Duminică, 2 noiembrie 2014, orele 12.00, la biserica Sfântul Pantelimon-Foişorul de Foc din Bucureşti, Departamentul pentru tineret "Ateneul Sfântului Pantelimon" organizează atelierul de istorie parohială "Misiunea parohiei Sf. Pantelimon-Foişorul de Foc din Bucureşti în analele istoriei" cu tema IN MEMORIAM: Miron Cristea, primul Patriarh al României, (18 iulie 1868 - 6 martie 1939), un impuls binecuvântat pentru misionarismul bisericii Sf. Pantelimon Foişorul de Foc".
Patriarhul Miron Cristea este cel care a pus în circulaţie expresia „misiune culturală a Bisericii”, punând bazele a ceea ce am putea numi „apostolat cultural” pe care preoţii bisericii Sfântul Pantelimon - Foişorul de Foc din Bucureşti l-au îmbrăţişat fără ezitare dând naştere unui departament şi unei foi parohiale intitulate "Ateneul Sfântului Pantelimon".
Conceptul de "misiune culturală a Bisericii” al Patriarhului Miron Cristea este mult mai larg, incluzând pe lângă impulsul dat dezvoltării ateneelor parohiale sau societăţilor de lectură şi o intensificare a activităţii publicistice bisericeşti care a condus în cele din urmă la constituirea sub preşedinţia Prof. D.G. Boroianu a "Asociaţiei generale a presei bisericeşti" (cf. Clement C. Pavel, "Presa bisericească", în Duh şi adevăr, I (1936), nr. 7, p. 3)". Acest fenomen este cu atât mai explicabil cu cât însuşi patriarhul Miron Cristea a îmbrăţişat la început profesia de jurnalist, colaborând cu ziarele Tribuna, Dreptatea și Gazeta Transilvaniei, iar în anii 1898-1900 fiind chiar redactor la revista Telegraful Român. Astfel, în timpul păstoririi lui a iniţiat apariţia revistei „Apostolul“, organ de publicitate al Arhiepiscopiei Bucureştilor (1924), precum şi o serie de publicaţii parohiale, menite să fie mijloace de promovare a proiectelor sociale parohiale, aşa cum se doreau a fi şi societăţile de lectură.Convins de faptul că Biserica creştină trebuie să desfăşoare aceste apostolate cultural , în „Cuvântarea dela deschiderea adunării sinodale din 1914” patriarhul Miron Cristea propunea un proiect de percepere a unei „dări culturale pentru eparhii şi instituţiunile lor centrale” din partea intelectualilor, în care folosea ca argument „necesitatea vitală a desfăşurării misiunii culturale a Bisericii” (cf. Dr. Miron CRISTEA, Pastorale şi cuvântări ale unui episcop român în ţară sub stăpânire străină, p pp. 285-289).
Cu acest prilej, Departamentul pentru tineret "Ateneul Sfântului Pantelimon" va relansa primul număr al unei astfel de societăţi de lectură care a existat pe lângă parohia bisericii Sfântul Pantelimon-Foişorul de Foc din Bucureşti, editat în anul 1941, sub titlul "Foaea parohială. Organ cultural al parohiei şi Ateneul religios Sf. Pantelimon-Foişorul de Foc din Bucureşti".
În continuarea lecţiei de istorie parohială "Misiunea parohiei Sf. Pantelimon-Foişorul de Foc din Bucureşti în analele istoriei" vor avea loc atelierul de pictură pe lemn şi sticlă "Părintele Ivan de la Silvestru" şi atelierul de muzică bizantină "Gh.Popescu-Brăneşti".
Pr. Dr. Bogdan-Aurel TELEANU
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.