Manastirea Saraca

Manastirea Saraca Mareste imaginea.


Manastirea Saraca

Tinand de Mitropolia Banatului si de Arhiepiscopia Timisoarei, Manastirea Saraca este o manastire ortodoxa din judetul Timis. Este asezata in plina campie banateana, in localitatea Semlacu Mic, comuna Gataia, la aproximativ 67 de kilometri sud de Timisoara, pe drumul care leaga cele doua localitati.

Manastirea Saraca

Manastirea Saraca - de-a lungul vremii

Momentul exact al intemeierii manastirii nu se cunoaste, dar prima atestare documentara dateza din anul 1270. Mai tarziu, la inceputul secolului al XV-lea, surse franciscane mentioneaza manastirea, numind-o "pepiniera de schismatici", cu alte cuvinte, centru de rezistenta la incercarile de catolicizare a crestinilor din Banat. La inceputul secolului al XVIII-lea manastirea adapostea o scoala, unde se invata pictura de icoane.

Manastirea Saraca

Manastirea functioneaza pana in 1778, cand, din ordinul imparatului Iosif al II-lea, este inchisa, monahii obligati sa plece, iar odoarele manastirii (carti, icoane, obiecte de cult etc.) sunt transferate la manastirea Mesici de langa Varset (Voivodina - Serbia).

Manastirea Saraca

In anul 1782, autoritatile austriece scot la licitatie cladirile manastirii, care sunt cumparate de catre Ioan Ostoici, un dregator bogat din Timisoara. Manastirea va ramane in proprietatea familiei Ostoici timp de 150 de ani, timp in care se paragineste, dobandindu-si astfel si numele de "Saraca".

Manastirea Saraca

In anul 1932 Manastirea Saraca este cumparata de Episcopia Caransebesului si redevine asezamant monahal. Desfintata din nou in urma decretului comunist din 1959, va functiona ca parohie pana in 1990, cand se reia viata monahala. In anul 1963 au inceput lucrarile care au dus la restaurarea completa a bisericii si a picturii.

Manastirea Saraca - biserica si minunata fresca ce o imbraca

 

Biserica Manastirii Saraca a fost rezidita din piatra si caramida in anul 1443 de catre calugarul Macarie de la Tismana, trimis aici de Sfantul Nicodim de la Tismana, si apoi renovata in 1730, de catre Giuriciko Lazarevici si fiii sai, Nicolae si Chiriac.

Manastirea Saraca

Arhitectural, biserica este in forma de cruce greaca cu bratele libere; absida altarului este semicirculara si naosul acoperit cu o turla octogonala. La exterior biserica este lipsita de orice decoratie, avand forme masive si o volumetrie foarte sobra. Pridvorul actual a fost adaugat in secolul al XIX-lea.

Manastirea Saraca

Fresca bisericii, de o mare valoare artistica, dateaza din 1730, cand a fost refacuta pe structura picturii din secolul al XVI-lea de catre mesteri zugravi deosebit de iscusiti, care ne-au ramas pana acum necunoscuti, dar ce par sa fi venit din Tara Romaneasca.

Ansamblul pictural al bisericii este de o mare expresivitate, in culori calde si armonioase, constituind cea mai valoroasa realizare artistica de acest fel pastrata in Banat.

Manastirea Saraca

Hramul Sfintei Manastiri Saraca este "Schimbarea la Fata" (6 august), praznic pentru care multime de credinciosi din intregul Banat se indreapta spre manastire. Hramul Paraclisului este Sfanta Maria Egipteanca, ale carei sfinte moaste, respectiv unul dintre degete, se si afla in manastire.

Manastirea Saraca

Manastirea Saraca mai pastreaza si o icoana a Maicii Domnului despre care se spune ca este facatoare de minuni. Tot aici se mai gasesc si particele din Moastele Sfintilor Nicolae, Tecla si Filofteia.

Manastirea Saraca - obstea si programul slujbelor

Monument istoric si artistic de inestimabila valoare, Manastirea Saraca poarta peste veacuri marturia spiritualitatii crestin-ortodoxe a banatenilor. Intr-un raport catre autoritatile austriece din 1775, se arata ca la Manastirea Saraca erau sapte vietuitori, romani si sarbi.

Manastirea Saraca

Astazi Sfanta Manastire are opt calugari, dintre care doi duhovnici. Staret al manastirii este protosinghelul Climent Vantu. Programul liturghic incepe la ora 7 dimineata cu slujba Utreniei si Sfanta Liturghie. Seara, la ora 17, este savarsita slujba Vecerniei si Pavecernita, iar la ora 23 este randuita slujba Miezonopticii.

Manastirea Saraca

Manastirea Saraca astazi - oricine poate fi ctitor !

 

In prezent se lucreaza la construirea unui nou corp de chilii si a unui nou paraclis. Intr-o frumoasa continuare a traditiei Bisericii de a se ingriji nu numai de sufletul, ci si de trupul omului ("bolnitele" manastirilor au fost primele spitale si farmacii ale unei Europe crestine), in interiorul noului corp de cladire se intentioneaza amenajarea unui dispensar satesc.

Manastirea Saraca

Contul Manastirii Saraca - deschis la BCR sucursala Timisoara: 2511.l-4820.1/ROL

 

Manastirea Saraca, localitatea Semlacul Mic, comuna Gataia, judetul Timis.

Manastirea Saraca

 Manastirea Saraca          Manastirea Saraca

Manastirea Saraca

Manastirea Saraca

Pe aceeaşi temă

15 Iunie 2012

Vizualizari: 15158

Voteaza:

Manastirea Saraca 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE