Hramul Manastirii Saraca

La praznicul Schimbarii la Fata a Domnului nostru Iisus Hristos, numerosi credinciosi banateni si-au indreptat pasii spre Sfanta Manastire Saraca, din localitatea Semlacul Mic, judetul Timis, care si-a serbat cu acest prilej hramul istoric.

Sarbatoarea hramului a fost incununata de prezenta in mijlocul obstii monahale de aici a Preasfintitului Parinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timisoarei, care a oficiat Sfanta si Dumnezeiasca Liturghie in altarul de vara al asezamantului. La slujba au participat clerici si credinciosi de la parohiile invecinate, precum si un numar insemnat de pelerini, veniti la sfanta manastire din Timisoara si Arad. Intre acestia s-au numarat tinerii Grupului Catehetic Ortodox „Sfantul Ioan Gura de Aur”, al Parohiei Timisoara-Fratelia si grupuri de credinciosi de la bisericile timisorene „Sfintii Apostoli Petru si Pavel“ Viile Fabric si „Sfanta Cuvioasa Paraschiva” Zona Tipografilor.

In cadrul Sfintei Liturghii, Ierarhul a hirotonit in treapta preotiei pe diaconul Dinu Constantin Bazgan, numit pe seama Parohiei Iecea Mica, din Protopopiatul Sannicolau Mare, iar in final, s-a oficiat indatinata slujba de binecuvantare a roadelelor de struguri, precum si o slujba de pomenire pentru monahii si fratii trecuti la Domnul, ce au vietuit in aceasta sfanta manastire.

Raspunsurile liturgice au fost date de grupul coral „Theoforos” al Arhiepiscopiei Timisoarei, condus de diac. dr. Ion-Alexandru Ardereanu.

Monument istoric, artistic si cultural de o mare valoare, Manastirea Saraca este una dintre cele mai vechi vetre monahale banatene. Aici, la marile praznice si sarbatori, credinciosi din intreg Banatul isi gasesc alinarea sufleteasca si trupeasca, prin nevointa si rugaciune, alaturi de obstea calugarilor condusa de Arhim. Climent Vantu.

Odorul cel mai de pret al manastirii il reprezinta biserica veche, cu hramul „Schimbarea la Fata“, care dateaza de la ju­ma­ta­tea secolului al XV-lea, fiind ridicata pe locul unui lacas mai vechi. Aceasta a fost rezidita din piatra si caramida in 1443 de catre calugarul Macarie de la Tismana, trimis aici de Sfantul Nicodim (de la Tismana), si apoi a fost renovata in anul 1730 de catre Giuriciko Lazarevici si fiii sai, Nicolae si Chiriac. Pictura bisericii dateaza din 1730 si este realizata de zugravii Andrei, fiul sau Andrei, Ioan si Chiriac, vrednici urmasi ai iconografiei bizantine din tara noastra. Prin bogata sa istorie, dar si prin armonia deosebita a discretelor elemente bizatine ce imbogatesc podoaba sa artistica, stravechea biserica a Manastirii Saraca este cel mai reprezentativ lacas de cult din cuprinsul Arhiepiscopiei Timisoarei.

Sursa: mitropolia-banatului.ro

.

07 August 2014

Vizualizari: 161

Voteaza:

Hramul Manastirii Saraca 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE