Hramul "Sfantului Mare Mucenic Gheorghe” la Manastirea Stanisoara

In ziua praznuirii "Sfantului Mare Mucenic Gheorghe, Purtatorul de biruinta”, astazi, 23 aprilie la Manastirea  Stanisoara, din localitatea Calimanesti, judetul Valcea,Liturghia Darurilor inainte sfintite a fost oficiata de catre Preasfintitul Parinte Emilian Lovisteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Ramnicului, inconjurat de un sobor de preoti si diaconi.Cu acest prilej stravechea chinovie valceana de sub masivul Coziei si-a serbat ocrotitorul.

Sarbatoarea a inceput in seara zilei de 22 aprilie cu slujba Pavecernitei, Utrenia si Litia, iar astazi a continuat cu Acatistul "Sfantului Mare Mucenic Gheorghe”, Ceasurile si cu Sfanta Liturghie a Darurilor inainte sfintite.

Dupa Sfanta Evanghelie, Preasfintitul Episcop Emilian Lovisteanula tinut un cuvant de invatatura in care a elogiat viata si martiriul Sfantului Mare Mucenic Gheorghe, sfatuindu-i pe credinciosii prezenti sa-i urmeze exemplul de curatenie sufleteasca si sfintenie, in lucrarea lor pentru mantuirea sufletului."Sarbatoarea Sfantului Mucenic Gheorghe aduce in sufletele noastre, ale tuturor romanilor, bucurie duhovniceasca, pentru ca el a fost cel care a luptat pentru dreapta credinta si tot pentru dreapta credinta ne indeamna si pe noi cei de astazi sa luptam, sa iubim biserica noastra stramoseasca si sa iubim pamantul nostru romanesc. Asadar, ne bucuram duhovniceste in aceasta zi pentru ca martirul lui Hristos, Sfantul Gheorghe, sta in fata noastra ca un purtator de biruinta, ne arata deslusit virtutile care i-au impodobit sufletul si in acelasi timp ne indeamna pe fiecare dintre noi la cinstirea cea adevarata de Dumnezeu, la dreptate cuvioasa si la sfintenie desavarsita. Sfantul Mare Mucenic Gheorghe ramane pentru toate veacurile un exemplu de credinta, pentru ca a aparat dreapta credinta in fata persecutorilor, ramane un exemplu de dragoste fata de Hristos Domnul si fata de semenii sai si in acelasi timp un exemplu de speranta pentru vremuri de pace si binecuvantare pline de harul lui Dumnezeu.”, a subliniat Parintele Ierarh.

La final, Parintele Arhimandrit Laurentiu Popa, Staretul Manastirii Stanisoara, i-a multumit Preasfintitului Parinte Emilian pentru vizita, binecuvantarea si slujirea arhiereasca oferita obstei Manastirii Stanisoara, dar si credinciosilor prezenti la acest festin duhovnicesc.

Raspunsurile la strana au fost date de grupul coral al Manastirii Cozia.

Dupa Sfanta Liturghie a fost savarsita o slujba de pomenire pentru ctitorii, binefacatorii si ostenitorii acestui sfant asezamant monahal.

La aceasta mare sarbatoare a crestinatatii ortodoxe praznuita la Manastirea Stanisoara au participat Parintele Arhimandrit Vartolomeu Androni, Exarhul Manastirilor din Arhiepiscopia Ramnicului, oficialitati locale, ieromonahi si numerosi pelerini din eparhie, dar si din tara.

Manastirea Stanisoara, cu hramul ”Sfantul Gheorghe”, straveche manastire de calugari este amplasata la poalele masivului Cozia, pe versantul sau sudic, pe teritoriul localitatii Calimanesti, judetul Valcea. Accesul se face pe valea Pausa - Stanisoara pe directia nord, plecand din halta CFR Pausa-Caciulata, la aproximativ 6 km, sau din statia CFR Turnu, pe directia est, la aproximativ 4 km.

La Nucet - Stanisoara, primul asezamant monahal a fost un schit construit din lemn (nu se cunoaste data construirii), ce se leaga de numele sihastrilor Meletie, Neofit, Isaia si altii, veniti pe aceste locuri de la manastirea Cozia si traitori ai pesterilor de aici.

In 1747, Gheorghe Clucerul, impreuna cu alti boieri din Pitesti, zidesc aici o biserica ce a fost pustiita in 1788 de navalitorii turci, care au incendiat biserica iar pe calugari i-au omorat.

Intre anii 1803-1806 este reconstruit schitul Nucet - Stanisoara de catre monahii Sava si Teodosie, veniti de la Athos, sprijiniti de episcopul Iosif I al Argesului, dar incendiul din 1850 va distruge intregul asezamant.

Actuala biserica din piatra a fost construita intre anii 1903-1908, sub ctitoria episcopului Gherasim Timus, staret fiind Nicodim Manu. In anul 1937 se construieste biserica paraclis. Au participat la punerea pietrei de temelie sase arhierei membri ai Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane. La aceea vreme in incinta manastirii se gasea o casa de odihna cu 100 de paturi.

Intregul asezamant monahal se afla intr-un cadru natural linistit, inconjurat de frumuseti naturale ispititoare. Monahii duc o viata austera hranindu-se fara carne. Staret al acestei Sfinte Manastiri este Preacuviosul Parinte Arhimandrit Laurentiu Popa. 

Sursa: arhiram.ro

.
Pe aceeaşi temă

24 Aprilie 2013

Vizualizari: 380

Voteaza:

Hramul "Sfantului Mare Mucenic Gheorghe” la Manastirea Stanisoara 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE