Hramul Parohiei Acoperamantul Maicii Domnului din cartierul bucurestean Brancusi

Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Romaniei, s-a aflat astazi, 1 octombrie 2013, in mijlocul credinciosilor din Parohia „Sfantul Ioan Rusul” si „Acoperamantul Maicii Domnului” care si-a serbat hramul.

In cuvantul de invatatura rostit, Preafericitul Parinte Patriarh Daniel a vorbit despre semnificatiile sarbatorii Acoperamantului Maicii Domnului pe care Biserica Ortodoxa o praznuieste astazi: „Acoperamantul Maicii Domnului nu este un acoperamant de panza cu care acopera poporul credincios, chiar daca este simbolizat adesea printr-un acoperamant de panza, ci este un acoperamant al luminii harului lui Dumnezeu care se revarsa in Biserica prin ea ca urmare a faptului ca ea se roaga cu multa dragoste milostiva pentru toti cei care cheama pe Hristos in ajutor si Il slavesc pe Dumnezeu (...) Acoperamantul Maicii Domnului ca sarbatoare ne arata Taina Bisericii. Atunci cand noi ne rugam in Biserica, in priveghere, in ceruri se roaga Maica Domnului impreuna cu sfintii pentru noi in fata lui Hristos si in fata Preasfintei Treimi. Prin aceasta se vede ca Maica Domnului mijloceste legatura dintre Fiul sau, Capul Bisericii, si Biserica, Trupul Sau tainic, ea fiind icoana Bisericii care a purtat pe Hristos in ea si L-a aratat lumii. Mai vedem, de asemenea, ca sfintii ingeri in ceruri, desi se afla intr-o bucurie permanenta si o fericire desavarsita, nu stau indiferenti, ci sunt foarte atenti la tot ceea ce facem noi pe pamant. In general, oamenii cand sunt in bucurie uita pe cei din necazuri sau suferinte. Insa, fericirea sfintilor din ceruri nu inseamna uitarea celor de pe pamant sau insensibilitatea fata de necazurile, nevoile, rugaciunile sau chemarile insistente ale ajutorului lui Dumnezeu de catre credinciosi”.

Preafericitul Parinte Daniel le-a vorbit credinciosilor prezenti si despre importanta bisericii cu hramul Acoperamantul Maicii Domnului de la Manastirea Bisericani din judetul Neamt: „Exista in Romania o biserica nu prea mare cu hramul Acoperamantul Maicii Domnului la Manastirea Bisericani. Aceasta bisericuta noua pe care noi am sfintit-o pe cand eram Mitropolit in Moldova are o semnificatie deosebita. Astazi, praznuim si doi mari sfinti rugatori din zona Neamt: Sfantul Cuvios Iosif si Chiriac de la Bisericani. Sfantul Cuvios Iosif de la Bisericani contemporan cu Stefan cel Mare in secolul al XIV-lea a fost un om foarte rugator si a facut acolo un schit de lemn. Dupa ce schitul a fost ars de navalitori Sfantul Iosif impreuna cu cativa calugari vroia sa mearga la Muntele Athos. Dupa ce au plecat din manastire la scurta distanta intr-un stejar s-a aratat Maica Domnului si i-a intrebat: Unde vreti sa mergeti?, iar ei au spus: In Gradina Maicii Domnului din Muntele Athos. Atunci, Maica Domnului le-a raspuns: Si aici este gradina mea. Intoarceti-va!. De atunci a ramas aceasta convingere ca nu numai in Muntele Athos este gradina Maicii Domnului, ci si in fiecare manastire si biserica unde Maica Domnului este cinstita, chemata in rugaciuni si socotita Maica milostiva si mult ajutatoare”.

„Mai tarziu, in acea parte a tarii, in muntii Neamtului, s-a zidit o biserica din piatra care acum este manastire redeschisa, dupa ce in timpul comunismului manastirea a fost transformata in sanatoriu pentru oameni bolnavi. Din nefericire stejarul care era adesea era plin de iconite a fost taiat din ordinul unui reprezentant al autoritatilor comuniste din zona. Astfel, a ramas numai o cioata, iar acest butuc de lemn care a ramas deasupra pamantului a fost acoperit cu o biserica noua cu hramul Acoperamantul Maicii Domnului. Noi am sfintit biserica, iar in biserica este conservat lemnul care a mai ramas deasupra pamantului, invelit intr-o nisa de plastic sau de sticla. Acel loc este deosebit de semnificativ al Bisericii Acoperamantul Maicii Domnului, biserica zidita pe locul si peste ce a mai ramas din copacul taiat unde s-a aratat Maica Domnului zicand: Si aici este gradina mea. Aceasta evlavie populara a condus la numirea Romaniei intregi ca fiind Gradina Macii Domnului, adica o tara plina de manastiri, biserici si oameni rugatori care au simtit ajutorul Maicii Domnului si care traiesc sub acoperamantul sau ocrotirea Maicii Domnului in necazuri, nevoi, incercari si in timp de prigoana, libertate, bunastare sau saracie”, a mai spus Preafericirea Sa.

„Noi astazi vedem cum sarbatoarea Acoperamantul Maicii Domnului ne indeamna la rugaciune, la priveghere, dar si la fapte bune, pentru ca Maica Domnului este mult milostiva. Ea este ocrotitoarea familiei, a monahilor, monahiilor, clerului pentru ca Fiul ei Marele Preot, Arhiereul Hristos, mijloceste pe langa Dumnezeu Tatal ca sa ne daruiasca prin lucrarea Duhului Sfant infierea dupa har. Suntem bucurosi ca un ramanem simpli servitori, ci fiii dupa har ai lui Dumnezeu Tatal in Dumnezeu Fiul prin lucrarea Duhului Sfant in botez si prin toata viata duhovniceasca”, a spus Patriarhul Romaniei in incheierea cuvantului sau.

Dupa Sfanta Liturghie, Preafericitul Parinte Patriarh Daniel a sfintit Centrul social-filantropic „Sfintii Imparati Constantin si Elena” pentru copii cu varste intre 3 si 7 ani, al parohiei.

Sursa: basilica.ro

Pe aceeaşi temă

01 Octombrie 2013

Vizualizari: 455

Voteaza:

Hramul Parohiei Acoperamantul Maicii Domnului din cartierul bucurestean Brancusi 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE