata de catre profesorul Constantin Ioanid, se pastreaza la exterior, in pridvorul bisericii.

Dupa traditia biblica, arhanghelii fac parte din ceata ingerilor apropiati Sfintei Treimi. Mihail este cunoscut atat in Vechiul, cat si in Noul Testament drept capetenie a „ostirilor ceresti”, fiind cel ce il pedepseste direct pe Lucifer, izgonindu-l din cer atunci cand s-a razvratit impotriva Ziditorului. In limba ebraica Mihail se traduce „Cine este ca Dumnezeu”. Arhanghelul Gavriil este „vestitor al tainelor divine”, inger al bunelor-vestiri dintre care amintim: vestea adusa lui Ioachim si Anei ca o vor naste pe Fecioara Maria, lui Zaharia ca va avea un fiu, pe Ioan Botezatorul, iar Fecioarei Maria ca il va naste pe Fiul si Cuvantul lui Dumnezeu. Numele sau inseamna „omul lui Dumnezeu” sau „Dumnezeu este taria mea”.

Duminica, 10 noiembrie, incepand cu ora 8.30, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sfanta Liturghie la biserica "Sfantul Nectarie” (zona Medeea), sfant serbat de catre Biserica pe data de 9 noiembrie. Credinciosii prezenti la Sfanta Liturghie se vor putea inchina moastelor Sfantului Nectarie (aduse de la biserica „Sf. Nectarie” din Iasi) si icoanei Maica Domnului Tricherousa (adusa de la manastirea Neamt). Sfintele odoare vor ramane la acest lacas de cult pana pe data de 20 noiembrie.

Totodata, de la ora 18.
00, pe scena Casei de cultura va avea loc un concert de muzica religioasa sustinut de catre corala „Armonia” a Arhiepiscopiei Tomisului.

Biroul de Comunicare al Arhiepiscopiei Tomisului

.
Pe aceeaşi temă

06 Noiembrie 2013

Vizualizari: 953

Voteaza:

Hramul bisericii Sfintii Ingeri din Constanta 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE