La Biserica Icoanei din Protoieria 2 Capitala se va desfasura in zilele de 12-18 martie 2019, cu binecuvantarea Preafericitului Parinte Patriarh Daniel, programul-pelerinaj „Icoana - fereastra spre Dumnezeu“.
Astazi, 14 martie 2019, la Biserica Icoanei au fost aduse spre inchinare icoana Maicii Domnului - Iordanita, de la Asezamantul Romanesc din Ierusalim si racla cu fragmentul din sfintele moaste ale Sfantului Cuvios Efrem cel Nou de la Catedrala Patriarhala.
Dintre evenimentele religioase si culturale care vor avea loc in aceste zile, amintim conferinta despre sfintele icoane, sustinuta astazi, de la ora 18.00, de diac. conf. dr. Sorin Adrian Mihalache de la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Iasi.
Procesiunea „Lumina Ortodoxiei” va avea loc sambata, 16 martie, dupa slujba Vecerniei.
Duminica, 17 martie, incepand cu ora 9:30 va fi savarsita Sfanta Liturghie pe podiumul amplasat in curtea Bisericii Icoanei, iar de la ora 13:00 se va desfasura procesiunea „Icoana - fereastra spre Dumnezeu”, in jurul Parcului Icoanei.
ICOANA MAICII DOMNULUI IORDANITA
Aceasta sfanta icoana numita IORDANITA ce se talcuieste OCROTITOAREA IORDANULUI, s-a aflat timp de peste 30 de ani in biserica Schitului Romanesc de pe malul Raului Iordan, ridicat de Patriarhia Romana in anul 1935 in regiunea Qasr al - Yahud , la locul istoric al Botezului Domnului Iisus Hristos. A fost ferecata in argint si daruita bisericii romanesti de Gh. Petra, Dumitru Vasile si Stelian Ionescu, in anul 1939.
In fata acestei icoane se ruga si plangea Sfantul Ioan Iacob Romanul in vremea cat a slujit ca egumen la Schitul Romanesc de la Iordan. A savarsit multe minuni si a ascultat rugaciunile multor pelerini romani si pusnici de pe Valea Iordanului.
In anii 1967 - 1970 din cauza razboiului declansat in zona, biserica romaneasca a fost bombardata, turla centrala a cazut, iar peretii au fost gauriti de bombe. Atunci schitul romanesc s-a pustiit, calugarii au plecat, unele din obiectele sfinte fiind salvate si duse la Reprezentanta Patriarhiei Romane din Ierusalim, intre care si aceasta icoana a Maicii Domnului IORDANITA.
In prezent icoana este asezata in pridvorul bisericii Asezamantului Romanesc din Ierusalim, in anul 2014 i-a fost sculptat in Romania un baldachin in lemn de stejar de catre Preotul Mircea Ursache din Piatra Neamt, prin grija Arhim. Timotei Aioanei - Superiorul Asezamintelor Romanesti din Tara Sfanta si a fost impodobita cu trei candele mari de argint executate la Atelierele Patriarhiei Romane din Bucuresti, prin grija Arhim. Teofil Anastasoaie, Reprezentantul Patriarhiei Romane la Sfintele Locuri.
Moastele Sfantului Cuvios Mucenic Efrem cel Nou
Moastele Sfantului Cuvios Mucenic Efrem cel Nou fac parte din tezaurul Paraclisului istoric Sfantul Mare Mucenic Gheorghe al Resedintei patriarhale.
Sfantul Cuvios Mucenic Efrem cel Nou s-a nascut in Grecia in 14 septembrie 1384. In anul 1425 a fost luat prizonier de turcii care au atacat manastirea de pe Colina Neprihanitilor - Néa Makri, unde vietuia sfantul.
Dupa ce a fost torturat mai multe luni, a trecut la cele vesnice in 5 mai 1426.
Sfantul Efrem cel Nou este cunoscut drept grabnic ajutator si vindecator de boli. Moastele sale au fost descoperite in anul 1950 si sunt pastrate in Manastirea din Néa Makri, Grecia.
Fragmente din moastele sfantului serbat sambata se gasesc in mai multe lacasuri de cult din tara, intre care Manastirile bucurestene Radu Voda si Chiajna.
Trecerea sa in randul Sfintilor s-a facut la data de 2 martie 2011, de Patriarhia Ecumenica a Constantinopolului, in urma cererii Bisericii Ortodoxe a Greciei, cu data de praznuire in ziua de 5 mai.
Sfantul Cuvios Mucenic Efrem cel Nou se afla inscris in calendarul Bisericii Ortodoxe Romane, cu aprobarea Sfantului Sinod. El este grabnic ajutator şi vindecator de boli.
Sursa: basilica.ro
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.