In Sala 'Dr. Iustin Moisescu' a Centrului eparhial Iasi a avut loc in urma cu doua zile conferinta 'Icoana Nasterii Domnului - repere biblice si iconografice'. Prelegerea a fost sustinuta de pr. lect. dr. Ilie Melniciuc de la Facultatea de Teologie Ortodoxa 'Dumitru Staniloae' din Iasi.
Asociatia Studentilor Crestini Ortodocsi Romani (ASCOR) - filiala Iasi a organizat marti seara o noua intalnire din seria conferintelor din Postul Craciunului, organizate an de an sub genericul 'Nasterea Domnului - inceputul mantuirii noastre'. In deschiderea conferintei, parintele lect. dr. Ilie Melniciuc, care este si preot slujitor la Biserica 'Sf. Nectarie' din Iasi, a supus atentiei publicului textele din Sfanta Scriptura in care se relateaza Nasterea Mantuitorului. “Nasterea Domnului este relatata in Evanghelia dupa Sfantul Apostol Matei, cap. 2, si in Evanghelia dupa Sfantul Apostol Luca, cap. 2, in maniere oarecum diferite. Fiecare autor a incercat sa evidentieze anumite aspecte teologice prin care vrea sa sugereze ca Mantuitorul Hristos este Dumnezeu si om in acelasi timp. Evanghelia dupa Sfantul Apostol Matei aminteste doar de episodul venirii magilor, gasirea Pruncului in casa, inchinarea magilor si aducerea celor trei daruri. La Sfantul Apostol Luca relatarea Nasterii Domnului este mai ampla prin faptul ca este aratat contextul social si spatial in care are loc acest eveniment mantuitor. Icoana Nasterii Domnului imbina cele doua evanghelii. In icoana Nasterii Domnului, Mantuitorul este legat precum un mort cu fasii de panza. Simbolistica feselor este aceea ca Mantuitorul este pregatit prin intruparea Sa, pentru moartea de pe Cruce. Pruncul reprezentat in icoana are un chip auster, de persoana matura care este constienta de misiunea pe care o are in lume”, a explicat pr. Ilie Melniciuc, care a continuat sa vorbeasca despre “sensurile teologice adanci ale momentului Nasterii Domnului”
Reprezentarea simbolica a unui fapt real
“Ieslea este prezentata in forma unui mormant, intr-o varianta mai stilizata, si nu intr-una evreiasca. Ieslea se afla la intrarea in pestera, Pruncul fiind infatisat lumii intregi. Icoana prezinta anumite elemente care ne determina sa ne gandim mai mult la ceea ce reprezinta imaginea in sine, ne fac sa cautam sensurile teologice adanci ale momentului Nasterii Domnului. Nasterea Mantuitorului este un eveniment petrecut in istorie, dar si un moment care totdeauna este nou in sufletele celor care doresc sa se bucure de bucuria lui Dumnezeu. Mantuitorul este prezentat in icoana Nasterii in chip uman, fiind imagine a Tatalui ceresc si forma umana. Hristos este nascut din Fecioara Maria, capata trup dintr-o fecioara. Sensul teologic este ca fecioara Maria naste si in acelasi timp ramane maica si fecioara.
Nasterea Domnului este lucrarea de descoperire a lui Dumnezeu in lumea aceasta. Din nastere Pruncul are atribute de sfant. Din momentul in care dreptul Iosif primeste confirmarea ca ceea ce Se zamisleste in Fecioara Maria este de la Sfantul Duh, el ramane ca un ocrotitor al Maicii Domnului in ceea ce se va intampla dupa minunata Nastere a Mantuitorului Hristos. Icoana bizantina accentueaza elementele teologice pe langa cele biblice. Ceea ce se vede in icoana Nasterii este reprezentarea simbolica a unui eveniment petrecut, nu o imaginatie a cuiva, care sa nasca in mintea omului ideea de apropiere de taina lui Dumnezeu”, a mai adaugat pr. lect. dr. Ilie Melniciuc. (Constantin Ciofu)
Sursa: mmb.ro
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.