Biserica Ortodoxa face astazi pomenirea Sfantului Irineu de Lyon. In aceasta zi Inaltpreasfintitul Parinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei isi serbeaza ziua onomastica. Cu acest prilej, Preafericitul Parinte Patriarh Daniel a transmis un mesaj de felicitare.
Inaltpreasfintitul Parinte Irineu s-a nascut la data de 2 iulie 1953, in comuna Basesti, judetul Maramures, primind la botez numele Ionel. Parintii sai, Dumitru si Rozalia, tarani ortodocsi evlaviosi, i-au crescut pe cei doi copii ai lor, Ionel si Traian, in frica de Dumnezeu, sadindu-le in suflet tainele credintei.
Raspunzand vocatiei pentru preotie, s-a inscris la cursurile Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, pe care le-a absolvit in anul 1973, ca sef de promotie. In anul 1974, incepe cursurile universitare la Institutul Teologic Universitar din Sibiu, pe care, dupa primul an, le continua la Institutul Teologic Universitar din Bucuresti. Aici obtine in 1978 titlul de "Licentiat in Teologie", cu calificativul "exceptional", fiind sef de promotie.
La 1 august 1978 a fost inchinoviat la Manastirea Sinaia, judetul Prahova, unde este tuns in monahism, la 14 octombrie 1978, primind numele Irineu, avand astfel ca patron ceresc pe Sfantul Irineu de Lyon, praznuit in ziua de 23 august. Doi ani mai tarziu, la 14 octombrie 1980, a fost hirotonit ieromonah, desfasurand o bogata activitate pastorala. In acelasi timp, a activat si ca ghid-muzeograf al prestigiosului monument cantacuzinesc, foarte mult vizitat de catre turisti si pelerini.
In perioada 1981-1984, a frecventat cursurile de doctorat in teologie in cadrul Institutului Teologic Universitar din Bucuresti, la Sectia Teologie sistematica, sub indrumarea parintelui prof. dr. Dumitru Radu, titularul Catedrei de teologie morala. La 10 iunie 1984, Patriarhul de pioasa amintire Iustin Moisescu i-a acordat rangul de protosinghel.
Intre anii 1985 si 1988 a beneficiat de o bursa de studii, oferita de Institutul Teologic Prezbiterian din Princeton (New Jersey - USA). La aceasta vestita scoala teologica a urmat cursuri de specializare in domeniul Moralei crestine si Eticii sociale, sub indrumarea profesorului Dr. Charles West, primind atestatul de "Research Scholar". Peste ocean, a desfasurat si o fructuoasa activitate ecumenica si misionara, atat in Arhiepiscopia Ortodoxa Romana a celor doua Americi, cat si in cadrul Comunitatii ortodoxe "Sfantul Fotie" din Universitatea Princeton. A participat la diverse simpozioane, servicii religioase, intruniri ecumenice, atat prin predici, cat si prin conferinte. De asemenea, a publicat diverse articole in presa romaneasca si americana, religioasa si laica.
Reintors in tara, la 30 august 1988, a revenit la Manastirea Sinaia, unde si-a reluat activitatea sacerdotala si muzeografica, finalizand redactarea tezei de doctorat cu tema Chipul lui Hristos in viata morala a crestinului. La 9 iunie 1989, vrednicul de pomenire patriarh Teoctist Arapasu l-a numit preot slujitor la Catedrala patriarhala din Bucuresti, iar la 26 octombrie, in acelasi an, a primit rangul de arhimandrit.
La scurta vreme, a fost numit Superior al Asezamintelor ortodoxe romane de la Ierusalim si Iordan, si reprezentant al Bisericii noastre pe langa Patriarhia Ierusalimului. In paralel cu misiunea de indrumator al romanilor aflati in pelerinaj la Locurile Sfinte, s-a ocupat si de editarea revistei ortodoxe romanesti "Invierea" (Resurrection) si a suplimentului ei cultural-istoric "Spirit romanesc". A pastrat bune relatii cu Patriarhia Ortodoxa si cu celelalte Biserici si Culte din Ţara Sfanta.
La 4 octombrie 1990, a sustinut teza de doctorat la Institutul Teologic Universitar din Bucuresti fiind declarat apoi "Doctor in Teologie" cu calificativul "exceptional". In sedinta Sfantului Sinod din 30 octombrie 1990, la propunerea vrednicului de pomenire Arhiepiscop Teofil Herineanu, a fost ales Episcop-vicar al Eparhiei Clujului, cu titlul "Bistriteanul". A fost hirotonit si instalat la sarbatoarea Intrarii Maicii Domnului in biserica, 21 noiembrie 1990. In cele doua decenii de arhipastorire, prin sfinte slujbe, vizite canonice si participari la diferite evenimente de interes social si umanitar, a contribuit la sporirea spirituala si culturala a credinciosilor clujeni si bistriteni.
Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, in sedinta de lucru din data de 19 mai 201, a ales, prin vot secret, pe Preasfintitul Parinte Irineu Bistriteanul in scaunul vacant de Arhiepiscop al Alba Iuliei cu 29 de voturi din 42 exprimate. Ceremonia de intronizare a avut loc in ziua de duminica 5 iunie 2011, in Catedrala Reintregirii din Alba Iulia.
Intru multi ani Inaltpreasfintite Parinte Arhiepiscop!
Sursa: reintregirea.ro
-
Sfantul Irineu de Lyon
Publicat in : Vietile sfintilor
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.