Hramul Manastirii Bic, din Episcopia Salajului

Vineri, 29 august 2014, cand lumea ortodoxa praznuieste Taierea Cinstitului Cap al Sfantului Proroc Ioan Botezatorul, Preasfintitul Parinte Petroniu a savarsit Sfanta Liturghie in altarul de vara al Manastirii Bic, alaturi de un ales sobor de preoti si diaconi si in prezenta a sute de credinciosi. Marea majoritate a credinciosilor au intrat pe portile manastirii inca din ajunul sarbatorii, acestia participand la slujba de priveghere tinuta pana tarziu in noapte si dormind sub cerul liber.

Dupa rostirea cuvantului de invatatura, Preasfintitul Parinte Petroniu a felicitat pe Preacuvioasa maica Marina Lupou, stareta Manastirii Bic, pentru efortul constant depus in cei 20 de ani de cand s-a infiintat aceasta vatra monahala.

De asemenea, Preasfintia Sa a indemnat pe parintii care au copii care doresc sa intre in manastire sa nu-i opreasca, subliniind folosul duhovnicesc pe care il are rugaciunea facuta de un calugar vrednic pentru ceilalti.

Situata la 3 kilometri de orasul Simleu Silvaniei, Manastirea Bic a fost infiintata in anul 1994, initial aceasta functionand in vechea scoala a satului Bic.

In anul 1997 este adusa in incinta actuala a manastirii o biserica de lemn, din localitatea Stana, aceasta datand de la anul 1720.

Lucrarile la biserica noua de zid a manastirii au demarat in acelasi an, in momentul de fata locasul de cult fiind pregatit pentru a fi pictat. In continuarea zidurilor bisericii au fost ridicate ulterior corpurile de chilii, arhondaricul si trapeza, manastirea avand posibilitatea sa adaposteasca aproximativ 100 de pelerini.

Prin neobosita stradanie a Preacuvioasei maici Marina Lupou, stareta manastirii si a vietuitoarelor ce ostenesc aici, manastirea a dezvoltat programe de asistenta sociala atat pentru copii cat si pentru persoanele varstnice. Astfel, sub aripa manastirii functioneaza Scoala Confesionala pentru clasele I-IV Sfantul Pantelimon, unde invata si sunt cazati 20 de copii proveniti din diferite familii cu probleme sociale de pe cuprinsul judetului Salaj.

De asemenea, la Manastirea Bic functioneaza incepand cu anul 1999 un camin pentru persoane varstnice. Din anul 2008 caminul functioneaza intr-o cladire noua, iar numarul persoanelor varstnice care beneficiaza de ingrijire in prezent a ajuns la 26.

Autor: Arhid. Adrian Onica
Sursa: radiorenasterea.ro

.

29 August 2014

Vizualizari: 206

Voteaza:

Hramul Manastirii Bic, din Episcopia Salajului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE