Incep inscrierile la seminariile teologice

In perioada 27-31 mai, seminariile teologice organizeaza inscrieri pentru probele de aptitudini, desfasurarea probelor eliminatorii, in functie de profil, urmand sa aiba loc intre 1 si 3 iunie. Absolventii de clasa a VIII-a pot opta pentru una dintre specializarile celor sase institutii liceale cu profil teologic din Arhiepiscopia Iasilor: Seminarul Teologic Liceal „Sf. Vasile cel Mare“ Iasi, Seminarul Teologic Liceal „Veniamin Costachi“ de la Manastirea Neamt, Seminarul Teologic Liceal „Sf. Imp. Constantin si Elena“ Piatra Neamt, Seminarul Teologic Liceal „Sf. Gheorghe“ Botosani, Seminarul Teologic Liceal „Sf. Ioan Iacob“ Dorohoi si Liceul Teologic Ortodox „Cuvioasa Parascheva“ - Manastirea Agapia. Ca o noutate, la Agapia sunt disponibile 30 de locuri la specializarea „ghid turism religios“.

Absolventii de gimnaziu care doresc sa se formeze intr-un cadru educational in care sunt imbinate valorile moral-crestine cu excelenta si performanta pot urma cursurile liceale la unul dintre cele sase seminarii din Arhiepiscopia Iasilor - Seminarul Teologic Liceal „Sf. Vasile cel Mare“ Iasi, Seminarul Teologic Liceal „Veniamin Costachi“ de la Manastirea Neamt, Seminarul Teologic Liceal „Sf. Imp. Constantin si Elena“ Piatra Neamt, Seminarul Teologic Liceal „Sf. Gheorghe“ Botosani, Seminarul Teologic Liceal „Sf. Ioan Iacob“ Dorohoi si Liceul Teologic Ortodox „Cuvioasa Parascheva“ - Manastirea Agapia.

Calendarul admiterii si tematica probelor eliminatorii

Potrivit Calendarului admiterii pentru institutiile de invatamant vocational, aprobat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, in perioada 27 mai-31 mai 2011 se fac inscrierile pentru probele de aptitudini, urmand ca intre 1 si 3 iunie sa se desfasoare probele de aptitudini, in functie de profil. In data de 4 iunie vor fi afisate rezultatele la probele considerate eliminatorii, iar in cazurile unde metodologia permite acest lucru vor putea fi depuse si contestatii.

Pentru admiterea in seminariile teologice sectia Teologie pastorala, se organizeaza probe de aptitudini eliminatorii orale si scrise.

Probele orale vor consta in verificarea dictiei prin rostirea uneia dintre rugaciunile: Imparate ceresc, Preasfanta Treime, Tatal nostru, Psalmul 50, Crezul, Cuvine-se cu adevarat, Aparatoare Doamna. De asemenea, aptitudinile muzicale vor fi verificate prin intonarea uneia dintre urmatoarele cantari bisericesti: Sfinte Dumnezeule, Cu noi este Dumnezeu, Doamne al puterilor, Troparul Invierii, Tatal nostru, Troparul Rusaliilor, Fie numele Domnului binecuvantat, Binecuvantat esti Hristoase, Dumnezeul nostru, Colinde cu continut religios, prin intonarea unui cantec patriotic (Desteapta-te romane, Limba noastra - Al. Cristea, Tara Mea - D. G. Chiriac, Imnul eroilor - I. Bratianu, Pui de lei - I. Bratianu) si prin verificarea auzului muzical prin luarea tonului dupa pian si prin intonarea gamei Do major, a arpegiului si a unor sunete din gama; verificarea simtului ritmic.

Proba scrisa consta intr-o lucrare scrisa, cu durata de doua ore, la disciplina Religie, subiectele pentru acest examen scris elaborandu-se din programa scolara de Religie, clasele VII-VIII.

Elevii vor trebui sa cunoasca urmatoarele continuturi: „Dumnezeu Se descopera oamenilor. Sfanta Scriptura si Sfanta Traditie“, „Crearea lumii“, „Hristos, Lumina lumii: Vindecarea orbului din nastere“, „Rugaciunea in viata crestinului“, „Sfanta Liturghie - intalnirea cu Hristos“, „Legea cea noua - Fericirile“, „Crezul - sinteza invataturii de credinta“, „Pilda semanatorului - primire si implinire a cuvantului lui Dumnezeu“, „Biserica, locas de inchinare“, „Rabdare si incredere in Dumnezeu - Dreptul Iov“.
La specializarea Patrimoniu cultural, probele de aptitudini vor consta in evaluarea scrisa a cunostintelor religioase din continuturile enumerate mai sus si in evaluarea aptitudinilor artistice: proba practica pentru testarea aptitudinilor la studiul formelor, desen dupa natura si proba practica pentru testarea aptitudinilor la exprimare cromatica in compozitie.

Continuturile pentru cele doua probe practice de verificare a aptitudinilor artistice sunt cele din programa scolara de educatie plastica pentru gimnaziu.

O noua specializare - „ghid turism religios“, la Seminarul de la Agapia

Liceul Teologic Ortodox „Cuvioasa Parascheva“ Agapia intampina in acest an absolventii de gimnaziu cu o noutate, institutia de invatamant liceal organizand concurs de admitere pentru 30 de locuri la specializarea „ghid turism religios“. „Prin noua calificare ne-am propus sa trezim interesul elevilor in alegerea acestei oferte, ce raspunde unei nevoi punctuale a invatamantului liceal, forma vocationala, profil teologic, in vederea profesionalizarii tinerilor absolventi care sa fie capabili sa sustina segmentul de turism religios romanesc deficitar din acest punct de vedere“, ne-a declarat monahia prof. Eustochia Volmer, directorul Liceului Teologic Ortodox „Cuvioasa Parascheva“.
Elevele vor studia intensiv doua limbi straine, respectiv limba engleza si limba franceza, Geografia turismului religios ortodox, Itinerariile turistice religioase ortodoxe in tara si strainatate, Tehnologia activitatii in turism, Marketing si practica in turism, Istoria culturii si spiritualitatii artei monahale, la acestea adaugandu-se si alte materii care le vor completa cultura generala.

La aceasta disciplina, elevilor le vor fi verificate dictia (oral) si cunostintele religioase (scris) si vor sustine un interviu in fata comisiei de examinare in care se vor prezenta si vor argumenta alegerea Liceului Teologic Ortodox „Cuvioasa Parascheva“ Agapia.
La finalizarea cursurilor Liceului Teologic Ortodox „Cuvioasa Parascheva“, elevele vor obtine atat diploma de bacalaureat, recunoscuta de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, cu care se vor putea inscrie la orice facultate, cat si un certificat de atestare a competentelor profesionale in specializarea „ghid turism religios“, dar mai ales „o cultura profesionala“.

Specializare Filologie - Bilingv, romana-engleza, la Seminarul Dorohoi

Pentru anul scolar 2011-2012, Seminarul Teologic Liceal „Sf. Ioan Iacob“ Dorohoi organizeaza concurs de admitere pentru 30 de locuri „Teologie pastorala - baieti“ si 60 de locuri (2 clase) Filologie Bilingv, romana-engleza.

Seminarul Teologic Liceal „Sf. Ioan Iacob“ Dorohoi are deschisa, din anul scolar 2010-2011, si filiera teoretica, profil Filologie, specializare Bilingv, Romana-Engleza - clasa mixta, pentru baieti si fete. Absolventii care doresc sa urmeze cursurile la acest profil trebuie sa sustina probe de aptitudini in cadrul carora le vor fi verificate cunostintele de limba moderna: o proba scrisa (verificarea cunostintelor de gramatica si vocabular, conform programei clasei a VIII-a pentru limba moderna I de studiu) si o proba orala (vocabular si elemente de comunicare).

„Din anul scolar 2010-2011, pe langa clasa de Teologie pastorala, Seminarul a deschis cu avizul ARACIP si al MECI o clasa pe filiera teoretica, profil Filologie, specializare Bilingv - romana-engleza, clasa mixta - baieti si fete. Ne alaturam astfel Colegiilor Nationale «A. T. Laurian» si «Mihai Eminescu» din municipiul Botosani, care mai au acest profil la nivel de judet, din dorinta de a nu mai fi nevoiti elevii din zona sa plece departe de casa pentru a accesa acest profil, facand astfel un profil elegant si sigur, cu investitii minime. O clasa este pentru doritorii de acest profil din arealul de sud-est al judetului, respectiv Dorohoi-Darabani si comunele invecinate, iar o clasa este pentru copiii inscrisi in programul SCAN (Salvati Copiii de Abandon si Neintegrare), derulat de MECTS in colaborare cu Universitatea „A. I. Cuza“ din Iasi si Curtea Regala a Danemarcei, seminarul dorohoian fiind unitate scolara integrata proiectului, alaturi de alte 3 unitati din judetul Botosani“, a declarat pr. prof. Constantin Muha, directorul Seminarului din Dorohoi.

Potrivit conducerii institutiei de invatamant dorohoian, elevii cu posibilitati financiare reduse sunt sprijiniti si prin reducerea cuantumului lunar cantina-internat, dar si prin sistemul de burse sustinut din fonduri proprii si cu sprijinul unor ONG-uri locale. De asemenea, pentru anul scolar viitor elevilor defavorizati le va fi asigurata uniforma scolara.

Teologie pastorala si Patrimoniu cultural la Iasi si Botosani

Pentru anul scolar 2011-2012, Seminarul Teologic Liceal „Sf. Vasile cel Mare“ Iasi organizeaza concurs de admitere in clasa a IX-a la urmatoarele specializari:
Teologie pastorala (30 de locuri) si Teologie Patrimoniu cultural (30 de locuri). Aceasta institutie de invatamant, infiintata in anul 1995 si aflata in fireasca continuitate cu traditia invatamantului teologic iesean, reprezentat de Seminarul „Veniamin Costachi“, creeaza o atmosfera ideala de studiu, oferind elevilor un loc de rugaciune - Capela „Sf. Imparati Constantin si Elena“, cadre didactice cu experienta si pregatite din punct de vedere profesional, laboratoare specializate, biblioteca, dar si internat si cantina, intr-o cladire nou-construita, una dintre cele mai moderne din tara.

In toate promotiile de absolventi procentul de promovabilitate la examenul de bacalaureat a fost de 100%, in fiecare an elevii seminaristi ieseni ocupand primele locuri la Olimpiadele scolare de discipline teologice, greaca veche, pictura icoana si limba rusa.
Oferta scolara a Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sf. Gheorghe“ Botosani pentru anul 2011-2012 cuprinde 28 de locuri pentru clasa a IX-a la profilul Teologie pastorala (filiera vocationala) si 28 de locuri pentru clasa a IX-a la profilul Teologie patrimoniu (filiera vocationala - clasa mixta de baieti si fete). Probele orale vor fi apreciate cu calificativul „Admis/Respins“, probele scrise si cele practice vor fi evaluate cu note, iar vizita medicala este obligatorie si eliminatorie. „Elevii absolventi fie ai specializarii Teologie pastorala, fie ai specializarii Teologie patrimoniu cultural au posibilitatea de a se inscrie la orice institutie de invatamant superior, nu doar la Facultatea de Teologie. Un avantaj oferit de aceasta institutie este siguranta elevilor, garantia unei conduite morale si performanta scolara, dovada fiind numeroasele premii obtinute de elevii nostri la olimpiadele si concursurile scolare“, a spus pr. prof. Grigore Diaconu, directorul Seminarului din Botosani.

Oferta educationala a Seminariilor de la Manastirea Neamt si Piatra Neamt

Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Veniamin Costachi“ de la Manastirea Neamt organizeaza in acest an concurs de admitere pentru clasa a IX-a la specializarile Teologie pastorala - cursuri de zi, 30 de locuri (baieti) si Teologie Patrimoniu cultural (desen si pictura) - cursuri de zi, 30 de locuri (clasa mixta). Calificarile profesionale dobandite la absolvirea seminarului sunt preot cu studii medii, respectiv tehnician pentru lucrari artistice - patrimoniu (desen, pictura, sculptura, restaurare etc.)

Seminarul Teologic de la Manastirea Neamt reprezinta un punct de reper in invatamantul teologic liceal, printre absolventi numarandu-se nume de seama pentru Biserica Ortodoxa Romana. Printre acestea amintim pe PF Teoctist, Patriarh al BOR, Mitropolitul Nestor al Olteniei, IPS Pimen - Arhiepiscop al Sucevei si Radautilor, PS Corneliu al Episcopiei Husilor, PS Varlaam Ploiesteanul, Episcop-vicar patriarhal, PS Ioachim Bacauanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului, preoti profesori universitari, preoti consilieri si inspectori, parinti arhimandriti si stareti de manastiri.

Seminarul Teologic „Sf. Imparati Constatin si Elena“ Piatra Neamt, infiintat in anul 1996, pune la dispozitia absolventilor de gimnaziu un numar de 30 de locuri la sectia Teologie pastorala, un loc fiind destinat elevilor de etnie roma. Si aici, la Piatra Neamt, elevii seminaristi se remarca prin seriozitate, dobandind o conduita morala temeinica si obtinand an de an rezultate scolare deosebite la concursuri nationale de muzica si limba romana, olimpiadele pe discipline religioase. Seminaristii din Piatra Neamt au obtinut numeroase distinctii si la concursurile de reviste scolare, cu publicatia scolii - „Lumina lina“.

Dosarul de inscriere va cuprinde urmatoarele documente:
1) certificat de botez (ortodox) - original si copie xerox, legalizata de preotul paroh prin aplicarea stampilei parohiei si inscrisul: „conform cu originalul“;
2) certificat de nastere - copie legalizata;
3) fisa de inscriere, in original, eliberata de unitatea de invatamant gimnazial;
4) adeverinta (in original) care sa cuprinda mediile generale la invatatura si purtare pentru clasele V-VII, iar pentru clasa a VIII-a (semestrul I), conf. adeverintei model;
5) recomandarea Consiliului parohial si a preotului paroh, din care sa reiasa comportamentul candidatului si al familiei sale;
6) binecuvantarea chiriarhului locului, care se obtine la seminar;
7) adeverinta medicala de la medicul scolar sau de familie - clinic sanatos si fisa cu vaccinarile 0-14 ani;
Vizita medicala este obligatorie si eliminatorie. (Oana Nistor)

Sursa: mmb.ro
 

11 Aprilie 2014

Vizualizari: 3262

Voteaza:

Incep inscrierile la seminariile teologice 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE