Sfantul Apostol si Evanghelist Luca

Sfantul Apostol si Evanghelist Luca Mareste imaginea.

Sfantul Apostol si Evanghelist Luca s-a nascut in Antiohia Siriei. Il intalneste pe Hristos in Teba Boetiei, loc in care se ingrijea de bolnavi in calitatea sa de medic. Crezand in El, Sfantul Luca ajunge sa se numere printre cei 70 de Apostoli. Impreuna cu Sfantul Apostol Cleopa, el L-a vazut pe Domnul inviat pe drumul catre Emaus (Luca 24). Dupa Pogorarea Sfantului Duh, Luca s-a intors la Antiohia si l-a ajutat pe Pavel sa vesteasca Evanghelia Domnului.

A scris o Evanghelie si cartea Faptele Apostolilor adresate dregatorului Teofil. Evanghelia se remarca prin bogatia de pilde - 33 de parabole impodobesc Evanghelia Sfantului Luca.

Dupa martiriul Sfantului Apostol Pavel, Sfantul Luca a predicat Evanghelia in Italia, Dalmatia, Macedonia si Grecia.

Este socotit si patronul iconografiei crestine, el fiind cel care a pictat primele icoane ale Maicii Domnului, purtand in brate pe Hristos si prima icoana a Sfintilor Apostoli Petru si Pavel.

A trecut la cele vesnice la varsta de 80 de ani, cand niste pagani l-au spanzurat de un maslin in cetatea Tebei din Boetia.

Constantie, fiul imparatului Constantin, a adus moastele sfantului din Teba si le-a asezat in Biserica Sfintilor Apostoli, sub sfanta masa, alaturi de cele ale Sfintilor Andrei si Timotei.

Tot in aceasta zi, facem pomenirea:
- Sfantului Mucenic Marin cel Batran;
- Sfantului Cuvios Iulian;
- A patruzeci de sfinti tineri;
- Sfantului Mnason, episcopul Ciprului;
-Sfintilor Mucenici Gavriil si Chirmidol.

Maine facem pomenirea Sfantului Proroc Ioil

Sursa: CrestinOrtodox.ro
 

Calendar Ortodox29 Mai 2012

Vizualizari: 21681

Voteaza:

Sfantul Apostol si Evanghelist Luca 4.50 / 5 din 2 voturi. 2 review utilizatori.

Comentarii (2)

  • simona turkPostat la 2015-10-18 12:52

    Laudata fie numele Domnului,intru Sfintii Sai,caci bine au placut in fata Sa,iar acum salasluindu-se in Imparatia Tatalui Ceresc se roaga pentru noi pacatosii sa fim iertati si sa ne indrume pe fiecare pe calea cea dreapta! Sfinte Apostole si Evangheliste Luca roaga-te si pentru mine pacatoasa si pentru familia mea,catre Domnul cel iubitor de oameni,sa ne ierte greselile,sa ne inatreasca in dreapta credinta si sa mantuiasca ale noastre sufletele,Amin!

  • Valeriu TanasaPostat la 2010-10-18 18:46

    Sfântul Apostol Luca, fiind de profesie medic este singur dintre ucenicii Domnului care a explicat ştiinţific sudoarea cu sânge, de pe Muntele Măslinilor. "Sudoarea Lui ca picăturile de sânge ce pică pe pământ" (Luca 22, 44). Hematridesa este un fenomen foarte rar,însă bine descris. Ea se produce, după cum descrie doctorul Le Bec, în condiţii cu totul speciale: "O mare debilitate fizică însoţită de o zguduire morală ca urmare a unei emoţii adânci, a unei frici mari" Acetea sunt explicate de Doctorul P.P. Barbet, medic chirurg la Spitalul Sf. Iosif din Paris. Sursa Pelerinul Român

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.RETELE SOCIALE

Afiseaza Calendarul Ortodox