Hramul manastirii Cosustea Crivelnic


Hramul manastirii Cosustea Crivelnic

 

Pe 15 mai, cand Biserica Ortodoxa il praznuieste pe Sfantul Cuvios Pahomie cel Mare, Manastirea Cosustea Crivelnic situata in satul Firizu, comuna Ilovat, judetul Mehedinti isi serbeaza hramul. Cu acest prilej, la ruinele manastirii se va savarsi Sfanta Liturghie arhiereasca de catre PS Episcop Nicodim. Manastirea si-a inceput activitatea in timpul Sfantului Nicodim de la Tismana, care a stat o perioada in zona Ilovatului. Prima atestare documentara dateaza din anul 1493.

A functionat pana in secolul al XVIII-lea, cand apare consemnata in Catagrafiile Manastirilor Oltene in randul "capelelor" cu denumirea de "Sfanta Manastire Crivelnicul".


In temeiul prevederilor statutare, Consiliul Eparhial al Episcopiei Severinului si Strehaiei, in sedinta de lucru din data de 22 aprilie 2005, a dezbatut si aprobat reinfiintarea Manastirii Cosustea Crivelnic, iar Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Olteniei, in sedinta din data de 5 iulie 2005, a aprobat reinfiintarea acestei manastiri cu hramul "Cuviosul Pahomie cel Mare" (15 mai), ca manastire de calugari, urmand a functiona in cadrul Protoieriei Baia de Arama.

 

Sursa: episcopiaseverinului.ro

.

13 Mai 2008

Vizualizari: 441

Voteaza:

Hramul manastirii Cosustea Crivelnic 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE