Inaltpreasfintitul Parinte Gherasim a resfintit biserica parohiei Brezoi I

Credinciosii de pe pitoreasca Vale a Lotrului, din localitatea valceana Brezoi, au primit astazi, 25 noiembrie, in Duminica a XXX-a dupa Rusalii, vizita Inaltpreasfintitului Parinte Gherasim, Arhiepiscopul Ramnicului. Evenimentul a fost marcat de savarsirea Dumnezeiestii Liturghii in sobor de preoti si diaconi si de resfintirea bisericii parohiale „Intrarea in Biserica a Maicii Domnului” din localitate, dupa ce lucrarile de consolidare si restaurare ale picturii au fost finalizate.Dupa Sfanta Evanghelie, Inaltpreasfintia Sa a rostit un cuvant de invatatura in care a explicat sensurile duhovnicesti desprinse din pericopa evanghelica citita si i-a felicitat pe parintii slujitori Daniel Preoteasa si Vasile Marian Chima impreuna cu consiliul si adunarea parohiala pentru finalizarea lucrailor de consolidare si infrumusetare a bisericii parohiale.

Pentru activitatea pastoral-misionara si administrativ-gospodareasca desfasurata in cadrul parohiei, Chiriarhul locului le-a fost conferit parintilor Daniel Preoteasa si Vasile Chima titlul onorific de iconom stavrofor. La randul lor cei doi parinti i-au multumit Parintelui Arhiepiscop pentru vizita si binecuvantarea arhiereasca oferita credinciosilor parohiei Brezoi I.

Dupa Sfanta Liturghie, un grup de elevi de la Liceul Teoretic si Scoala Nr.1 din Brezoi sub indrumarea doamnei institutor Cristina Pintea, au sustinut un program de cantece si poezii religioase dedicat evenimentului.

La final, a fost lansata monografia Parohiei „Intrarea in Biserica a Maicii Domnului” Brezoi I, scrisa de catre parintele Paroh Daniel Preoteasa si sotia sa Ana-Maria.

Raspunsurile la strana au fost oferite de catre grupul „Concerto” din Ramnicu Valcea.

La acest eveniment important din viata comunitatii Brezoi au luat parte oficialitati de stat, locale si centrale, preoti si numerosi credinciosi din oras, dar si din imprejurimi.

Biserica cu hramul „Intrarea in Biserica a Maicii Domnului” din Parohia Brezoi I, situata in centrul Brezoiului „pe Pod”, a fost construita din zid langa Biserica din lemn situata in Cimitirul parohial.

Locasul de cult de pe strada Panduri a fost construit in forma de corabie, din zid de piatra, beton si caramida, cu turla din beton armat si acoperita cu tabla galvanizata intre anii 1888 si 1896 de catre „mosnenii brezoieni” prin staruinta preotului Florea Marinescu, in timpul P.S. Ghenadie Enaceanu, Episcop al Ramnicului Noul Severin.

In ianuarie 1933, Nicolae Borchina, fost mare comerciant in Brezoi, lasa, prin testament, jumatate din averea sa bisericii, care includea, pe langa alte bunuri, si o casa in centrul orasului, devenita casa parohiala.

Intre anii 1933 si 1938, biserica a fost restaurata in intregime (s-a adaugat tinda si s-a pictat din nou in ulei, in stil tatarascian, de catre pictorii Iliescu si Pantzel), de aceiasi mosneni, la staruinta preotului Nicolae Ionescu, in timpul arhipastoririi I.P.S. Nifon Criveanu, Mitropolit al Olteniei, fiind sfintita in anul 1938.

In decursul anilor, datorita umiditatii terenului, o parte din tencuiala a cazut (pe o inaltime de aproximativ 2 m) iar pictura s-a deteriorat, fiind afumata si intunecata. De aceea, in anul 1967, la staruinta preotului Virgil Popescu si cu cheltuiala enoriasilor, s-a dat tencuiala jos pe toata lungimea zidurilor interioare, precum si din tinda, s-a tencuit din nou, s-a facut o pictura in fresca pe aceasta portiune si s-a restaurat toata pictura din biserica de catre pictorul Ion Diaconu si cu ajutorul prof. Gh. Surdu; totodata, s-a reparat si acoperisul bisericii, inlocuindu-se tabla ruginita, fiind apoi vopsita; succesorul sau, preotul Dumitru Marinescu reface clopotnita.

In anii 1995 si 1996, cu binecuvantarea Preasfintitului Parinte Gherasim, astazi Arhiepiscopul Ramnicului, si cu purtarea de grija a Inaltpreasfintitului Parinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, s-a restaurat pictura acestei biserici la initiativa preotului Gheorghe Popa, de catre enoriasii bisericii si cu ajutorul domnilor Constantin Roibu si Vasile Mandica. Intre anii 1997 si 1998 a fost renovat si exteriorul bisericii, adaugandu-se si medalioane de sfinti pe partea superioara. deasemenea s-a vopsit tabla bisericii, s-a betonat aleea de la intrare, au fost inlocuite portile, si s-au construit diferite anexe (magazie de lemne, bucatarie si toaleta), s-au realizat diferite imbunatatiri in locasul de cult (lambriuri in altar, mocheta in biserica, centrala termica si geamuri termopane) si s-a renovat casa parohiala.

Din martie 2010, odata cu venirea preotilor Daniel Preoteasa Daniel, paroh si Vasile Marian Chima, preot II, s-a constriut un lumanarar in curtea bisericii, pentru a se feri pictura din tinda de degradare si s-au realizat diferite reparatii in interiorul bisericii si la sistemul de iluminat.

In anul 2012, s-a schimbat tabla de pe acoperis, si a fost spalata si restaurata pictura interioara si exterioara. Lucrarile efectuate la aceasta biserica au fost realizate cu sprijinul substantial al doamnei Mioara Sincelescu, precum si al obstei mosnenilor brezoieni, al enoriasilor si al Primariei Orasului Brezoi.

Sursa: arhiram.ro

.

26 Noiembrie 2012

Vizualizari: 375

Voteaza:

Inaltpreasfintitul Parinte Gherasim a resfintit biserica parohiei Brezoi I 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE