La Biserica Icoanei din Bucuresti a avut loc sambata si duminica manifestarea religios-culturala "Icoana - fereastra spre Dumnezeu“, care marcheaza sarbatorirea Duminicii Ortodoxiei. Anul acesta, credinciosii care au participat la aceasta sarbatoare au avut ocazia sa cinsteasca icoana Maicii Domnului cu Pruncul de la Manastirea argeseana Namaiesti, care a fost adusa in Capitala cu binecuvantarea Preafericitului Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, si a Inalt Preasfintitului Calinic, Arhiepiscopul Argesului si Muscelului.
Programul sarbatoririi Duminicii Ortodoxiei a inceput la Biserica Icoanei din Bucuresti sambata seara, de la ora 17:00, cand Preasfintitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor, inconjurat de un ales sobor de slujitori, a savarsit slujba Vecerniei in lacasul de rugaciune, potrivit Ziarul Lumina. La sfarsitul rugaciunii de seara a urmat procesiunea "Lumina Ortodoxiei“ la care au participat peste 70 de preoti de la parohiile din cadrul Protoieriei II Capitala, purtand in maini lumanari.
Strazile au fost luminate de torte, lumanari si candele
Alaturi de Preasfintitul Varsanufie Prahoveanul s-au aflat parintele Ioan Iordache, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Bucurestilor, parintele arhimandrit Timotei Aioanei, Mare Eclesiarh al Catedralei patriarhale si Exarh cultural al Arhiepiscopiei Bucurestilor, parintele arhimandrit Veniamin Goreanu, consilier administrativ al Arhiepiscopiei Bucurestilor, parintele protoiereu Ioan Radulescu, de la Protopopiatul II Capitala, parintele paroh Ion Popescu de la Biserica Icoanei, parintele profesor Nicolae Necula, alti preoti si diaconi, precum si un grup de maici de la Manastirea Namaiesti, in frunte cu maica stareta Lucia Nedelea. Slujitorii au fost urmati in aceasta procesiune care a mers de la Biserica Icoanei spre Parcul Icoanei de un impresionant numar de credinciosi bucuresteni care au purtat in maini lumanari, faclii aprinse, candele si icoane si au cantat impreuna cu grupul de cantareti al Parohiei Icoanei si soborul de slujitori cantece bisericesti: "Cu noi este Dumnezeu“; "Doamne al puterilor“, precum si troparul Ortodoxiei, "Binecuvantat esti Hristoase Dumnezeule“. Procesiunea a fost infrumusetata prin participarea a peste 200 de angajati de la Politia locala a Sectorului 2 Capitala, imbracati in uniforme de gala de epoca, dar si moderne, si voluntari din cadrul Garzilor Civice din acelasi sector, care au purtat in maini torte aprinse. Coloana de lumina a plecat la lasarea intunericului de la Biserica Icoanei spre Parcul Icoanei, iar in timpul procesiunii s-au facut opriri, rostindu-se rugaciuni si cereri speciale.
Concert coral in Parcul Icoanei
Procesiunea s-a incheiat in parc, unde toti cei prezenti au ascultat un concert de cantece religioase specifice Postului Mare, dar si sarbatorii Duminicii Ortodoxiei, sustinut de Corul "Divina Armonie“ al Bisericii "Sfantul Gheorghe“ - Nou din Bucuresti. Preasfintitul Varsanufie Prahoveanul a rostit un cuvant de invatatura despre istoricul icoanei de la Namaiesti si despre cinstirea sfintelor icoane. "Adevarata icoana este o consecinta a intruparii Cuvantului, o urmare a vederii lui Dumnezeu in trup. Icoana este o marturie a ceea ce Apostolii au vazut si au cunoscut. Seria cronologica a icoanelor incepe cu vederea originala de care s-au invrednicit Apostolii si contemporanii Mantuitorului Iisus Hristos. Icoana nu exprima o fantezie a oamenilor, ci fidelitatea fata de memoria unei fizionomii originale“, a spus PS Varsanufie Prahoveanul. La finalul procesiunii, strazile din jurul parcului erau luminate de palcuri de credinciosi care se indreptau spre case cu lumanari si candele aprinse, amintind parca tuturor ca in ziua liturgica de duminica, care a inceput cu slujba de sambata seara, Biserica sarbatoreste inainte de toate Invierea Domnului. Multi dintre cei care au participat la procesiune s-au indreptat spre Biserica Icoanei pentru a se aseza la randul de credinciosi care asteptau sa se inchine la icoana de la Namaiesti si la icoana Maicii Domnului care a dat numele lacasului de pe Strada Icoanei. Ambele icoane au fost asezate sub adaposturi amenajate special din timp.
Credinciosii se bucura cand nu vin singuri la pelerinaje
Duminica, 24 martie, Sfanta Liturghie a fost oficiata la Biserica Icoanei de Preasfintitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor, inconjurat de un sobor de slujitori. Preasfintia Sa a citit Pastorala Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane la Duminica Ortodoxiei intitulata "Icoanele - vedere duhovniceasca a frumusetilor Scripturii“. Dupa Sfanta Liturghie, la ora 12:00, clericii si credinciosii participanti au mers spre Parcul "Gradina Icoanei“, unde s-au intalnit cu crestinii ortodocsi din celelalte parohii ale Capitalei, impreuna participand la pelerinajul "Icoana - fereastra spre Dumnezeu“.
In fruntea procesiunii s-au aflat Sfanta Cruce, toaca, ripidele si steagurile bisericesti, dupa care au urmat icoanele mari de la Manastirea Namaiesti si de la Biserica Icoanei, precum si de la alte parohii din cadrul Protopopiatului II Capitala. Dupa sfintele odoare a mers, purtand cruci in maini, soborul de slujitori condus de Preasfintitul Episcop-vicar Varsanufie Prahoveanul, impreuna cu reprezentanti ai autoritatilor locale, dintre care amintim pe Neculai Ontanu, primarul sectorului 2, oameni de cultura si artisti, precum si multimea de credinciosi care au purtat icoane, sfinte cruci si lumanari. S-a inconjurat parcul la fel ca in seara precedenta, cu opriri si rostiri de ectenii. La sfarsitul litaniei, in Parcul Icoanei, pe o scena amenajata a urmat un scurt moment festiv.
Preasfintitul Varsanufie Prahoveanul a aratat in cuvantul de invatatura ca oamenii care participa la un astfel de pelerinaj manifesta o credinta comunitara si comunionala pentru ca vestesc si celor apropiati un astfel de eveniment si se bucura cand nu vin singuri, ci insotiti de rude si prieteni. "Evenimentele cultural-religioase la care am luat parte in aceste zile ne-au pus in postura celor doi apostoli, Filip si Natanael, si ne-au condus spre vederea celor nadajduite. Dumnezeu ne-a chemat la credinta intocmai ca pe Filip, indemnandu-ne sa-L urmam, iar noi am acceptat aceasta chemare exprimand-o in actul simbolic al pelerinajului. Cei care au simtit chemarea launtrica i-au chemat si pe cei dragi ai lor, care s-au alaturat procesiunii sporind aceasta lucrare sfanta. Pelerinajul este o lucrare sfanta, caci uneste oameni de conditii diferite in fapta si rugaciune“, a spus Preasfintia Sa. Parintele paroh Ion Popescu a multumit celor care au ajutat cu rugaciunea si fapta si au participat la cele doua procesiuni. "Acest eveniment s-a putut organiza cu ajutorul lui Dumnezeu, cu binecuvantarea Preafericitului Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, si, din punct de vedere organizatoric, printr-un efort urias al Primariei Sectorului 2 Capitala. Nu am fi putut noi sa ne prezentam la o asemenea inaltime fara aportul primariei. Peste 30.000 de iconite au fost tiparite si impartite credinciosilor care au trecut in aceste zile pe la icoanele facatoare de minuni, mii de iconite, insigne cu Sfintii Imparati Constantin si Elena si multe alte afise, pliante cu care am putut sa promovam evenimentul. Ostenitorii de la Primaria Sectorului 2 au participat nu numai prin efortul financiar si uman, ci si ca rugatori, iar dintre ei trebuie sa-l pomenim pe domnul primar Neculai Ontanu, care ne-a sprijinit si a fost alaturi de noi tot timpul“, a spus parintele.
La final, dupa ce s-a rostit solemn Simbolul de Credinta sau Crezul, Preasfintitul Varsanufie Prahoveanul a savarsit o slujba de sfintire a icoanelor purtate de credinciosi, iar slujitorii i-au binecuvantat pe toti cei prezenti prin stropirea cu agheasma.
"Cred ca pelerinajele multe ne lumineaza mintea“
Prezenti la Sfanta Liturghie, dar si la pelerinaj, credinciosii au probat trairi deosebite, mai ales in aceasta zi in care se cinsteste triumful credintei ortodoxe. "Este primul an cand particip la acest pelerinaj la Biserica Icoanei si este foarte frumos. Am participat cu mare drag si la pelerinajul organizat in cinstea Sfantului Mina, dar si la Sfantul Dimitrie cel Nou si Sfintii Imparati Constantin si Elena. Noi ne luam de cele mai multe ori cu treburile lumesti si numai atunci cand avem probleme si necazuri il chemam pe Dumnezeu. Cred ca pelerinajele multe ne lumineaza mintea si ne fac sa simtim mai adanc ajutorul venit din partea lui Dumnezeu. Fara ajutorul Mantuitorului Iisus Hristos si fara prezenta Sa in inimile noastre, noi nu am putea face nimic. Eu am mare evlavie la Mantuitorul Hristos, la Maica Domnului, dar si la sfintii Sai, precum Sfintii Imparati Constantin si Elena, Sfantul Stefan cel Mare, Sfantul Ghenadie de la Putna si multi altii“, ne-a marturisit Lenuta Smarandescu, in varsta de 64 de ani.
Elena Venera este prezenta la acest pelerinaj de cinstire a icoanelor si a frumusetii Ortodoxiei pentru a treia oara. "Cand pot, particip cu mare bucurie la astfel de evenimente. Am mai fost la Patriarhie, de sarbatoarea Sfantului Dumitru, cand au fost aduse si moastele Sfantului Nectarie, si mai de mult la Sfantul Mina, dar si la Iasi, la Sfanta Cuvioasa Parascheva. Ma simt foarte bucuroasa ca am reusit si in acest an sa ma inchin la icoana Maicii Domnului. De fiecare data simt liniste si fericire in suflet cand sunt in preajma acestei icoane, de fapt nici nu va pot marturisi in cuvinte ceea ce simt. M-am rugat pentru sanatatea copiilor, a sotului si pentru binele nostru, al tuturor crestinilor“, ne-a spus dna Venera, in varsta de 59 de ani.
Sursa: basilica.ro
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.