In prima duminica dupa sarbatoarea Pogorarii Duhului Sfant Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, a fost prezent in mijlocul obstii Manastirii Antim, cu prilejul hramului asezamantului. Preafericirea Sa a rostit un cuvant de invatatura in care a aratat ca Biserica Ortodoxa praznuieste Duminica Tuturor Sfintilor imediat dupa Rusalii pentru a arata ca rostul venirii Duhului Sfant in lume este sfintirea oamenilor: „Duminica Tuturor Sfintilor ne arata ca Duhul Sfant are un singur dor, sa sfinteasca pe toti oamenii care cred in Hristos si sa-i duca de la chipul lui Dumnezeu in ei la asemanarea cu Dumnezeu. Adica, toti oamenii sunt creati dupa chipul lui Dumnezeu, dar la asemanarea cu El, la sfintenie, ajung prin conlucrarea lor cu harul dumnezeiesc. Deci, toti oamenii sunt creati dupa chipul lui Dumnezeu, dar la asemanare au ajuns sfintii pentru ca si omul sa contribuie cu osteneala lui la modelarea chipului dupa asemanarea lui Dumnezeu”.
Duminica Tuturor Sfintilor ne mai arata ca unitatea Bisericii se vede in special in comuniunea sfintilor.
„Din punct de vedere al legaturii dintre Biserica si sfintenie. Unitatea Bisericii este mai intai de toate data prin sfintenie. Nu este o unitate juridica in primul rand, ci este o unitate sfanta si sfintitoare. De aceea, noi marturisim credinta in Biserica una, sfanta, soborniceasca si apostoleasca. Cu cat oamenii inainteaza mai mult in sfintenie cu atat simt bucuria unitatii dintre ei si Dumnezeu, unitatii lor interioare, intre minte si simtire potrivit harului lui Dumnezeu si unitatii intreolalta. Aceasta unitate a Bisericii ca o sfanta comuniune a tuturor sfintilor este subliniata in aceasta zi de praznuire din Duminica Tuturor Sfintilor. Deci, sfintii nu traiesc izolat, ci traiesc in comuniune si conlucrare, in comunicare prin harul lui Dumnezeu cunoscand fiecare viata celuilalt si impartasindu-se toti laolalta de slava, iubirea, pacea si bucuria Preasfintei Treimi”, a mai spus Preafericirea Sa.
Preafericitul Parinte Patriarh Daniel a mai aratat ca un alt motiv pentru care Biserica a fixat aceasta sarbatoare este acela al legaturii dintre sfintii cunoscuti si cei necunoscuti: „Totdeauna, in fiecare veac au existat mai multi sfinti decat cei pe care ii avem noi in calendar. Ca sa ne bucuram de ajutorul lor Sfintii Parinti ai Bisericii au hotarat ca intr-o zi sa fie pomeniti toti sfintii, cunoscuti si necunoscuti oamenilor, dar cunoscuti lui Dumnezeu. Sfintii cunoscuti, dar si necunoscuti de noi se afla uniti prin harul Domnului nostru Iisus Hristos. In Acatistul Tuturor Sfintilor se spune ca in aceasta zi praznuim pe sfintii cunoscuti si necunoscuti care au trait pana acum, dar si pe cei care vor urma in timpul viitor ca ei impreuna sa fie pentru noi ajutatori la a pastra dreapta credinta si la a implini voia lui Dumnezeu in viata noastra”.
Sfintii, a mai aratat Patriarhul Romaniei, sunt pentru noi prieteni ai lui Dumnezeu, dascali si modele, dar si rugatori in ceruri: „Psalmistul zice Minunat este Dumnezeu intru sfintii Lui. Este minunat pentru ca impartaseste sfintenia Lui oamenilor potrivit masurii credintei lor curate si iubirii lor smerite. Acesti sfinti, prieteni ai lui Dumnezeu sunt si dascali ai nostri. De aceea, daca citim cu atentie vietile sfintilor vom vedea ca avem de invatat de la fiecare cate una sau mai multe virtuti, toate traite ca aspecte vii ale vietii lor. Ei sunt nu numai invatatori ai nostri, ci si rugatori pentru noi si ocrotitori ai nostri pe calea mantuirii. Deci, noi admiram pe sfinti cand citim vietile lor, dar ii chemam in rugaciune pentru ca simtim ajutorul lor”.
La finalul slujbei, Preafericitul Parinte Patriarh Daniel a oferit pentru manastire, in semn de pretuire, mai multe volume aparute recent la Editurile Patriarhiei.
„Aceste mici daruri sunt simbol al unei mari pretuiri pentru activitatea acestei manastiri care desi este saraca din punct de vedere materiale, deoarece nu are multe proprietati si nici edificii, totusi este foarte darnica prin ajutorul pe care il da oamenilor sarmani si prin sustinerea lucrarii misionare a Bisericii, a postului de radio TRINITAS si a bibliotecii Sfantului Sinod. Dorim tuturor parintilor slujitori si nevoitori, tuturor credinciosilor inchinatori si tuturor celor care ajuta aceasta sfanta manastire, ocrotirea tuturor sfintilor, bucuria prezentei harului Duhului Sfant in viata tuturor celor care au fost aici mentionati pentru vrednicia lor”, a spus Preafericitul Parinte Daniel.
La final, din partea obstii Manastirii Antim, Patriarhul Romaniei a primit o icoana cu Sfintii Martiri Brancoveni. In continuare, Preafericirea Sa a binecuvantat fantana Sfantului Alexie din curtea interioara a Manastirii Antim, camera de distributie a apei potabile din incinta Manastirii, dar si atelierul de pictura.
Sursa: basilica.ro
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.