Icoane romanesti la Mostra dei 100 presepi

Icoane romanesti la “Mostra dei 100 presepi”, editia 34
Sale de Bramante, Basilica Santa Maria del Popolo
27 noiembrie 2009 – 6 inuarie 2010

Finalul lunii noiembrie e deja o perioada orientata spre sarbatoarea Craciunului, una dintre cele mai importante sarbatori ale lumii crestine. Realizarea “ieslei lui Iisus” este o traditie italiana antica, o traditie care dateaza inca din secolul XIII si care pregateste calea catre ziua nasterii Fiului lui Dumnezeu in trup omenesc. Reconstruirea ieslei lui Iisus, a adorarii magilor, evocarea stelei ce i-a calauzit devine astfel un mod de a trai si aprofunda misterul Craciunului, iar realizarea acesteia nu se pierde, asadar, in functii pur decorative ci afirma valori importante cum ar fi familia si pacea.

Fiind una dintre cele mai populare si mai indragite traditii italiene, ca in fiecare an din 1976 incoace, se desfasoara la Roma faimoasa “Mostra dei 100 presepi”, expozitia celor o suta de iesle ale lui Iisus, acesta fiind numarul lor la prima editie a expozitiei. In acest an vor fi expuse in spatiile primitoare ale Salii Bramante, adiacente bazilicii Santa Maria del Popolo (situata in chiar inima Romei, in faimoasa Piazza del Popolo) 165 de iesle.

Acestea provin din muzee si colectii private italiene, sunt realizate de artisti, artizani, scoli, asociatii culturale din Italia si din diferite tari ale Europei, Americii Latine si Asiei.

Expozitia este una dintre cele mai importante de acest gen din Italia pentru ca nu are limite geografice si pentru ca pe langa ieslele realizate in stil traditional si cu materiale traditionale, sunt expuse o multitudine de modele dintre cele mai surprinzatoare: de la iesle realizate intr-o coaja de aluna la cele in marime naturala (cum ar fi faimoasa iesle vie pregatita in fiecare an in piata Bazilicii Sf. Petru din Roma), de la iesle din ceramica, portelan, hartie la cele din paine sau din lemn.

In acest context atat de intens si de frumos afirmat de crestinismul catolic, Accademia di Romania propune publicului spre vizionare unsprezece icoane romanesti inspirate din tema Nativitatii. Icoanele provin din colectii private din Roma (prof. Gheorghe Carageani, ing. Stefano Ionescu, Accademia di Romania) sau sunt semnate de artistul Constantin Udroiu, unul dintre cei mai renumiti ambasadori ai icoanei ortodoxe in spatiu italian. Gratie colaborarii dintre “Rivista delle Nazioni”, organizatorul expozitiei si Accademia di Romania aceasta este prima ocazie in istoria renumitei expozitii cand spiritualitatea orientala devine in mod concret cel de-“al doilea plaman” cu care papa Ioan Paul al II-lea spunea ca respira crestinatatea.

La ceremonia de deschidere vor participa Eminenta Sa Cardinal Angelo Comastri, Vicar General al Sanctitatii Sale papa Benedict al XVI-lea, Gianni Alemanno, primarul Romei precum si autoritati religioase si laice, autoritati diplomatice. Alaturi de acestia vor fi prezenti la inaugurare Excelenta Sa, Marius Gabriel Lazurca, ambasador al Romaniei pe langa Sfantul Scaun, directorii Accademia di Romania, profesor Mihai Barbulescu si Cornel Baicu, precum si alti membri ai acesteia.
Anual expozitia numara aproximativ 65.000 de vizitatori din lumea intreaga si va fi deschisa zilnic din 27 noiembrie 2009 pana pe data de 6 ianuarie 2010.

Biroul de presa Accademia di Romania
Roma, 24 noiembrie 2009

.

25 Noiembrie 2009

Vizualizari: 470

Voteaza:

Icoane romanesti la Mostra dei 100 presepi 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE