Pentru pregatirea sufleteasca a credinciosilor toate sarbatorile imparatesti sunt precedate de un timp de pregatire, de anticipare sau introducere, numit pre-serbare, inainte-serbare sau inainte-praznuire. Ele au, de asemenea, si o perioada de continuare sau prelungire a serbarii, numita dupa-serbare sau dupa-praznuire.Ziua cea dintai a inainte-serbarii se numeste inceputul sarbatoririi, iar ziua ultima a dupa-serbarii se numeste odovania, adica sfarsitul, dezlegarea sau incheierea sarbatorii. De luni, 2 ianuarie, a inceput Inaintepraznuirea sarbatorii Botezului Domnului (6 ianuarie).
Mantuitorului nostru Iisus Hristos a fost botezat in raul Iordan de catre Sfantul Ioan Botezatorul, numit si Inaintemergatorul Domnului.
In momentul botezului, cerurile s-au deschis si s-a auzit glasul lui Dumnezeu: „Acesta este Fiul Meu Cel iubit intru Care am binevoit“, iar Sfantul Duh S-a coborat peste Domnul Iisus in chip de porumbel. Astfel, S-a descoperit in chip vazut oamenilor Sfanta Treime: Dumnezeu-Tatal, Dumnezeu-Fiul si Dumnezeu-Sfantul Duh. De aceea sarbatoarea se numeste si Epifanie, care inseamna, in limba greaca, descoperire.
Sursa: arhiram.ro.
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.