Hramul Manastirii Saraca

Cu prilejul praznicului „Schimbarii la Fata”, luni 6 august, Manastirea Saraca din cadrul Arhiepiscopiei Timisoarei isi va sarbatori hramul. Sfanta Liturghie va fi oficiata de Preasfintitul Parinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timisoarei, alaturi de un sobor de slujitori de la manastirile si parohiile invecinate.La sfintele slujbe inchinate hramului sunt asteptati pelerini din intreg Banatul, manastirea Saraca fiind un loc de linistire sufleteasca.

Manastirea Saraca, din cuprinsul Arhiepiscopiei Timisoarei, este asezata in localitatea Semlacul Mic, la o distanta de 67 de kilometri sud de Timisoara.

Originea acesteia nu se cunoaste cu certitudine. Dupa unii istorici, ar data din secolele XIII-XIV; alti cercetatori, pornind de la vechiul strat de pictura, sustin ca manastirea a fost zidita in secolele XVI-XVII. Din analiza documentelor istorice, reiese ca intre anii 1270-1271 manastirea desfasura o bogata activitate. Informatii suplimentare dateaza de la inceputul secolului al XV-lea, cand superiorul calugarilor franciscani raporta ca manastirea este o aparatoare a “schismaticilor”.

In 1865, manastirea se gasea in paragina. In 1934 ajunge sub obladuirea Episcopiei Caransebesului, iar mai tarziu sub aceea a Arhiepiscopiei Timisoarei. Din 1948 si pana in 1987 a fost utilizata de parohia Semlacu Mic.

In anul 1987, la staruinta I.P.S. Mitropolit Nicolae Corneanu asezamantul si-a redobandit statutul de manastire, fiind complet restaurat si asezat cu buna stare de functionare.

Sursa: mitropolia-banatului.ro
 

.

02 August 2012

Vizualizari: 383

Voteaza:

Hramul Manastirii Saraca 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE