'In Hristos suferinta nu dezumanizeaza, ci transfigureaza'

Serile duhovnicesti "Trepte spre Inviere" organizate in perioada Postului Mare de Protoieria Moinesti, Primaria municipiului si Liceul Teoretic „Spiru Haret” au debutat duminica 18 martie.

Conferinta cu titlul „In Iisus Hristos suferinta nu dezumanizeaza, ci transfigureaza” a fost sustinuta de Preasfintitul Ioachim Bacauanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului, in Sala mare a Primariei Moinesti.

Intalnirea a fost deschisa de parintele Costel Mares, protoiereul Protopopiatului Moinesti, care a multumit Preasfintitului Parinte Ioachim Bacauanul pentru bucuria pe care a facut-o credinciosilor moinesteni prin venirea in mijlocul lor cu un cuvant de intarire duhovniceasca.Preasfintitul Parinte Ioachim a vorbit credinciosilor moinesteni despre sensul crestin al suferintei, care nu desfigureaza pe omul care isi pune nadejdea in Hristos, ci il transfigureaza, il modeleaza dupa chipul lui Hristos, Care a luat asupra Sa toate suferintele oamenilor si le-a rastignit pe Cruce. „Atunci cand spunem suferinta, ne vin in minte acei oameni uscati de durere, acoperiti de rani sau desfigurati de rani incurabile. Cu toate acestea, a suferi nu inseamna a suporta o durere oarecare doar din punct de vedere fizic, ci a suferi inseamna a implini o virtute extraordinara care reda constiinta transfigurarii fiintei si nu desfigurarii ei”, a spus Preasfintia Sa.

Ierarhul a aratat, de asemenea, ca avand constiinta prezentei lui Dumnezeu in noi, aceasta ne amplifica rabdarea care aduce nadejdea mantuirii. Daca totusi suferim putin fara sovaire, Dumnezeu ne face apoi capabili sa suportam mai mult. Adica, viata cheama viata, curajul cheama curajul, rabdarea cheama rabdare, vointa cheama vointa iar prin acestea se descopera in noi miracolul smereniei. „Depasind suferinta devenim capabili a suporta viata intru smerenie. Aceasta inseamna ca lucrurile din exterior patrund in interiorul nostru avand acea stare de metanoia, adica acea rasucire din interior spre inaltime. Acest lucru il putem gandi si in alt mod. Viata este o imensa metanoia pentru cel ce traieste practicand virtutile. In multe pasaje din Evanghelie, Hristos ne-a aratat ca El insusi ne poarta pe noi impreuna cu suferintele noastre dar sa nu ne inchipuim prin aceasta ca viata in sine este o suferinta. Nu! Desi, in definitiv, viata asa cum este traita de oameni pare plina de suferinta, intr-adevar, la prima vedere suntem, dupa Hristos, pe pamant pentru a suferi. „Paharul pe care Eu il beau, il veti bea si voi”, le-a spus ucenicilor Sai, dar prin Hristos, acest lucru nu inseamna ca suntem facuti pentru a suferi, ci pentru a purta suferinta. Suntem pe pamant pentru a purta viata in noi si vom purta viata in noi in asa maniera, incat ea sa devina o bunavestire, o evanghelie pentru toti din vremea aceasta”, a spus PS Ioachim.

Suferinta, mai usor de suportat pentru crestinul hristofor

Preasfintia Sa a vorbit credinciosilor si despre suferinta in sens negativ sau suferinta ca insuportabil, aratand ca aceasta poate fi de trei tipuri: suferinta fizica, suferinta dragostei si suferinta existentiala.

Suferinta este mai usor de suportat pentru crestinul care are constiinta ca este hristofor sau purtator de Hristos. Crestinul, atunci cand se abate peste el o suferinta sau o durere, incearca sa introduca acea durere in interiorul lui unde stie ca este Hristos, Care a suferit la randul Lui. In felul acesta, suferinta transfigureaza fiinta in loc sa o desfigureze.

La finalul prelegerii, Preasfintitul Ioachim i-a incurajat pe credinciosii care se confrunta in viata lor cu suferinta: „Indiferent, ce este suferinta, viata are sens plenar si ea va descoperi alte sensuri pentru care merita sa suportam toate durerile. Este ratiunea pentru care Hristos a venit in mijlocul istoriei si prin El putem sa reincepem viata. In momentul cand incepem sa viem trebuie sa stim ca avem destula putere in noi pentru ca nu mai suntem noi cei care traim, ci Hristos traieste in noi.”

Cea de-a doua parte a intalnirii a fost rezervata intrebarilor pe care credinciosii le-au putut adresa Preasfintitului Ioachim. Aceasta a doua sesiune a fost precedata de un concert oferit de Corul „Theotokos” al Protopopiatului Moinesti si de Corul „Resurectio” al Liceului „Spiru Haret” din municipiu. Sub bagheta dirijorala a parintelui Stefan Parjol si a prof. Gabriela Biea, cele doua coruri au oferit credinciosilor un buchet de cantari specifice Postului Mare si perioadei pascale.

Lansarea cartii „Trepte spre Inviere”

In cadrul conferintei a fost avut loc si lansarea cartii „Trepte spre Inviere”, realizata sub coordonarea parintelui protopop Costel Mares. Volumul reuneste cele trei conferinte sustinute in Postul Mare al anului trecut.

„Coordonatorul serilor duhovnicesti din municipiul petrolistilor, parintele protopop Costel Mares, a avut frumoasa idee de a aduna intr-un volum lucrarile sustinute in sala de sedinte a Primariei Moinesti. Volumul recompune etapele unui dialog duhovnicesc deschis, ce a avut un ecou transfigurator in mintile si inimile ascultatorilor prezenti, amplificandu-se si transformandu-se in iubire, milostenie, fapte bune si daruire. Ideea de a transpune aceste dialoguri intr-o carte pare a fi extraordinar de buna, pentru faptul ca ar putea continua lucrarea unor cuvinte ziditoare in inimile cititorilor, de data aceasta”, spune PS Ioachim Bacauanul, in prefata cartii.

Fondurile obtinute din difuzarea cartii vor fi folosite la continuarea lucrarilor de constructie a viitorului Centru administrativ si social-filantropic al Protopopiatului Moinesti.

Sursa: epr.ro

 

.

20 Martie 2012

Vizualizari: 260

Voteaza:

'In Hristos suferinta nu dezumanizeaza, ci transfigureaza' 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE