
Biserica Sfantul Mare Mucenic Pantelimon si Sfanta Cuvioasa Parascheva, situata in apropiere de Foisorul de Foc, este o biserica ortodoxa din Bucuresti. Biserica veche, construita din lemn, a fost atestata documentar in testamentul domnitorului Grigore Ghica, din iulie 1752. Marturii despre aceasta biserica, construita din lemn, intalnim si in bibliografia monumentelor feudale din Bucuresti, intocmita de banul N. Cantacuzino.
Biserica Sfantul Pantelimon - Foisorul de Foc
In anul 1790, in locul bisericii de lemn, dupa cum se mentioneaza intr-o pisanie sapata in piatra cu litere chirilice, a fost construita una din zid, de catre preotul Ivan. In pisania aceasta, care se pastreaza pe peretele din dreapta pronaosului, se poate citi urmatorul text:
"Doamne, Cel ce cu puterea Ta proslavesti pe cei ce iubesc podoaba casei Tale si locul locasului maririi Tale, primeste acest sfant lcas, care este intru slava Ta si cinstea si praznuirea marelui mucenic si tamaduitor Panteleimon, prin osardia robilor lui Dumnezeu: parintele Popa Ivan ot Silvestru, Constantin logofat Bornescu si jupan Constatin Coramzulea si jupan Ene Manciulescu si cu alti pravoslavnici crestini, care cu cat s-au indurat si s-a facut in razmerita, leat 1790."
Preotul Ivan de la Silvestru, care a slujit la aceasta, a pictat icoana Maicii Domnului si a Mantuitorului nostru Iisus Hristos, precum si o cutie de lemn ce contine unsprezece iconite praznicale. Forma bisericii din anul 1790 se regaseste picatata pe cutia de ofrande ce se mai pastreaza si astazi.
Cutremurul din anul 1838 a avariat grav biserica. Drept urmare, in anul 1866, s-a luat initiativa construirii bisericii in forma pe care o vedem astazi. Piatra de temelie a actualei biserici a fost pusa in data de 22 mai 1872, lucrarile de constructie fiind executate dupa planurile arhitectului Nae Cucu.
Biserica Sfantul Pantelimon a fost picatata de G. Stoenescu, un elev al lui Gheorghe Tatarescu. Atat tampla, lucrata de sculptorul Petre Babic, cat si amvoul, jilturile si o masa de ofrande dateaza din anul 1873. Poleitul tamplei si amvonului a fost executat in anul 1875, de catre Franz Ferdinand. Constructia bisericii a fost finalizata in data de 11 aprilie 1876.
In pisania actualei biserici, care se afla la intrarea in sfantul locas, se pot citi urmatoarele: "Doamne, Cela ce prin omnipotenta Ta, preamaresti pe cei care iubesc podoaba casei Tale si locasul maririi Tale, primeste si acest sfant locas pe care, intru marirea Ta si spre cinstea si memoria marelui tamaduitor Mucenic Panteleimon, l-au inaltat robii Tai. Aceasta sfanta si dumnezeiasca biserica s-a edificat din nou, a doua oara, prin zelul si ostenelele robilor lui Dumnezeu (...). Punandu-se temelie, la anul mantuirii 1872, mai 22, sub domnia M.S. Carol I, mitropolit fiind D.D. Nifon, iar la anul 1876, aprilie 11, cu ajutorul lui Dumnezeu si contributia mai multor mai multor crestini, s-au terminat cu desavarsire, fiind mitropolit D.D. Calinic Miclescu, epitropi fosti, in timpul cladirii: H. Anghel Covaci, Stan Dorojan si Nae Ionescu."
Intre anii 1839-1895, in jurul bisericii existau chilii care se inchiriau sau erau locuite de cei care lasau bisericii, dupa moarte, bunurile lor. In preajma bisericii a existat, candva, un cimitir de la care s-au mai pastrat numai doua cruci de piatra. Pe langa biserica a existat si o scoala de invatatura pentru copiii din cartier, condusa la anul 1863 de cantaretul Radu Simionescu, ajutat de paraclisierul Enache Teodorescu, care, ajungand si el cantaret, va conduce scoala mai departe, pana catre anul 1900.
Cladirea bisericii are aspect monumental si este in forma de cruce, cu doua turle de lemn, turla din fata adapostind clopotnita. Intre anii 1921-1926, cand sub indrumarea arhitectului G. Vasilescu i se adauga pridvorul deschis si cafasul, la biserica se fac mai multe reparatii si imbunatatiri.
Cutremurul din data de 10 noiembrie 1940 a avariat grav biserica. Astfel, in anul 1942, biserica a fost legata cu fier. Cu acest prilej, au fost facute strani noi, s-a introdus un clopot nou, in locul celui vechi, luat de armatele nemtesti in timpul ocupatiei din 1916-1918.
Cutremurul din martie 1977 a produs bisericii avarii semnificative, precum fisurarea peretilor si dizlocarea frontonului, care a trebuit demolat si zidit din nou. La exterior au fost sapate doua centuri de beton armat legate intre ele. In interior s-a inlaturat restul de pictura degradata de cutremur, pictura noua fiind realizata de pictorul I. Achitenie. Catapeteasma, cu pictura ei veche, precum si lemnaria interioara, n-au suferit nici o stricaciune la cutremur. Lucrarile de consolidare au fost finalizate in anul 1979.
In anul 2008, cu ajutorul credinciosilor, biserica a fost impodobita cu diverse obiecte de cult, candele, iconostase, strane, exprimand dragostea tuturor inchinatorilor sfantului locas pentru Sfantul Pantelimon si Sfanta Cuvioasa Parascheva. Din anul 2008, biserica adaposteste Moastele Sfantului Pantelimon, iar din anul 2009, si vesmantul Sfintei Cuvioasei Parascheva.
Teodor Danalache
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.