Hramul Manastirii Bobota, din Episcopia Salajului

Marti, 24 iunie 2014, la praznuirea nasterii Sfantului Ioan Botezatorul, Preasfintitul Parinte Petroniu a savarsit Sfanta Liturghie in altarul de vara al Manastirii Bobota, cu prilejul hramului acestui asezamant monahal. In ciuda vremii nefavorabile, Preasfintitul Parinte Petroniu a fost intampinat de multime mare de credinciosi si de un ales sobor de preoti in frunte cu Preacuviosul Parinte Arhimandrit Antonie Pinta, exarhul manastirilor din Episcopia Salajului.

Piatra de temelie a manastirii Bobota a fot sfintita in data de 13 iunie 2004 de catre Preafintitul Parinte Petroniu, pe atunci arhiereu vicar al Episcopiei Oradiei, Bihorului si Salajului, iar lucrarile de inceput au fost coordonate de catre Preacucernicul Parinte Ioan Padurean de la parohia Bobota, pana in anul 2008 cand au fost preluate de catre Preacuviosul Parinte Pahomie Buruiana.

In anul 2012 este numit egumen al schitului Preacuviosul Parinte Mina Pletosu care a continuat lucrarile incepute de predecesorii sai, in prezent lucrandu-se la pictura interioara a bisericii.In anul 2013, cu prilejul hramului acestui asezamant monahal, in urma aprobarii prealabile a Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Clujului, Maramuresului si Salajului a fost proclamata ridicarea schitului Bobota la rang de manastire, iar Preacuviosul Parinte Mina Pletosu a fost hirotesit si instalat staret al manastirii.

Biserica manastirii adaposteste si mici particele din moastele Sfantului Ierarh Andrei Saguna si ale Sfintilor Martiri Zotic, Atal, Camasie si Filip de la Niculitel. Aceste sfinte moaste au fost daruite manastirii de catre Inaltpreasfintitul Parinte Laurentiu, Mitropolitul Ardealului, cu prilejul unei vizite facute la acest asezamant monahal. De asemenea, alaturi de racla cu sfintele moaste se afla o alta racla ce adaposteste un vesmant al Cuvioasei Parascheva de la Iasi, vesmant primit prin bunavointa Inaltpreasfintitului Parinte Teofan, Mitropolitul Moldovei.

Autor: Arhid. Adrian Onica
Sursa: radiorenasterea.ro

.

25 Iunie 2014

Vizualizari: 546

Voteaza:

Hramul Manastirii Bobota, din Episcopia Salajului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE