Hramul catedralei ortodoxe din Giula

Pe 6 decembrie 2013, catedrala ortodoxa episcopala din Giula, Ungaria, isi serbeaza hramul. Intru cinstirea Sfantului Ierarh Nicolae, in localitate vor fi organizate o serie de evenimente cultural-religioase.

Manifestarile vor incepe la Scoala Generala Romaneasca din Giula, pe 5 decembrie, cu un concert de colinde sustinut de corul Kinonia al Episcopiei Severinului si Strehaiei.
In aceeasi zi, la catedrala va fi savarsita slujba Vecerniei Mari cu Litie, la care va lua parte si ierarhul nostru, Preasfintitul Parinte Nicodim. Pe 6 decembrie, in ziua praznicului Sfantului Ierarh Nicolae, Parintele Episcop, alaturi de Chiriarhul locului, Preasfintitul Parinte Siluan, va savarsi Sfanta Liturghie Arhiereasca.Raspunsurile stranei vor fi date de corul Kinonia, care va interpreta, dupa Sfanta Liturghie, colinde traditionale romanesti, bizantine, armonizate sau monodice acompaniate.
Dintre cele mai importante asezaminte din orasul Gyula se distinge Catedrala cu hramul "Sfantul Ierarh Nicolae” din Orasul Mare Romanesc. Catedrala de astazi - ctitorie a familiilor romanilor giulani, in frunte cu cea a Nicorestilor - reprezinta rodul credintei si al jertfelniciei credinciosilor ortodocsi romani din Ungaria.

Pe locul actualei biserici, pentru stravechea comunitate ortodoxa romana din Giula, fusese ridicata o biserica din lemn in anul 1721, care a fost inlocuita in 1727 cu o alta biserica din caramida. Datorita cresterii numarului credinciosilor, in locul acelei biserici a fost construita in anul 1762 o biserica mai spatioasa, dar fara turn. In 1801 biserica a cazut prada unui puternic incendiu care a afectat aproape tot orasul. In anul 1802 s-a inceput construirea actualei catedrale. Lucrarile au durat pana in 1824, fiind intrerupte vreme de zece ani si reluate prin purtarea de grija si cheltuiala carturarului roman Moise Nicoara din Gyula.

Bisericii i s-a adaugat ulterior un turn, a carui constructie s-a terminat in 1854. Turnul a fost mistuit de flacari in anul 1943 si ulterior refacut. In fata bisericii se inalta o cruce din piatra, ridicata in anul 1869 de credinciosul Lazar Bogar.

Datorita imprejurarilor tarnosirea bisericii s-a savarsit mai tarziu, in 16 octombrie 1994, de catre Prea Fericitul Parinte Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, care a fost prezent si la ceremonia de hirotonie si instalare a primului ierarh al romanilor ortodocsi din Ungaria, Prea Sfintitul Parinte Episcop Sofronie, in 21 februarie 1999. Din acel moment biserica a devenit Catedrala Episcopala, fiind intaia intre bisericile ortodoxe romanesti din Ungaria.

Sursa: episcopiaseverinului.ro

.
Pe aceeaşi temă

05 Decembrie 2013

Vizualizari: 97

Voteaza:

Hramul catedralei ortodoxe din Giula 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE