Icoana Sfintei Ana adusa in municipiu


Icoana Sfintei Ana adusa in municipiu

Icoana facatoare de minuni a Sfintei Ana de la Manastirea Bistrita va vedea Botosaniul pentru prima oara sambata, la ora 18, cand va fi primita de reprezentantii Parohiei Sfantul Gheorghe si credinciosii participanti la slujba.

Pretiosul obiect de cult va incheia procesiunea de Florii si va fi ramane la Botosani toata Saptamana Patimilor. Icoana a ajuns pe meleagurile moldave in 1401, ca dar din partea imparatului bizantin Manuel al II-lea pentru Alexandru cel Bun si sotia sa, Ana. Informatiile despre eveniment provin dintr-un manuscris al Mitropolitului Gheorghe al Moldovei si Sucevei. Cuvintele acestuia, potrivit carora "aceasta Sfanta icoana, la vreme de neploaie, scotandu-se cu litanie afara de manastire si facand o sfestanie, pana ce se intoarce in manastire numai ce ploua, de nu peste tot, iar catu-i hotaru manastirii", au ramas peste veacuri.

Minuni savarsite pentru credinciosi

In 1853 icoana a fost impodobita cu ferecaturi si candele de argint, asa cum arata si astazi. De-a lungul timpului au fost consemnate multe minuni facute celor care s-au rugat cu evlavie la icoana, celebra fiind intamplarea lui Petru Rares, care a scapat nevatamat din manastirea Bistrita, desi locul era intesat de turci. "Sper din toata inima ca si credinciosii botosaneni care se vor inchina cu credinta si evlavie la aceasta icoana sa primeasca ajutorul lui Dumnezeu prin mijlocirea Sfintei Ana, mama Maicii Domnului si sa le implineasca rugaciunile", a declarat ieri parintele Dumitru Mateciuc, parohul Bisericii "Sfantul Gheorghe". Aducerea obiectului de cult la Botosani are loc in contextul Zilelor Municipiului Botosani si in apropierea zilei Patronului Spiritual al botosanenilor.

Irina SIMINICEANU

Sursa: monitorulbt.ro

.

18 Aprilie 2008

Vizualizari: 747

Voteaza:

Icoana Sfintei Ana adusa in municipiu 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE