Hramul paraclisului de la Centrului Eparhial al Episcopiei Salajului

Vineri, 18 octombrie 2013, in ziua praznuirii Sfantului Evanghelist Luca, paraclisul din incinta Centrului Eparhial si-a serbat ocrotitorul. Cu acest prilej Sfanta Liturghie a fost savarsita de catre Preasfintitul Parinte Petroniu.

In cadrul Sfintei Liturghii Preasfintia Sa a hirotonit intru preot pe parintele diacon Cristian Porumb.

Motivul pentru care a fost ales a fi Sfantul Evanghelist Luca drept octotitor al paraclisului Centrului Eparhial se datoreaza faptului ca in data de 18 octombrie 2007, ziua praznuirii sfantului, Adunarea Eparhiala a Episcopiei Oradiei, Bihorului si Salajului, sub presedentia Inaltpreafintitului Parinte Bartolomeu Anania, a hotarat infiintarea Episcopiei Salajului.

Ulterior acestui moment, la 13 aprilie 2008, Preasfintitul Parinte Petroniu a fost inscaunat ca primul episcop al Salajului, la Catedrala Episcopala din Zalau, in prezenta unui numeros sobor de arhieirei.

La inceput activitatea administrativa a angajatilor Centrului Eparhial al Episcopiei Salajului s-a desfasurat intr-un spatiu pus la despozitie de catre Consiliul Judetean Salaj.

In 7 septembrie 2010, in prezenta unei delegatii a fundatiei filantropice „Diakonia” din Germania, condusa de domnul rector Hermann Schoenauer, s-a pus piatra de temelie pentru sediul eparhial. In toamna anului 2010 s-a organizat santierul; la 22 septembrie s-a inceput turnarea fundatiilor; la 23 septembrie Preasfintitul Parinte Petroniu a savarsit rugaciuni de binecuvantare a inceputului lucrarilor.

In 1 august 2012 s-au inceput lucrarile la paraclisl, iar in 12 septembrie s-a sfintit piatra de temelie a acestuia de catre Preasfintitul Parinte Petroniu.

La 18 octombrie, in prezenta Inaltpreasfintitului Parinte Laurentiu, Mitropolitul Ardealului, a Inaltpreasfintitului Parinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramuresului si Salajului, a si a Preasfintitului Iustin Sigheteanul, arhiereu vicar al Episcopiei Maramuresului si Satmarului, Preasfintitul Parinte Petroniu a oficiat slujba de sfintire si a inaugurat partial sediul Episcopiei Salajului.

Prima Sfanta Liturghie a fost oficiata in paraclisul episcopal la data de 30 ianuarie 2013, dupa inzestrarea acestuia cu toate obiectele liturgice necesare.

Paraclisul a fost tarnosit de catre Preafericitul Parinte Patriarh Daniel in data de 14 septembrie 2013, cu prilejul vizitei Preafericirii Sale in Episcopia Salajului, alaturi de Inaltpreasfintitul Parinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramuresului si Salajului, Preasfintitul Parinte Petroniu, Episcopul Salajului, Preasfintitul Parinte Sofronie, Episcopul Oradiei si Preasfintitul ParinteIustin Sigheteanul, arhiereu vicar al Episcopiei Maramuresului si Satmarului. Prin savarsirea Sfintei Liturghii de astazi a fost praznuit primul hram al paraclisului „Sfantul Evanghelist Luca”, dupa tarnosirea acestuia.

Autor: Arhid.

Adrian Onica
Sursa: radiorenasterea.ro

.

18 Octombrie 2013

Vizualizari: 401

Voteaza:

Hramul paraclisului de la Centrului Eparhial al Episcopiei Salajului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE