Impreuna de Sfantul Dimitrie - Izvoratorul de Mir

Încă din cele mai vechi timpuri Sfântul Dimitrie – izvorâtorul de mir a fost considerat ca fiind ocrotitorul orașului Craiova. Toți marii Bani ai Craiovei, precum și viteji ostași ai Băniei priveau la vitejia acestui sfânt martir al creștinătăți ce s-a nevoit în cetatea Tesalonicului.

Catedrala din Craiova, ridicată lângă vestita Casă a Băniei, locul de viețuire al domnilor craiovești, precum Neagoe Basarab, Mihai Viteazul etc., a purtat de la început cinstea de a fi închinată Sfântului Dimitrie.

Numele Sfântului Dimitrie era purtat cu demnitate de cetățenii orașului. Astfel una din marile familii boierești din Craiova – familia Bibescu – a dat Țări Românești doi domnitori și anume pe frații Gheorghe Dimitrie Bibescu și Barbu Dimitrie Știrbei. Procesiuni religioase și evenimente festive erau și sunt o normalitate în urba noastră odată ce vine data de 26 octombrie, ziua de prăznuire a Sfântului Dimitrie. În fiecare an, după participarea la Întâlnirea Internațională a Tinerilor Ortodocși din întreaga lume (ITO), tinerii olteni își manifestă dorința de a vedea ceva asemănător la noi acasă, în orașul nostru Craiova.

Alături de tinerii din Grupul Parohial „Tinerii Maici Domnului”, preoţii craioveni se implică an de an mai multe activităţi şi evenimente, special dedicate acestestui praznic. În acest sens, astăzi, 21 octombrie, se va desfăşura la Catedrala „Sfântul Dimitrie” din Craiova iniţiativa „Împreună de Sfântul Dimitrie”. Au fost invitați în acest sens mai mulţi profesori de Religie din ciclul liceal, însoţiţi de 10 elevi, care vor participa mai întâi la Sfânta Liturghie, oficiată în Catedrala Mitropolitană, și apoi la celelalte momente artistice, dedicate sfântului. În seara de 25 octombrie, tinerii se vor alătura credincioşilor craioveni în tradiţionala procesiune pe străzile Băniei, însoţind în glas de cântare racla cu moaştele sfinţilor: Serghie, Vah, Tatiana şi Nifon. În ziua praznicului, joi 26 octombrie, peste 300 de preşcolari din mai multe grădiniţe craiovene vor fi primiţi la Paraclisul „Sfântul Gheorghe Vechi” din Craiova pentru a se împărtăși cu Trupul și Sângele Domnului nostru Iisus Hristos și pentru a primi daruri.

Pr. Scorbură Mihai
Sursa: mitropoliaolteniei.ro

20 Octombrie 2017

Vizualizari: 629

Voteaza:

Impreuna de Sfantul Dimitrie - Izvoratorul de Mir 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE